Monday, May 25, 2009

AJAX, XML, dan LINQ...


25 Mei 09. Tinggal seminggu lagi untuk melangkah ke bulan Jun. Kursus yang aku ambil pun dah 2 minggu berlangsung. Alhamdulillah... Perjalanan kursus aku sekarang berjalan lancar, tiada sebarang masalah. Kerusi roda elektrik aku masih dalam proses lagi. So, dlm 2 minggu ni banyak jugaklah yang telah aku pelajari.

AJAX dan XML... Itu yang paling menarik perhatian aku sepanjang kursus ni. Rupa2nya banyak yang aku tak tahu tentang AJAX ni, ditambah pulak dengan XML. Banyak yang aku tak tahu dan semakin gembira aku sebab boleh belajar tentangnya. AJAX dan XML ni banyak kegunaannya dan boleh dimanipulasikan dengan bebas jika ditambah dengan sedikit coding.

AJAX pula boleh diupgrade dengan muat turun 'Toolkit' nya. After install Toolkitnya, kita bolehlah menggunakan fail DLL nya dan just click dan drop saja. Nak advanced lagi, boleh tambah coding skit lagi dalam code behindnya.

Banyak jugaklah yang aku suka tentang AJAX ni. Interfacenya cantik, pelbagai fungsi, mudah digunakan dan video tutorial tentang cara penggunaanya pun ada dalam internet. So, biasanya aku bila dah siapkan satu2 latihan kat makmal, aku terus muat turun video tutorial tu. After habis kursus, boleh tengok dan try lagi.

Antara control AJAX yang paling aku suka ialah macam hover menu, drop shadow, filtered text box, slider dan macam2 lagilah. Semua ni bertujuan untuk mencantikkan lagi interface laman web kita dan mesra pengguna. Cara membuatnya pun tak susah pun.

Pasal XML pulak, yang paling aku suka ialah tentang web servicesnya. Dia boleh membantu kita bina web services dan memasukkan dalam laman web kita. Biasanya web services dibeli atau disewa dari luar tapi dengan adanya pengetahuan tentang web services, kita boleh bina sendiri walaupun agak susah. Tapi yelah, kita bina sendiri lebih puas hati walaupun ambil masa dan tenaga. Yang penting kita boleh bina sesuka hati kita.

Dari segi pangkalan data pulak, walaupun aku dalam bidang Management Info System, ada banyak jugak yang aku tak tahu. Antaranya ialah buat Sortlist, Hashtable, Trigger, Deadlock dan bagaimana cara melakukan setiap satunya. Semua ni aku dah belajar tapi tak implement je kat kuliah. So, kali ni, alhamdulillah.... dapat try. Aku pun ada jugak belajar tentang LINQ dengan lebih mendalam lagi.

Apa yang pasti ialah aku betul2 enjoylah kursus .net ni... Satu lagi yang aku tahu ialah asp.net yang dikatakan just click & drop tu pun boleh buat benda yang rumit2 gak seperti bina inventori, bina profiles, pilih roles, buat kuiz dan sebagainya. Just click dan drop dan sedikit editing dari segi code behindnya. Very easy dan simple.

Aku akan belajar sehingga aku mahir dalam .net ni. Insyaallah....


1 comment:

  1. Belajar baik2 pasal Ajax, nati sayo nok tanyo Encik Jimi. Ajiss

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...