Saturday, October 10, 2009

BUSINESS DISCOURSE - PART 1...


20 Syawal 1430 Hijriah. Firstly aku nak mohon maaf kerana dah agak lama aku tak update blog aku ini. Aku minggu lepas telah menyertai satu rombongan yang diadakan oleh pihak pengurusan master aku ke Kuala Lumpur dalam satu program bernama Business Discourse. Bermula dari isnin (5/10/09) hinggalah semalam (9/10/09). Sepanjang program itu, banyaklah talk, show dan macam2 lagi yang telah aku rasai.

Program ini adalah sebahagian daripada aktiviti kami untuk semester ini. Ianya bertujuan untuk membuka lagi minda kami supaya lebih kreatif lagi dan mungkin akan mendsapat idea2 yang boleh dikomersilkan sepanjang lawatan ini diadakan. Yelah, kalau duduk terperap je kat kampus, takde buat apa2 aktiviti kat luar, kurang berkembang otak tu. Seelok2nya, buatlah lawatan ke industri dan pengenalan dengan usahawan2 yang dah berjaya.

Program ini juga bertujuan untuk menampilkan beberapa mentor2 yang boleh dimanfaatkan untuk membimbing kami. Program ini lebih kepada pencarian mentor mante la untuk kitaorang ini. Pemilihan mentor pulak adalah berdasarkan idea projek yang ingin kami laksanakan untuk master ini. So, setiap orang mesti memilih seorang mentor yang sesuai dengan mereka. bagaimana cara untuk komunikasi seterusnya adalah bergantung pada student dan mentor itu sendiri.

So, kitaorang bertolak dengan bas universiti dari BIP pukul 8 pagi hari isnin itu dan sampai ke KL sekitar tengahari. Actually kitaorang just 5 student dan seorang pensyarah sahaja yang pergi. Sampai tengahari itu, after makan dan solat, kitaorang menuju ke Sungai Besi iaitu kat situ ada satu pangkalan Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM). Di situ kami disambut mesra oleh Ins.Shahril dan sembang2 kejablah.

After that kami diberikan taklimat tentang TUDM dan sebuah syarikat bernama Ikramatic System Sdn Bhd. Syarikat ini kerjanya menyediakan sistem simulasi untuk pertahanan TUDM dalam aspek menjadikan satu latihan untuk pegawai TUDM. Syarikat ini ada menghasilkan sebuah simulasi helikopter untuk melatih pegawai TUDM sebelum mereka ini dibenarkan menggunakan helikopter sebenar dalam tugas mereka.

Selepas penerangan, part ini yang paling best ni, kami berpeluang untuk mencuba sendiri bagaimana menaiki simulasi helikopter yang dihasilkan oleh syarikat ini dan seterusnya dapat merasai pengalaman yang sama dengan pegawai TUDM. Hui.... best tau dapat naik dan try sendiri memandu simulasi helikopter tu. Rasa seolah2 naik helikopter sebenar. Maklumlah aku ni budak kampung, dapat rasa benda2 macam ini, dah best la.

After semua dah selesai merasai sendiri naik 'helikopter separa sebenar' tu, kitaorang buat acara pemberian hadiah saguhati, yelah, standard la kan. So, kitaorang untuk stay pulak, kami pergi stay kat Kolej Siswa Jaya, iaitu sebuah kolej milik UTM KL. Wa... dah lama tak datang sini, last aku datang tahun 2006 dulu la.So, kitaorang stay 3 malamlah kat sini.

Bila tengah free malam tu, aku ada terfikir bahawa untuk buat business yang confirm takkan rugi dan boleh dapat banyak kontrak daripada kerajaan adalah business yang melibatkan ketenteraan dan keselamatan. Bila kita deal dengan pihak militari, mereka perlu kepada perkara2 yang boleh meningkatkan keupayaan pertahanan negara dan pihak kerajaan pula tidak akan teragak2 untuk memberi kontrak dalam hal militari, memang untuk keselamatan kan. Politik satu hal tapi militari ini satu hal yang lain pula.

So, bila kita dah buat business dengan pihak militari, kita sebenarnya dah 'lock in' mereka sebagai customer tetap kita. Kita dah tak perlu lagi susah2 mencari customer, cukuplah dengan pihak tentera ini sebagai customer kita dan saban masa kita boleh propose teknologi baru untuk meningkatkan sistem tentera. Pihak tentera ini sudah tentu akan sentiasa memerlukan khidmat syarikat kita sekiranya mereka merasakan teknologi yang kita hasilkan dapat membantu mereka. Aku diberitahu oleh TUDM bahawa baru2 ini syarikat tersebut dapat kontrak RM 78 juta untuk bina satu simulasi kapal terbang.

So, kat bawah ini aku letaklah beberapa gambar untuk tatapan ye.


Gambar1: Suasana dalam kokpit helikopter



Gambar2: Taklimat bersama TUDM dan PDRM



Gambar3: Kat pusat kawalan simulator



Gambar4: Selepas penat 'berjuang' dimedan simulator



Gambar5: Kat pejabat TUDM



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...