Friday, October 16, 2009

BUSINESS DISCOURSE - PART 2...


26 Syawal 1430 Hijriah. Alhamdulillah... sempat juga aku selesaikan post untuk business discourse aku ini. Amat sibuk kebelakangan ini. Seminggu di KL dan after that kena buat report lagi. Hari isnin ini pulak, aku kena pergi ke Batu Burok, Terengganu untuk satu lagi trip business discourse, seminggu jugak bermula 20/10/09-23/10/09. Oklah, aku cuba ringkaskanlah aktiviti business discourse aku ni, after this boleh aku story tentang Pecipta 2009 pulak.

Bermula dengan hari kedua(6/10/09) sehinggahari keempat (8/10/09) aktiviti kitaorang sama jelah iaitu menghadiri talk yang diadakan dan talk tersebut dibuat oleh usahawan2 yang sudah terbukti berjaya dalam bidang masing2. Usahawan2 ini juga berpotensi untuk dipilih sebagai mentor, cuma siapa yang ingin memilih itu adalah bergantung kepada pelajar itu sendiri yang mana pemilihan mentor itu mestilah related dengan projek yang ingin dilaksanakan.

Hari pertama talk itu diisi oleh pengarah syarikat Orbit Teguh Sdn.Bhd, sebuah syarikat yang membuat sistem perbankan islam secara computerized. Customer2nya pula adalah pihak bank yang ingin membuat urusniaga dan sistem perbankan islam. Agak menarik ceramahnya kerana melibatkan pihak2 yang berurusan dengan bank dan dia juga mengajar tentang kekangan bagi usahawan yang baru sahaja memulakan perniagaan.

After that, Dr.Nik Marzuki dari Visual Extreme. Dia ini mempunyai perniagaan dalam bidang animasi 3D dan setup industri perkilangan. Dia juga merupakan salah seorang penilai untuk dana Pre-Seed Fund. Amat kelakar pensyarah yang berasal dari Kubang Kerian, Kelantan ini. Ada karisma dan pandai buat lawaklah dengan gaya yang selamba. Memang ketawalah kitaorang dengar talknya. Dia juga sempat memberi komen tentang setiap projek kami berdasarkan perspektif penilai Pre-Seed.

Petangnya pulak disambung oleh En.Zubairy dari syarikat ITer Niaga Sdn.Bhd. En.Zubairy ini adalah pengasas kepada konsep Real Reward. Kalau kita perasan kan ada iklan tentang Real Reward untuk syarikat Telekom dan Petronas, syarikat inilah yang buat. Syarikat ini adalah berasaskan kepada membuat sistem yang berkaitan dengan SMS Gateway. Servis2 yang melibatkan SMS yang macam AFUNDI, DAPAT(ini syarikat DapatVista yang buat) dan sebagainya.

Hari kedua bermula dengan talk daripada Dr.Azman Firdaus Shafii, pengerusi syarikat Quantum Beez yang berasaskan perisian Open Source dan ada juga membuat perisian online education yang diberi nama eduCATE. Dia juga ada membuat projek kerjasama di negara Sudan sekarang ini. Dia juga menyediakan perkhidmatan 'computer parallel' yang high end punya serta satu perkara yang mengejutkan adalah syarikatnya ada seramai 450 orang pekerja. Fuh...

Selepas itu, Dr.Abdul Rahman Abdullah dari MMSC Learning Group mengambil alih sesi talk tersebut. Syarikat ini banyak menghasilkan perisian elearning dan kebanyakkan produknya digunakan di ipta,ipts dan kolej komuniti. Suaranya masabercakap agak slow, biasalah umurnya dah agak tua tapi isi kandungan perbentangannya amat menarik terutamanya bila dia menekankan tentang creative content.

Sesi terakhir untuk hari itu adalah diisi oleh pengerusi syarikat Ikramatic Sdn.Bhd iaitu Tn.Syed Jamil. Rupanya saling tak tumpah dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tu. Inilah syarikat yang menghasilkan simulasi helikopter yang aku dah try tu. Syarikat ini tak banyak customernya tapi dia banyak 'lock in' dari Kementerian Pertahanan simulasi produk. Latest projek adalah tender dari TUDM untuk menghasilkan simulasi jet bernilai RM 78 juta. Talk yang disampaikan juga amat menarik, lebih kepada pengalaman beliau untuk survive dalam perniagaannya.

Hari ketiga pula dimulai dengan talk tentang Social Media Marketing oleh En.Vico. Beliau mengajar kami tentang perniagaan yang boleh dilakkan dengan menggunakan laman2 sosial seperti Facebook, Twitter dan YouTube. Beliau juga ada mengajar tentang bagaimana untuk membina jaringan network perniagaan dan bagaimana untuk generate duit daripada laman sosial percuma ini. Amat menarik sekali perbincangan antara kami dengan beliau.

After En.Vico, En. Rushdan Rusmi pula menyusul yang memberikan talk tentang cara2 menjaga hubungan dengan pelanggan, dengan suplier dan dengan bukan pelanggan. Syarikatnya, 4U Tech adalah berasaskan supplier terhadap peralatan2 hospital seperti mesin pembedahan, kerusi roda dan sebagainya. Dia juga banyak memberitahu tentang pengalamannya dalam perniagaan dan selok-belok 'politik dalam perniagaan'.

Penceramah terakhir adalah daripada syarikat Aspati Sdn.Bhd yang diberikan kepada 2 wakil dari syarikat tersebut, En.Hisyamuddin dan En.Kamarulzaman. En.Kamarulzaman adalah bekas pelajar Sarjana Keusahawanan Teknologi Maklumat ini juga, dia student batch 5 dan aku sekarang adalah batch 8. Aspati meyediakan servis pengiklanan berkonsepkan kiosk dan ada juga melibatkan dalam bidang penghasilan cd pemberajaran interaktif untuk kanak2 sekolah rendah.

So, itu jelah yang mampu aku coretkan untuk post business discourse aku. Apa yang penting dalam business ini adalah contact dan network. Nak berniaga mestilah ramai contact, baru mudah. Contact dan network itu mesti dijaga dengan baik dan mestilah sentiasa berkembang. Suasana perniagaan di Malaysia adalah berkonsepkan 'know who' bukan 'know how'....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...