Thursday, October 1, 2009

PELANCONGAN DAN PERCETAKAN - PART 1...


12 Syawal 1430 Hijriah. Untuk post yang lalu,aku ada ceritakan tentang penilaian business idea yang telah dilakukan oleh pelajar undergraduate sbagai salah satu tugasan untuk subjek Keusahawanan IT. Hari ini pulak aku dengan kawanku ada pergi ke Pusat Pelancongan Johor untuk interview pegawai disana sebagai salah satu tugasan kumpulan aku. Kumpulan kami ditugaskan untuk menyediakan satu proposal berserta quotation untuk industri pelancongan di negeri Johor. After that kami berdua ada pergi ke satu pameran perindustrian di PERSADA Johor, ok aku akan story satu2 ye.

Kumpulan kami pergi ke Pusat Pelancongan Johor untuk interview tentang industri pelancongan dan permasalahan yang dihadapi oleh industri itu buat masa ini dan kami mesti comes out dengan satu proposal untuk menyelesaikan masalah tersebut berserta dengan quotationnya sekali. Kami bukan nak menyelesaikan masalah pelancongan sebenarnya tapi masalah yang melibatkan penggunaan ict dalam membantu industri pelancongan ini. So, aku dan kawanku pun pergilah jumpa dengan pegawai atasan kat situ, namanya En. Azlan.

Setelah bertanyakan beberapa soalan yang berkaitan, kami mendapati bahawa industri pelancongan di negeri ini dan juga di negeri2 lain mempunyai satu persamaan masalah iaitu kesedaran terhadap penggunaan ict yang rendah dikalangan pihak yang berkecimpung dalam industri ini. Sebagai contoh, jika ada seorang usahawan yang mempunyai perusahaan homestay, mereka tidak dapat mempromosikan homestay mereka dengan dengan baik dan berkesan kerana mereka tiada laman web, segala urusan masih berasaskan kertas dan dokumen serta tiada suatu sistem yang bersistematik dalam hal2 pengurusan.

Masalah akan timbul apabila ada pelancong yang ingin melancong tapi tidak mengetahui maklumat homestay tersebut. Pihak Pelancongan Johor seringkali menghadapi masalah apabila ada pelancong dari Singapura yang ingin datang melancong di Malaysia. Pelancong tersebut call pihak mereka dan bertanyakan tentang satu2 tempat yang sesuai tetapi pihak mereka tidak mempunyai data yang terkini terhadap tempat yang diingini oleh pelancong tersebut. Maka, terpaksalah pihak pelancongan menghubungi perusahaan homestay tersebut untuk update data.

Sometimes, it's take times to get that data manually, jadi ada pelancong luar yang marah dan membatalkan kunjungan mereka. Bila dah batal, rugilah ekonomi negara kita. So, that's why penggunaan ict amat penting dalam membantu untuk mendapatkan maklumat yang terkini serta pantas dan boleh diintegrasikan dalam satu capaian mudah, pendek kata as one stop center la.

After that, En.Azlan ada mencadangkan kepada kami untuk sebuah sistem Customer Relationship Management (CRM) sebagai satu sistem integration antara 3 pihak iaitu pihak pengusaha homestay, pihak pelancong dan pihak pelancongan Johor. Mereka amat memerlukan sistem ini bagi membantu mereka mengatasi masalah yang dihadapi sekarang ini. Walaupun kesedaran ict terhadap pengusaha homestay ini rendah, tapi kalau CRM itu adalah dibuat seringkas mungkin serta sepadat yang boleh, mereka boleh menggunakan CRM itu dengan mudah.

Ada juga sesetengah homestay yang sudah mempunyai laman web tapi masalah berlaku apabila laman web itu bersifat statik dan tidak diupdate. Ini menjadikan laman web tersebut jarang diaksesoleh pelancong dan lama-kelamaan penggunaan laman web tersebut terabai ditelan masa. Jadi itu adalah cadangan yang diminta oleh pihak pelancongan tersebut. Seandainya pihak kami berminat untuk membangunkan sistem tersebut, boleh cuba menghantar proposal serta quotation, tapi apa2 hal pun, tengok pada budget la. Kalau pihak pelancongan itu ada duit, bolehlah kitaorang cuba buat, kalau takde, takkan kitaorang nak buat free2 je kan.

Aku pun ada fikir2 jugak alau nak buat sistem ini atau tak sebab ini melibatkan ramai pihak dan sistem ini pulak mestilah berintegrasi, kalau asing2 tu, mudah sikit nak buat. Aku kena fikir jugak tentang kos, user requirement, masa dan sebagainya untuk develop sistem ini. Yelah, aku maybe boleh jadikan ini sebagai tajuk Master aku tapi ini adalah projek berbentuk one-off, siap sistem dan dapat bayaran, after that dah takde apa2 dah, rugilah aku untuk business jangka panjang.

Oklah, aku rasa setakat ini jelah post untuk part 1 ni, next post aku akan ceritakan tentang pameran industri percetakkan kat PERSADA pulak.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...