Saturday, December 26, 2009

1 ALASAN SAHAJA...


9 Muharram 1431 Hijriah. Alhamdulillah... Arwah Abang Din selamat dikebumikan. Aku agak terkilan sebab tak dapat melihatnya untuk kali terakhir. Semoga roh Abang Din ditempatkan bersama2 orang yang beriman. Insyaallah....

Aku taknak cerita sedih2 dalam blog aku ni, so kali ni aku nak kongsikan dengan semua pembaca tentang satu prinsip motivasi aku iaitu Nak atau Tak Nak.

Actually, konsep Nak atau Tak Nak ini kawanku yang beritahu, so aku rasa konsep ini bagus untuk menjadikan diri kita lebih bermotivasi dan berdisplin. Aku juga berharap agar apa yang aku kongsikan disini bermanfaat untuk semua.

Ok, apa yang dimaksudkan dengan Nak atau Tak Nak tu? Seringkali kita bila menghadapi masalah, tension dan sesuatu yang kita tak dapat penuhi, kita akan cuba mencari something untuk dijadikan alasan. Seringkali juga jika kita gagal deliver something yang sepatutnya, kita akan cuba create pelbagai alasan agar diri kita dimaafkan atau tak dihukum.

Tapi pernahkah kita sedar bahawa alasan yang 1001 yang diberikan itu akan create masalah lain pula? Aku rasa kita memang takkan sedar kerana kita pada saat itu hanya ingin melepaskan diri kita sahaja atau setidak2nya terlepas untuk saat itu. Persoalan yang ingin aku utarakan adalah adakah perlu pelbagai alasan itu? Adakah perlu kita berusaha memikirkan 1001 alasan yang difikirkan logik itu semata2 untuk mengelakkan kita daripada dimarahi/dihukum?

Bagi aku, untuk membentuk diri supaya berdisplin, aku lebih suka dengan cukup 1 alasan sahaja. Tak perlu pelbagai alasan, tak perlu fikir macamana untuk menipu dan sebagainya. Samada alasan yang diberikan itu logik atau tidak, itu soal lain, yang penting cukup dengan 1 alasan sahaja.

Ok, di sini aku berikan 2 contoh mudah. Seorang pelajar tiba lambat ke kuliahnya, sepatutnya kuliah bermula pukul 9.00 pagi tetapi dia tiba pukul 9.30 pagi. Apa alasan yang diberikan kepada pensyarah? Banyak alasan yang diberikan olehnya. Antaranya ialah, kolej takde airlah untuk mandi, kena mandi kat blok lain. Bila turun untuk tunggu bas, bas lambat sampai. Bila dah berada dalam bas, jalam jem pulak. Dah sampai kat kampus, sempat singgah kat kedai sekejap, beli gula2, taknak mengantuk dalam kelas.

Itu situasi pertama. Ini situasi kedua. Lambat hantar tugasan. Tugasan sepatutnya dihantar pada semalam tapi hari ini baru nak hantar. Alasannya cukup banyak. Komputer ada problemlah, takde buku rujukanlah, masa singkat sangatlah, semalam elektrik kat kolej black-outlah, kedai printer tutuplah dan macam2 lagi.

Bagi aku tak payah nak create pelbagai alasan, cukup dengan 1 alasan sahaja. Just katakan, "Saya lambat bangun". Cukup setakat itu sahaja yang aku nak dengar(kalau aku jadi cikgu/pensyarah la...). Aku tak nak dengar pelbagai alasan lain. Sesetengah orang dia suka berkata, "berikan 5 sebab kenapa awak lewat sampai...". Aku tak suka macam ini sebab ianya boleh mendidik pelajar itu cuba untuk merekacipta masalah lain iaitu menipu. Tak perlu menipu pun, katakan yang benar sahaja. Nak datang atau Tak nak datang?

Sama juga dengan alasan untuk situasi kedua. Nak buat atau tak nak buat? Tak payah beritahu berjela2 panjangnya alasan yang menyebabkan kelewatan menghantar tugasan itu. Alasannya itu pulak sometimes logik tapi sometimes tak logik langsung. Tak payah cakap komputer kena viruslah, tak sempat save sebelum black-out dan sebagainya. Just kata "Saya tak buat" ataupun "Saya taknak buat".

Pada aku, perkara ini penting kerana ianya boleh mendidik kita tentang kejujuran dan displin. Kalau kita menerima sesuatu tugasan, buatlah dengan sedaya upaya. Kalau kita tak siap sedangkan orang lain boleh siap, ini bermakna something wrong dengan kita. Kalau orang lain boleh datang awal, kenapa kita tak boleh datang awal? Dahlah kita buat salah, kita cuba untuk memberi pelbagai alasan lagi. Dalam kata sopan, cuba cari alasan tetapi dalam bahasa kasar, kita cuba menipu.

So, banyak yang aku perhatikan tentang perkara ini especially kat universiti. Aku pun sometimes kasihan tengok diorang, sanggup menipu semata2 untuk lepaskan diri pada saat itu sedangkan apabila dia menipu, dia sudah create satu lagi dosa baru yang entah bila nak pergi mintak maaf.

Benda ini jika tidak dibendung dari awal2 lagi, takut akan membawa kepada tabiat. Tak settle je, terus ada 5-6 alasan. Bila tak sempat je, terus bagi 5-6 alasan. Tak perlu semua itu. Aku just perlukan 1 alasan sahaja. Alasan yang boleh menjawab persoalan aku, "Kenapa tak siap?","kenapa lambat?","kenapa tak pergi sana?". So, just 1 alasan sahaja untuk 1 soalan, tak payah nak tipu2 lagi.

Aku pun bukannya perfect, tak bermakna aku tak pernah bagi pelbagai alasan jika aku fail deliver something, cuma... yelah, cuba untuk memperbaiki diri aku sendiri. Lama-kelamaan, untuk mengelakkan diri kita ini menipu, teruslah bercakap jujur dengan 1 alasan sahaja. Sentiasalah berkata2 jujur walaupun pahit dan akuilah kesilaan kita, itu yang lebih penting sebenarnya.

So aku rasa setakat sini jelah dulu. Aku stop kat sini ajelah untuk kali ini. Insyaallah... next time aku akan cuba berkongsi prinsip aku lagi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...