Wednesday, December 30, 2009

SCAMPER...


12 Muharram 1431 Hijriah. Alhamdulillah.... 3 hari kursus bersama MDEC dalam menjana business idea telah selesai tengahari tadi. Banyak input yang telah aku perolehi sepanjang program ini. Seperti yang aku telah kongsikan bersama dalam post yang lalu iaitu teknik mind map dan Brain Storming, kali ini aku nak berkongsi tentang satu lagi teknik terakhir yang boleh membantu menganalisa business idea iaitu SCAMPER.

S - Substitute
C - Combine
A - Adapt
M - Modify/Magnify
P - Put
E - Eliminate
R - Rearrange

Ok, seperti yang aku nyatakan kat atas tu, itulah maksud ringkas SCRAMPER. SCRAMPER digunakan untuk kita filterkan business idea yang banyak2 kita dapat semasa Brain Stroming untuk jadikan ia betul2 viable dan ditambah dengan unsur IT bersamanya. Oklah, takde contoh susah jugak kan nak faham, so aku bagi contoh.

Katakan kita dah ada 20 raw idea yang memang mengarut-ngarutlah, kita filter dengan SCRAMPER ini. Contohnya saya nak buat kerusi roda yang boleh bergerak sendiri dan ada pelbagai fungsi lagi. Ok, itu raw idea, bagaimana saya nak filterkan dengan SCAMPER?

Ok, point pertama, kerusi roda yang boleh bergerak sendiri. Dari segi teknologi yang ada masakini, cuba fikir apa yang boleh digunakan untuk menggerakkan kerusi roda tu. Of course enjin. Enjin memang dah banyak ada kat kedai. Pergi je kedai motor/repair, mesti ada enjin. So, letaklah kat situ kan.

Point kedua adalah ada pelbagai fungsi. Contohnya boleh jalan2 kat tanah berpantai. So, apa teknologi yang boleh digunakan? Mungkin pasang tayar yang khas untuk pergerakkan di tempat berpasir atau apa2 jelah asalkan teknologi itu dah ada sekarang.

Point ketiga adalah kerusi roda tu boleh terbang. Teknologi yang ada sekarang adalah teknologi anti graviti dan menggunakan konsep arus magnetik. After dah terapung, mesti menggunakan menggunakan teknologi tekanan serta tujahan pulak. Dari segi mampu laksanakan atau tidak, itu kena buat research dululah kan, sekarang ni baru tahap idea. Setahu aku, sekarang ni dah ada teknologi untuk terbangkan keretapi tapi masih dalam peringka ujian.

Ok, mari kita gabungkan ketiga2 point tersebut. Lebih mudah jika aku buat macam ni:

S - Substitute = Boleh menggantikan orang untuk menolak pengguna kerusi roda. Boleh juga menggantikan penggunaan kerusi roda manual konvensional sekarang.
C - Combine = Kita gabungkan kerusi roda dengan enjin. Kita juga combine kan teknologi anti graviti dan sebagainya itu supaya boleh terbang.
M - Modify = Kita modify sedikit enjin tu supaya sesuai dengan kerusi roda. Mungkin modify dari segi saiz dan speednya.
P - Put = Kita letakkan tayar special yang boleh digunakan untuk tanah berpasir/berpantai.
E - Eliminate = Kita mengurangkan kebergantungan pengguna terhadap pembantunya kerana kerusi itu boleh bergerak sendiri.

So, itulah caranya bagaimana kita menggunakan teknik SCAMPER. Memang teknik ini amat membantulah bagi aku tapi mesti digabungkan bersama teknik mind map dan Brain Stroming tu, baru mantap serta boleh menghasilkan tapisan idea yang baik. Brain stroming tu pulak biarlah idea mentah yang agak mengarut-ngarut.

Mengikut fakta, kanak2 adalah golongan yang paling kreatif dalam membuat brain stroming kerana mereka tidak terikat dengan kekangan apa2 pun, bagi mereka semua boleh, semua tak ada masalah, silap haribulan, muncul idea Power Ranger lak untuk atasi masalah.

Ok, tamat tentang teknik SCAMPER, so tadi setiap peserta dikehendaki membentangkan idea 3 idea masing2 dan ada yang aku tengok itu cukup berpotensi untuk dijadikan business. Antara idea bernasnya adalah kedai permainan, automate feeding system, tag RFID (Radio Frequency ID ), sistem tiketing bas yang lebih canggih daripada yang ada sekarang dan sebagainya.

Idea ini dikeluarkan oleh peserta2 undergraduate yang sebelum ini tak ada idea pun untuk buat business apa. Ada satu idea yang agak menarik adalah idea perniagaan keropok lekor. Seperti yang diketahui umum, keropok lekor itu biasanya popular di Pantai Timur dan rasanya sedap. So, bagaimana untuk kita tambahkan lagi nilai yang terdapat pada keropok tersebut. Itulah idea yang dibentangkan tadi, ianya cukup menarik.

So, aktiviti kami diakhiri dengan sesi bergambar untuk kenang-kenangan tapi aku tak dapat upload kat sini sebab saiz gambar itu terlalu besar, tak support untuk saiz umum blogspot ini. Tapi takpelah, asalkan pembaca semua dapat input dan memahaminya pun dah ok dah. So, sampai sini jelah post aku kali ini.


4 comments:

  1. gud info..mmg tgh mencari info ttg teknik scamper nih..kebanyakannya semua dlm english..yg nih siap ada contoh..mudah nk faham..thanks..

    ReplyDelete
  2. We said, you're going to get the necessary permits from the business government. And AMD has done it again. If not, business this was it. Check out our superb infographic that reflects all of the corporate world, the dream of how to capture more market share. Admission is only $10.

    Here is my web page ... internet marketing sites

    ReplyDelete
  3. Not only did the 23-year-old South Korean jump into the lead -- a lead she never lost.
    Philippine nofollow Outsourcing Get it done at a cost lower than the Competitors.
    It is true that design is important but only professional internet marketing experts and published online for others to read.


    Feel free to surf to my website - seo copywriting

    ReplyDelete
  4. salam bro, pinjam entri ni untuk post dekat blog saya yer...tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...