Saturday, February 13, 2010

INTELLECTUAL PROPERTY-PART 1...


28 Safar 1431 Hijriah. Aku sekarang dah berada di kampung halamanku. Tak banyak berubah pun suasana disini. Kali ini aku bukan ingin bercerita tentang kampung aku tapi tentang "Intellectual Property (IP)" atau juga Harta Intelek. Actually, kami ada menghadiri satu seminar tentang IP ini pada Rabu lepas yang dihoskan oleh seorang pegawai bahagian IP dari Research Management Center (RMC), so sekarang ni bolehlah aku berkongsi info yang aku dapat pada seminar itu dengan kawan2 semua.

Defini bagi Harta Intelek adalah Hasil ciptaan minda, reka cipta, karya sastera dan seni dan simbol, nama dan imej yang digunakan dalam perdagangan. Harta Intelek ni ada banyak jugak kategorinya seperti Patent, Ultility Innovation, Trademark, Industrial Design, Copyright, Trade secret, Geographical Indication dan Layout Design of an Integrated Circuit. Ok, aku akan bincangkan beberapa bahagian yang paling banyak orang apply(tak larat nak cerita semua).

Ok, sekarang kita tengok apa itu Patent. Patent secara ringkasnya boleh dikatakan sebagai
hak eksklusif yang diberikan pada sesuatu rekacipta/produk/proses dalam menghasilkan satu produk baru/penyelesaian suatu masalah teknikal yang baru. Perkara yang boleh dipatentkan adalah benda baru yang tiada lagi di dunia ini, ada langkah merekacipta, dan dapat digunakan dalam industri.

Ada beberapa perkara yang tidak boleh dipatentkan seperti teori saintifik/kaedah matematik, proses biologi, skim, kaedah menjalankan perniagaan, cara merawat manusia dan binatang, cara permainan dan lebih kepada proses2/nama/kaedah yang telah digazetkan sebagai public domain. Public domain ini pula lebih kepada perkara/produk/nama/kaedah yang telah sedia ada/sedia tahu/sedia digunakan oleh masyarakat tempatan dan diluar negara.

Berbeza dengan Ultility Innovation, sesuatu produk yang ingin didaftarkan sebagai ultility innovation , produk itu mestilah baru. Produk lama/sedia ada yang ditambah dengan benda lain yang boleh menambahkan fungsi baru juga boleh diklasifikasikan sebagai ultility innovation. Dengan kata lain, ianya adalah suatu rekacipta minor yang tidak memerlukan langkah rekacipta seperti mana patent.

Trademark pula adalah apa2 tanda yang membezakan barangan dan perkhidmatan seseorang peniaga dengan peniaga lain seperti logo, nama, gambar, huruf logo, atau kombinasi daripada unsur2 tersebut. Biasanya, jika sesuatu produk itu dipatentkan, ianya akan mengambil masa selama 3-5 tahun tetapi pada tempoh tersebut, ianya diberikan status Trademark atau Copyright sebagai tanda sesuatu itu telah didaftarkan tetapi belum mendapat pengiktirafan patent.

Dari segi Hakcipta, ianya adalah hak eksklusif yang diberikan kepada pembuat/pereka/pemilik sesuatu perkara/produk/karya itu dan ianya mempunyai tempoh yang tertentu. Negara kita tidak mempunyai sistem pendaftaran hakcipta universal. Kita hanya boleh mendaftarkan hakcipta kita dinegara yang mempunyai sistem pendaftaran hakcipta (Malaysia apply tetapi cukup untuk dalam negara sahaja, tidak boleh digunapakai diluar negara kerana masalah perbandingan pangkalan data). Pendaftaran di negara kita lebih kepada hakcipta karya tetapi didaftarkan untuk local sahaja.

Antara beberapa perkara/karya yang boleh didaftarkan adalah karya sastera,muzik, seni, filem, rakaman bunyi, siaran dan terbitan. Bila filem2 yang diterbitkan, ianya tiada hakcipta tetapi jika filem itu sudah menembusi pasaran luar negara seperti Indonesia, Singapura dan sebagainya, pemilik filem tersebut perlu mendaftarksan filem mereka dinegara luar tersebut.

Dari segi Trademark Secret, ianya merupakan maklumat terlindung yang tidak diketahui umum, maklumat yang mempunyai nilai komersial dan mereka yang terlibat dalam rahsia tersebut juga mempunyai undang2 tentang penjagaan rahsia tersebut. Paling mudah contohnya adalah rahsia resepi KFC. Rahsia resepi tersebut adalah dari segi Trademark Secret dan pihak yang terlibat/mengetahui rahsia tersebut mesti menandatangai perjanjian Trademark Secret ini.

Ok, itu adalah beberapa perkara umum yang berkaitan dengan patent, Copyright dan sebagainya. Dalam next post, aku akan ceritakan tentang kaitan projek electric wheelchair aku ini terhadap hal2 yang berkaitan dengan patent ini. Beberapa perkara yang perlu aku ketahui dan hal yang berkaitan dengan perkongsian patent dengan pihak universiti.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...