Friday, February 5, 2010

MALAYSIA TECHNOLOGY EXPO 2010...


21 Safar 1431 Hijriah. Malaysia Technology Expo 2010 (MTE). Itu adalah pameran yang kami lawati semasa hari kedua berada di KL. Pameran ini berlangsung dari 4-6 Februari dan dirasmikan oleh Dato Maximus Ongkili. Bertempat di PWTC, pameran ini menempatkan pelbagai hasil kajian innovasi dan teknologi daripada ipta seluruh Malaysia serta syarikat swasta baik dari dalam negara mahupun dari luar negara.

Bagi sesiapa yang tidak kesempatan menghadiri pameran PECIPTA last year (aku dah tengok PECIPTA last year), pameran MTE ini lebih kurang dengan PECIPTA la. Ianya lebih kepada hasil kajian universiti, sekolah dan syarikat2 luar. Bezanya adalah MTE ini agak besar sedikit berbanding PECIPTA kerana ianya ada melibatkan sekolah MRSM dan beberapa syarikat tempatan dan luar negara.

Dalam banyak2 perkara yang sama aku dah tengok last year, ada beberapa produk inovasi yang aku cukup tertarik hati untuk memberi komen tentangnya. Dari segi research universiti, tak ada something yang baru pun daripada last year punya pameran, so aku taknaklah komen kat sini. Apa yang aku nak share bersama adalah beberapa lagi produk inovasi terutamanya daripada Institut Akademi Korea dan beberapa lagi dari universiti lain.

Ok, firstly, aku nak komen tentang produk inovasi dari Korea. Nampak macam biasa je, sometimes nak gelak pun ada tapi bila dilihat dan difikirkan kembali produk Korea ini, aku rasa diorang yang paling best. Very simple product tapi praktikal untuk dibuat serta mempunyai nilai komersial yang tinggi.

Dibandingkan dengan hasil kajian ipta2 yang lain yang lebih kepada untuk research dan akademik semata2, susah untuk dikomersilkan. Produk Korea ini lebih praktikal, senang untuk dihasilkan dan boleh dijual/dokomersilkan. Sebagai contoh, ada satu alat untuk dikepitkan bersama pinggan makanan kita. Alat tu ada lubang untuk kita letakkan gelas dan buah serta boleh dipegang dengan sebelah tangan je.

Kalau dulu, kita pegang pinggan nasi sebelah tangan dan gelas sebelah tangan tapi dengan produk Korea ini, kita boleh pegang dengan sebelah tangan je, takkan jatuh pun sebab memang dibuat kukuh plastik pemegang tu.

Ada satu lagi alat tu sebagai pemegang mentol lampu dan boleh digunakan sebagai alat untuk memasang mentol lampu. Dibuat dalam bentuk kayu panjang, atasnya dililitkan dengan getah yang boleh diregang dan diletakkan mentol. Apabila mentol diletakkan pada getah tersebut, barulah dipasang pada siling. Very practical.

Ada satu lagi ni adalah daripada Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) yang buat projek komik. Mereka ada menunjukkan demo proses melukis komik, warnakan, dan masukkan dalam web. Sekarang ini dalam proses untuk masukkan komik ini dalam applikasi mobile, so maksudnya kita boleh baca komik melalui mobile. Aku suka tengok orang melukis komik ni sebab diorang ni jenis yang kreatif.

Ada satu lagi projek daripada UKM yang dia buat tentang Intelligent English Language. Projek ini aku tengok amat sesuai untuk dikomersilkan. Ianya sebagai supplement untuk kanak2 belajar English dalam suasana yang interaktif, boleh berkomunikasi dengan guru melalui online, boleh buat latihan dan segala2nya online. Itu yang aku nampak boleh dikomersilkan dan tak mustahil ianya juga berpotensi untuk menandingi Tuisyen Online Skor A.

So, ada lagilah beberapa produk yang aku rasa agak menarik tetapi kurang commercial value. Hal ini demikian kerana kebanyakkan projek2 ipta adalah research and academic based, so tak buat market study terlebih dahulu. Bila research dan produk dah siap serta ingin dikomersilkan, tiba2 produk tersebut tak viable untuk dikomersilkan. Ini hanya merugikan pensyarah dan ipta tersebut sahaja, tak boleh nak buat duit lebih, just sekadar untuk tesis yang menjadi simpanan perpustakaan sahaja.

Bagi aku, sebelum kita nak buat apa2 projek, buatlah market study dulu supaya apabila research kita dah siap, boleh kita komersilkan. Dengan cara pengkomersilan ini, pensyarah dan universiti dapat buat duit seterusnya mempunyai dana sendiri untuk membuat sebarang research lanjutan, so tak perlu bergantung sangat pada geran research dari kerajaan. Jika kita tak buat market study, last sekali bila research dah siap, tak boleh buat produk dan hanya tesis yang boleh disimpan dalam arkib, menjadi rujukan pelajar, setakat itu sahaja.

Bukan aku bermaksudkan bahawa kajian pensyarah dan universiti itu tak boleh pakai, tetapi just untuk rujukan ilmiah sahaja jelah, just untuk bidang akademik sahaja. Kalau awal2 buat market study, kita dah boleh predict apa research yang boleh dikomersilkan sekaligus tidak membiarkan projek kita dalam keadaan 'syok sendiri'. Pensyarah rasa projek itu boleh membawa manfaat kepada masyarakat tetapi bila nak marketkan, langsung takde orang nak pakai/beli. So, jadilah projek 'syok sendiri'.

Oklah, aku rasa setakat ini jelah post aku tentang pameran ini. Bagi yang pernah hadir pada PECIPTA, MTE ini agak boring tapi kalau belum pernah datang mana2 pameran, pameran MTE ini amat bagus untuk kita menvari ilmu dan melihat perkembangan dunia teknologi dan research universiti.

Sesiapa yang nak tengok gambar pameran tu, aku minta maaf kerana saiznya besar, tak boleh nak upload kat blog ni tapi aku dah uploadkan kat FB aku, so bolehlah tengok kat FB aku.



2 comments:

  1. My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
    This post truly made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

    Here is my homepage: special compilation

    ReplyDelete
  2. Excellent post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Very useful info particularly the last part :) I care for such information much. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

    Check out my weblog: video reviews

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...