Friday, May 21, 2010

TRIP TO YOGYAKARTA - PART 2...


7 Jamadil Akhir 1431 Hijriah. Alhamdulillah...sempat aku luangkan masa pada kali ini untuk siapkan post kali ini. Ok, post kali ini aku nak sambung sedikit lagi cerita tentang pengalaman aku di Yogyakarta. Kalau post yang lalu aku menceritakan tentang aktiviti akademik dan sedikit sebanyak tentang persekitaran UGM, so kali ini aku nak story tentang aktiviti pelancongan pulak.

Banyak tempat menarik yang telah aku pergi sepanjang berada di sini seperti Borobudur, Prambonan, Kasongan dan sebagainya. Ok, di Borobudur dan Prambonan, alhamdulillah.... kali dapat rate kemasukkan penduduk tempatan (local rate untuk masuk ke tempat tu), biasanya local rate itu adalah untuk orang Indon sahaja tetapi atas kerjasama UGM, kami dapat local rate, so murahla.

Di Borobudur, tempatnya amat panas, tinggi dan ramai orang. Disekelilingnya adalah penjual seperti penjual payung, cenderamata, baju, makanan minuman dan sebagainya. Pendek kata segala yang ada kat situ relevan kla untuk dijual. Masa mula2 nak naik Borobudur tu, panas jugaklah tapak tangga tu tapi aku redah je, excited kan...bila dah sampai 3 level tangga tu (satu level ada lebih kurang berbelas2 anak tangga), tangan aku dah sakit, sakit bahu then ditambah pula dengan panas, penat dan anak tangganya yang tinggi.

Anak tangga ditempat ini berbeza, ianya tinggi dan tidak luas. So aku ingatkan rehat sekejab, leh heal balik tapi still sakit lengan. So untuk naik ke level atas lagi, aku mintak tolonglah kawan2ku. Alhamdulillah....berkat kerjasama kawan2ku dari UTM dan UGM, akhirnya sampai jugak ke puncak Borobudur, tinggi tu...

Tempat kedua yang best adalah Prambonan. Tempat ini still bertangga tapi taklah setinggi dan sepanas Borobudur. So,kiranya tempat ini bestla untuk dilawati. Boleh masuk kedalam bangunan kuilnya untuk bergambar dan ada juga sesetengah patungnya yang dah agak rosak akibat gempa bumi di Indonesia pada 2006 dulu, still ada kesan. satu lagi perkara yang aku suka tentang Prambonan adalah penjualnya.

Penjual ditempat ini cukup sabar dan rajin dalam mencari rezeki. Ada satu penjual tu dia ikut aku dari awal hingga ke pintu gate dengan tidak berhenti2 tawar menawar dengan kami. Dia jual baju t-shirt yang bersulam. Awalnya berharga Rp 30,000 (lebih kurang RM 10) untuk 5 helai tapi paling last harganya jadi Rp 30,000 untuk 8 helai. Fuh....murah giler. Than aku terfikir pula kalaulah dia boleh jual 8 helai baju dengan harga Rp 30,000, berapalah agaknya modal diorang untuk buat baju tu, mesti murah giler.....

So antara tempat2 lain yang best adalah di Kasongan iaitu tempat industri pasu, seramik, tembikar dan sebagainya. Ada juga aku melawat ke muzium yang menyimpan kereta kuda pemerintahan Indonesia. Cukup besar dan mewah dari segi rekaan dan material yang digunakan. Ada sebuah kereta kuda tu yang diatasnya disaluti oleh emas tulen dibahagian depannya. Fuh....mewah giler....

Ada juga kami melawat tempat persiraman pemerintahan Yogyakarta yang dikatakan mempunyai seramai 40 gundik yang tutur mandi disitu. Tempat persiraman itu juga agak cantik dan airnya pun jernih (tapi tak boleh mandi la). Lepas itu ada yang pergi ke tempat Dua Pohon Beringin. Dikatakan (tidak pasti samada benar/kebetulan/mitos) tentang pohon tersebut yang mengatakan jika kita berjaya melalui pohon tersebut dengan mata yang tertutup, niat kita akan dimakbulkan. Kata dioranglah kan....

Ok, itu adalah antara tempat lawatan. Dari segi tempat makan pula, aku cukup suka dengan kota budaya Yogyakarta ini. Ini kerana harga makanannya amat murah. Aku dua kali pergi makan ditempat yang eksklusif bersama2 dengan kawan2 lain (dalam 25 orang). Tempatnya cukup menarik, kondusif dengan makanan mewah seafoodnya. Ada satu tempat itu kitaorang semua makan seafood seramai 25 orang dengan kadar bayaran Rp 600,000 (lebih kurang RM 200 ) sahaja. Makanannya cukup mewah dan sedap tapi harganya cukup murah.

Ada sekali tu kitaorang makan di tempat yang dipanggil Crystal Castle (Kota Kristal). Bangunan restorannya sebijik dengan kota2 lama. Senang cerita lebih kurang kota dalam cerita Harry Porter, siap ada patung berpakaian besi zaman dulu lagi dengan gambar2 dinding tentang zaman dahulu. Kerusinya pulak memang klasik dan nampak mewah ditambah dengan hiasan lampu yang cukup cantik. Harga makanan seafoodnya juga murah.

So, banyak lagilah perkara2 menarik yang telah aku rasai sepanjang di Yogyakarta ini seperti naik kereta kuda keliling Malioboro, makan nasi kosong seperti makan burger di McD, makan sup di kedai Pak Min Klaten yang mana kedainya bukak pukul 6.00 petang dan tutup pukul 7.00 petang akibat kehabisan diserbu pelanggan, pergi ke kompleks baju dan pakaian (satu bangunan yang bersaiz Pasar Siti Khadijah yang khas jual baju dan pakaian), pergi melawat tempat penghasilan batik secara moden dan sebagainya.

Tak cukup sekadar 2 post untuk aku ceritakan pengalaman seminggu di Yogyakarta ini. Apa pun bagi aku, aku cukup gembira dengan pengalaman ini dan Insyaallah.....jika ada rezeki, aku akan datang kesini lagi. Kepada kawan2ku di UGM, thanks atas kesudian anda melayan kami dan membantu aku, korang memang baik hati. Alhamdulillah amd thanks to Yogyakarta.


1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...