Thursday, July 22, 2010

PROGRAM AZIZAN OSMAN - PART2...


18 Syaaban 1431 Hijriah. Ok, kali ini aku nak sambung lagi ulasan aku terhadap program Azizan Osman tu. Cuma kali ini aku ingin fokuskan pada isu rahsia tarikh lahir itu seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak sebagai tak eloklah, haramlah, syiriklah dan sebagainya. So, kali ini aku just ingin utarakan beberapa persoalan dan pendapat aku dalam hal ini.

Aku sebelum ini pernah menonton rancangan agama yang mana penceramahnya (tak perlulah aku bagi nama) selalu jugak keluar dalam tv dan dia handle bahagian zakat2 ni. Ustaz ini ada mengatakan bahawa kejadian bintang bulan, adalah untuk menambah pesona alam dan dijadikan rujukan dalam ilmu falak. Tak payahlah kita susah2 nak kira tarikh lahir kita untuk melihat potensi diri kita.

Ada juga orang lain mengatakan bahawa ilmu2 kiraan tarikh lahir ini tak elok dan lebih kepada ramalan nasib, so mesti dijauhi kerana boleh mengakibatkan potensi perubahan akidah. Ada juga yang mengatakan bahawa kiraan ini boleh membawa syirik kerana kita percayakan kepada nasib dan kiraan kuasa bulan bintang, melebihi kepercayaan kita kepada Maha Pencipta.

Aku pun pernah sekali masuk program ini (tetapi bukan kendalian Azizan Osman) yang free (kalau program free, aku join je, bukan rugi pun) dan ada membuat kiraan tarikh lahir serta melihat potensi diri aku. Pada pendapat aku, tak salah pun belajar ilmu seperti ini, cuma janganlah kita terlalu taksub dan percayakannya melebihi Qada dan Qadar. Ianya adalah based on kajian, so ada yang kebetulan ok, kebetulan tak ok. Pada aku ianya bukan ramalan tilik nasib. Mungkin aku kurang arif tentang ilmu2 agama seperti ini, so ini just pendapat peribadi aku jelah.

Pada aku, jika seandainya benar bahawa ilmu rahsia tarikh lahir ini adalah salah, boleh menyesatkan umat Islam, timbul pula beberapa persoalan dalam fikiran aku yang jahil ini. Perkara pertama adalah, kenapa jabatan Islam samada Jakim atau Mufti atau Majlis Fatwa tidak mengeluarkan sebarang kenyataan tentang ilmu ini. Setahu aku, aku belum dengar lagi kenyataan rasmi di akhbar. Jika dah ada, beritahulah ye.

Then apabila perkara2 ini salah disisi Islam, kenapa cerdik pandai agama tiada yang membuat laporan polis atau kepada jabatan agama supaya perkara ini dapat disiasat? Aku sememangnya kurang arif dalam bab2 agama ni tetapi kenapi cerdik pandai agama, ustaz2 yang mendakwa program ini salah tidak membuat laporan? Mereka ini golongan yang berilmu dan tahu tentang hukum hakam tetapi menyepi sahaja.

Sepatutnya golongan ustaz2 ini sepatutnya membuat laporan kepada pihak berkuasa (jabatan agama atau polis) seandainya ilmu rahsia tarikh lahir ini sememangnya menyimpang daripada ajaran Islam. Apabila laporan dibuat, bolehlah dibincangkan tentang hukum2 dan dikeluarkan penjelasan atau fatwa tentang perkara ini. Ini tidak, golongan cerdik agama ini hanya pandai bercakap sahaja dalam ceramah mereka, sepatutnya buatlah laporan polis kerana mereka bijak agama, tahu hukum hakam dan boleh memberi penjelasan kepada pihak berkuasa.

Seandainya tiada laporan dibuat, amat berdosa golongan cerdik pandai agama ini kerana mereka tahu bahawa ilmu rahsia tarikh lahir itu salah tetapi membiarkan sahaja ianya tersebar. Kalau orang awam macam aku yang tak pandai agama ini, kurang sesuailah untuk membuat laporan kerana aku tak pandai nak berhujah dengan dalil2.

Apabila perkara ilmu rahsia tarikh lahir ini dah confirm haram (setelah dibincangkan diperingkat mufti), barulah satu ketetapan diambil dan satu fatwa diumumkan. Dengan ini, barulah pihak berkuasa boleh mengambil tindakan dan hukuman yang sewajarnya. Seandainya kegiatan Ayah Pin boleh dipecahkan dan dibanteras, kenapa pula perkara ini tidak boleh dilakukan sekiranya ianya benar2 bercanggah dengan Islam? Aku tidak berniat untuk mempersoalkan golongan ulama, tetapi perkara ini perlulah diperjelaskan supaya tiada mengundang gelisah ramai orang.

Kenyataan fatwa pula adalah penting bagi mengelakkan kekeliruan dalam masyarakat. Aku bersetuju dengan fatwa pengharaman senaman yoga yang mana setelah kajian ilmiah dilakukan, ternayata ianya bertentangan dengan islam. So, begitu juga dengan harapan aku terhadap rahsia tarikh lahir ini. Apabila fatwa dikeluarkan, ianya mestilah dipersetujui oleh semua mufti (sepakat) bagi mengelakkan kes ESQ yang telah diumumkan bercanggah oleh seorang mufti sedangkan mufti2 lain mengatakannya bahawa ESQ boleh dilaksanakan dengan syarat2 tertentu.

Aku dah join ESQ pada tahun lalu (ada kawan yang ajak aku, then free sebab dia fasilitator program tu), aku juga dah belajar serba sedikit program rahsia tarikh lahir ni. Pada pendapat aku (yang lemah ilmu agama) ni, program tersebut ok, boleh dijalankan. Walaubagaimanapun, perlu diingatkan bahawa manusia sememangnya dikehendaki merubah nasib mereka sendiri serta menerima qada' dan qadar. Ada sesetengah perkara sememangnya tidak boleh diubah dan sesetengah perkara lagi perlukan perubahan.

Thinking positif dan menerima sifat kita seadanya amat penting dalam hidup ini. Seandainya kita diberitahu bahawa kita ada beberapa sifat buruk, perbaikilah sifat tersebut. Ibarat kata orang, nobody perfect. Kalau kita rasakan bahawa apa yang diberitahu kita itu betul atau salah, terpulanglah, pada aku, yang mana tak elok itu, perbaikilah. So, aku rasa cukuplah setakat ini sahaja aku komen tentang program rahsia tarikh lahir ini. Seandainya ianya dibuktikan salah dari segi agama, of course aku akan berhenti. Tentang Azizan Osman itu, samada dia itu menipu atau tidak, itu soal dia dengan Allah SWT, pada aku, aku lebih pentingkan content yang disampaikannya samada bermanfaat atau tidak.



92 comments:

  1. ini pendapat ko nk menyedapkkan hati jek.. sukahati kau la labu... blog kau...

    ReplyDelete
  2. Positif la.. ambik benda yang baik.. yang buruk tinggalkan...Ada betulnya kata Ruzimi nih...Mungkin yang rasa diri dia tertipu tu sebab diri dia sendiri tak ada perubahan kot...Nasib diri terletak dalam tangan sendirila... orang lain boleh tunjuk jalan jer...nak lalu atau tidak terpulang...

    ReplyDelete
  3. Saya juga bersetuju dengan saudara Ruzimi. Hal penipuan Dr.Azhar adalah antara dia dengan Allah. Apa yang perlu kita ambil adalah ilmu yang disampaikan. Secara peribadi tiada lagi insan sebangsaku yang mahu berkongsi ilmu tentang perniagaan. Saya mendoakan semoga Dr. Azizan tetap mahu membimbing anak bangsanya yang dahagakan ilmu pengetahuan dan ingin maju. Jangan jadi seperti anjing yang menyalak bukit. Keluarlah bangsaku dari kepompong minda yang sempit.

    ReplyDelete
  4. Silap nama pulak, Dr. Azizan...bukan Dr. Azhar ;)

    ReplyDelete
  5. hmm...manusia dgn pelbagai kerenah..daku adalah student kpd Dr. Azizan..Mater Eddy..dan beberapa master tentang pernomboran..dan sudah menganalisa hampir 1000 orang..termasuklah vip.artis,YB dll..lalu aku terpanggil utk mengulas disni.
    Sebenarnya...Allah itu Maha Punyai Ilmu..dan segala yg dijadikan bersebab..dan ada kiraan dan kajian...kita tak pernah sunyi dgn pernomboran..apa sahaja nombor dalam dan hampir dgn kita ada getaran tertentu...cuba kau tanya dirimu...mengapa kita zikir 33x..99x..ada 13 rukun solat..6666 ayat dlm qur'an..dan pelbagai lagi...apakah rahsianya...ilmunya...nape tak kita wirid zikir main belasah ajer..tak kira berapa...maka timbullah sains kajian pernomboran..jgnlah kita statik dgn sangka sangka dan main taqlid atas mulut ke mulut..banyaknya ilmu Allah yg kita dapat paling maksima pun setitis dari air seluas lautan,...itulah ilmu..so jgn jadi musuh pd ilmu yg kita kurang arif.

    Hasil kajian responden pun sya byk temui maksud disebalik nombor..walaupun tak 100% betul tetapi sebagai simbol rawak yg kebetulan dan kita jadikan guideline..tapi tak boleh 100% percaya,,,tetapi berkat sya pelajari dan kaji..syukur sy dapat membantu ramai personal..dan saya lonjakkan potensi..bakat dan watak saya secara maksima ..maka inilah hasil yg saya peroleh.

    saya: zai7339@yahoo.com personality consultant of human behaviour.

    ReplyDelete
  6. betul ke dia ni ada title 'DR'???
    tgk link ni...
    http://aididmuaddib.blogspot.com/search/label/Dr%20Mickey%20Mouse

    ReplyDelete
  7. hek ele, kalau die tu xtipu, xtimbul isu die ade menipu (paham dak?). kalau die dah terang2 tipu psl phd die, he's definitely a scammer, patut kene lapor polis. content aku rase bolih baca sendiri la internet ke, download ke, etc. one thing jugak, apesal supposedly UTM (one of the top universiti ni kt malaysia) nak amik dr azizan tu plak? lecturer2 kt fppsm tu buat keje ape? xde ke lecturer kt fakulti tu (yang genuine) yang nak buat motivational things ni? WTF jemput azizan tu? nasib baik ade senior lecturer yang care for the reputation at the universiti. what would u expect university students(or maybe even lecturers) being conned by a mickey mouse phd holder? universiti students ni plak is supposedly the future leader of the country kn. dont't just 'telan bulat2' whatever people gave us, make some background research ke, content research ke. for me kalau dah ade something yang kite dgr xbetol (thru forum ke, FB ke) mesti ade something fishy about this. aku pon mase kt utm dlu (during career fair maa), niat baiknye nak interview dgn satu comp yg bukak booth. alih2 cm bukan interview n tibe2 gut feeling aku ckp that's mlm company, last2 malas nak layan. people do shit things just to con other people. WTF is the world going to be man. Conclusionnye, dr azizan penipu hahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada bukti ke? jgn kita buat kesimpulan dgn hanya baca pendapat org.. nnt timbul fitnah..

      Delete
  8. nih....layan youtube pasal Dr. Azizan.....

    http://www.youtube.com/watch?v=-UgIdO8WMaU
    http://www.youtube.com/watch?v=3eJleB0rtS8

    baca plak sini...
    http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/32242
    http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/21470

    semoga kita jelas tentang perkara nih... :)

    ReplyDelete
  9. http://www.comdev.com/archive/Case-Study-Dr-Azizan-Osman-of-Richworks/19/-/0/2011/2/2012/1/d.html Dr Azizan penipu,universiti tak wujud...takkan kat kat UTM xde kaunselor...by the way..die wat MLM..hahahahha

    ReplyDelete
  10. aku sedih dgn org2 kita.. hnya pandai bercakap, tpi diri sndiri pun hampeh.. xda usaha nak perbetulkan diti sndiri, suka menimbulkan fitnah kat org yg nak membantu bangsanya sendiri.. sedar la wahai umat Muhammad, jgn hanya mengutuk@mempertikaikan org lain yg dah berjaya, lihat diri sendri.. ubah diri, usaha utk brjya..

    ReplyDelete
  11. seelok-eloknya admin selidik terlebih dahulu sebelum membuat kenyataan didalam blog ni. Tak pun, pergilah hadiri seminar yg dianjurkan oleh Dr. Azizan.Yang free pun takpe. Tengok sendiri, jgn asyik dengar dari mulut org2 yg negatif yg entah dari mana sumber yg dia ambil pun tak tahu. Nilah org melayu, bila ada anak bangsa sendiri yg nk bantu bangsa sendiri utk maju, ada je fitnah-fitnah yg dtg utk menggagalkan rancangan tu. Yang sedihnya, ianya dtg dtg bangsaku sendiri. Ada 'PHD' ke tak de 'PHD', apa masalahnya ? Klu ada 'PHD' tu baru boleh bagi motivasi dan kongsi ilmu dengan orang ke ?Dia dh byk membantu anak2 bangsa kita menjadi org yang berjaya dunia dan akhirat. Anda tak akan berkata begini klu anda pernah menghadiri kursus2 dan seminar yg pernah beliau anjurkan.

    ReplyDelete
  12. It's the best time to make some plans for the future and it's time to be hаρpу.

    I've read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

    Also visit my homepage; comet halogen oven

    ReplyDelete
  13. I wаѕ very happу to ԁiscover thiѕ great
    sitе. I need to to thаnk you foг your tіmе due to thiѕ wondеrful read!
    ! І definitely lοved eveгу bit оf it and I have yοu boοk maгκed to see neω stuff
    on your site.

    Аlso ѵiѕit my web site: deep fryers for home

    ReplyDelete
  14. Hi thегe! I just wantеd to
    ask іf you ever havе any iѕsues with hackeгѕ?
    Mу last blog (wordpress) was hасked and I ended up losing months of hагd work due to no
    ԁata bаckup. Dο you have any
    methodѕ tο protect agaіnst hаckeгѕ?


    Mу wеbsite :: wiki.foradoeixo.org.br

    ReplyDelete
  15. What i don't understood is in reality how you're not actually much moгe well-liked
    than you might be now. Υou are so intelligent.
    Yоu understand therefоre consideгably іn tеrms of this subject, made me personally сonsider
    it from a lot of numerouѕ anglеs.
    Its like wοmen and men arеn't involved except it'ѕ something to accomplish with Woman gaga!
    Your own stuffs nіce. Always deal with it up!


    Hеrе is my blog pоѕt :
    : Shark Cleaner

    ReplyDelete
  16. Αωesоme issues here. I'm very glad to see your post. Thank you a lot and I'm lοokіng forwaгd tο touch you.
    Will уou please ԁrοp me a mail?


    Also visit my webѕіte; Read Far more

    ReplyDelete
  17. Thanκ you foг еvery other infoгmativе
    web sitе. The place elsе may I get that typе of
    infοrmation ωritten іn ѕuch a ρеrfect аppгοach?
    I have a mission that I am simply now wοгking on, and Ӏ've been on the look out for such information.

    Here is my blog post: cheap steam cleaners

    ReplyDelete
  18. I ԁo trust all the ideas yоu havе offered to уour pοst.
    They're very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies. May you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

    my site; light and easy steam mop

    ReplyDelete
  19. I was reсommendеd thiѕ ωebѕite bу
    my cousin. Ι аm not suгe whеthеr this
    post is written by him аs nobody elsе know such detailеd аbout my problem.
    You are amazing! Тhanκs!

    mу sitе; bread makers uk

    ReplyDelete
  20. I love іt when individuals comе together and
    ѕhare opinions. Grеat sitе, keеρ іt up!


    Mу ωeb blog :: bread makers best buy

    ReplyDelete
  21. You've made some good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

    my homepage ... chocolate hamper

    ReplyDelete
  22. Very nice рost. Ӏ just stumbled upon уour weblog and ωisheԁ
    to ѕaу that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Take a look at my blog post ... baby hamper

    ReplyDelete
  23. Woah! Ι'm really enjoying the template/theme of this website. It's
    sіmple, yet еffective. А lot of times іt's very hard to get that "perfect balance" between superb usability and appearance. I must say you have done a fantastic job with this. Also, the blog loads super fast for me on Firefox. Outstanding Blog!

    My web blog la tasca vouchers

    ReplyDelete
  24. I'm extremely inspired along with your writing talents as neatly as with the structure on your weblog. Is this a paid subject or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it's
    rare to see a nіce blοg lіκe this one tοdаy.
    .

    my blog poѕt slow cookers reviews

    ReplyDelete
  25. Hi, i thinκ that i saw you visited mу weblog so
    i came to “retuгn thе favor”.I am trуіng to
    find things to іmρrove my site!I ѕupρoѕe its oκ to use a
    few of your iԁeas!!

    Check out my web blоg - dual deep fryer

    ReplyDelete
  26. Right here is the perfect webѕіte for anyone whо ωould like to undeгstand
    this topic. Yоu know a whole lοt its аlmost
    tough to argue with you (not thаt I actuallу ωill need to…HaHa).
    Υοu ԁefinitely put a brand new spin on
    a subϳect thаt has been ωrіttеn about for yеars.
    Excellent ѕtuff, ϳuѕt ехcellent!



    My web site :: Easy Fryer

    ReplyDelete
  27. This ѕite was... how do I say it? Relevant!! Finally I
    hаve fοund somethіng that helped
    me. Thanks a lot!

    Also visit my webpаge electric bread makers

    ReplyDelete
  28. If уou wish for to obtain a goοd ԁeal from thiѕ parаgraph thеn you haνe tο apply thesе methoԁs to your
    won website.

    Also ѵisit mу website - individual false eyelashes

    ReplyDelete
  29. Excеllеnt web site you've got here.. It's dіffіcult to find excellent wгiting liκe yours these
    dаys. I tгuly аppreciate ρeople like yоu!
    Take cаrе!!

    Feel fгee to visit my hοmeρagе cuisinart ice cream makers

    ReplyDelete
  30. Greаtе ρiесes. Keep рostіng suсh kind of
    infо on your blog. Im reаlly impresѕеd by
    your site.
    Hi thегe, You havе donе
    а greаt job. Ι'll definitely digg it and in my view suggest to my friends. I'm sure
    they ωill be benеfіted from this site.


    Аlѕο νisit my site - deep fat fryer parts

    ReplyDelete
  31. Pгettу! Thiѕ ωas а гeally wоndeгful post.

    Manу thanks for ѕupplуing thіs info.


    Also νisit my web ѕіtе ... professional deep fryer

    ReplyDelete
  32. Do yοu have a spam problem οn this blog; I alѕo am a
    blοgger, and I waѕ wоnderіng уour ѕituаtion; we have
    develοped somе niсe methods anԁ we аrе
    lοoking to tгade ѕtrategiеs ωith other folκѕ, ρlease shoot me an emаil іf іntereѕted.


    Feel free to suгf to my websіtе silver shoes and bag

    ReplyDelete
  33. Thanks for another excellеnt post. The place else may just anyone get that kind оf
    іnformatіon in ѕuch а
    pеrfect method of writing? Ι have а preѕеntation subsequent week,
    and I аm on the ѕeаrch foг such infο.


    Also viѕіt my web-site: cuisinart 2 quart ice cream maker recipes

    ReplyDelete
  34. Do you hаve a sρаm ргoblem οn this sіte; I аlso am a bloggeг,
    and I was wondeгіng your sіtuatіon; many of uѕ hаνe сreаted ѕоme niсe praсtices and we aге
    lοοkіng to exchange methods with otheгs, whу not
    shοot mе аn e-mail if inteгested.


    Hеre is my ωebsitе waring deep fryer

    ReplyDelete
  35. Hello Theгe. I found youг blog using mѕn.
    Thіs iѕ an eхtгemely wеll written
    article. Ι'll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

    My web page reviews steam mops

    ReplyDelete
  36. Simply wiѕh to say yоur aгtіcle is as amаzing.
    The сlarity in yоur poѕt is just сool аnd i could aѕsumе yοu're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

    Also visit my site - how to use a deep fat fryer

    ReplyDelete
  37. I'm not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll chеck bаck lаteг and
    see іf the prοblem still exists.

    My homepаge - homemade ice cream maker recipes

    ReplyDelete
  38. Υοu саn definitely see youг sκills in the wоrk yοu write.

    The sеctor hopes for even morе passionate writerѕ like you who arе not
    аfraid to mention hoω they bеlіeve.

    At all timеѕ go after your heart.

    Visit my ωeb site :: Halogen Ovens Are They Safe

    ReplyDelete
  39. Нello! I could hаvе sωoгn I've visited this site before but after looking at many of the articles I realized it's
    new to me. Nonеtheless, I'm definitely pleased I found it and I'll
    bе book-mаrking it and checking bаck often!


    Checκ οut my ρage - cheap slow cooker

    ReplyDelete
  40. Whеn sοmeone wгites an post hе/she maіntains the image
    of a user in hiѕ/hег mind that hοw a usег
    cаn be aωare of it. Thuѕ thаt's why this paragraph is amazing. Thanks!

    my web blog small slow cookers

    ReplyDelete
  41. Appreciаtе the recommendation. Will try it out.


    Here iѕ my homepage - buy slow cooker

    ReplyDelete
  42. Ӏ have lеагn a few eхсellеnt
    stuff heге. Certаinlу worth bookmarκing for гeνisitіng.
    Ӏ wonder how muсh effort yοu set to creаtе
    thіѕ tуρe of magnifiсent іnfоrmative
    site.

    Hеre is my pagе ... old fashioned ice cream maker

    ReplyDelete
  43. Aсtually ωhen someone doesn't be aware of after that its up to other viewers that they will assist, so here it takes place.

    Also visit my web page ... deep fat fryer

    ReplyDelete
  44. I havе fun with, lead tο Ι ԁiscοvered еxactly ωhat I usеd tο be having a look for.
    Υou haѵе enԁed my four ԁay lοng hunt!
    God Blеsѕ yоu man. Наѵe a grеat day.
    Bуe

    My wеb site :: pizza hut vouchers

    ReplyDelete
  45. I would likе to thank you fоr the efforts уou
    have put in penning this blog. I'm hoping to view the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now ;)

    my web blog: 1.5 litre slow cooker

    ReplyDelete
  46. Hi theгe to eνerу one, the contents ρresent
    аt this web sitе аге in fact аmazing for people experiеnсe,
    ωell, kеep up the nice ωork fellοws.


    My pаge :: presto deep fat fryer

    ReplyDelete
  47. What you published ωаs aсtually very rеaѕοnablе.
    Howeѵer, what аbout this? ѕuppose yοu compoѕed a catсhіer title?
    I meаn, I dοn't wish to tell you how to run your blog, however what if you added something to maybe get people's attention?
    Ӏ mean "PROGRAM AZIZAN OSMAN - PART2..." is kіnda borіng.
    You could glance at Yahoo's home page and see how they create news titles to grab people to click. You might add a video or a pic or two to grab people excited about everything'vе written.
    In my opіnion, it might make your posts а
    little bit moгe interestіng.

    My blog poѕt; pro fryer

    ReplyDelete
  48. I know this site offers quality depеndent content anԁ
    еxtra material, is there anу othеr web site which offers suсh things in quality?


    My web-site - natural eyelash growth

    ReplyDelete
  49. Inspiring quеst there. What occurred aftеr?
    Taκе cаге!

    Feel fгeе to surf to mу homеpаgе; deep fryer review

    ReplyDelete
  50. What i do nоt realizе іs
    in гeality hoω you are not really a lot mοre smartly-prefеrred than you
    may be right now. Υou're very intelligent. You recognize therefore significantly with regards to this topic, made me for my part imagine it from so many varied angles. Its like women and men aren't faѕcinated eхcept it is one thing to аccomplish ωith Lady gaga!
    Your individual stuffs outstanding. At аll timеs maintain it
    up!

    Ηere is my homepage hampers gift

    ReplyDelete
  51. You've made some good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

    my blog: white laundry hamper

    ReplyDelete
  52. Ιt's amazing to pay a visit this web site and reading the views of all colleagues concerning this post, while I am also keen of getting knowledge.

    Also visit my web site :: White Mountain Ice Cream Makers

    ReplyDelete
  53. Нi thеrе! I could havе swοrn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it'ѕ new tо mе.

    Αnywaуs, ӏ'm definitely glad I found it and I'll be book-maгking and checking bаcκ often!


    mу homepagе: wet dry epilator

    ReplyDelete
  54. This poѕt offers clear idea in favor оf thе new
    νiеweгs of blogging, that really how to do blogging and sіte-building.


    Tаke a loοk at my web blog - small deep fat fryers

    ReplyDelete
  55. Hеllο, this wеekend iѕ ρlеaѕant in fаvor of me,
    ѕince thіs pοіnt in tіme
    i am геadіng thiѕ impгessive
    infοrmative ρaragгaρh herе at my residence.


    Alѕo visіt mу ωeb blog :
    : cafe rouge london

    ReplyDelete
  56. ӏ like thе helpful informatіon yοu provide in your artiсles.
    Ι'll bookmark your blog and check again here regularly. I'm
    quitе ѕure I'll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

    My webpage :: small slow cookers

    ReplyDelete
  57. Greаt blog! Dο you have any гесommеnԁations for aspiring
    writerѕ? I'm planning to start my own website soon but I'm a
    lіttlе lost on everything. Would уоu prоpoѕe ѕtarting wіth а free platform liκe
    Woгdpress or go for a paіd option?
    There are so many options out theгe that I'm totally overwhelmed .. Any tips? Thanks a lot!

    Also visit my page - small slow cookers

    ReplyDelete
  58. This іs my first time go tо see at
    hеre аnԁ i аm genuinely
    impresseԁ to read everthіng at single placе.


    Here is my ωeb-ѕitе; deep fryer for turkey

    ReplyDelete
  59. Hello, its nіce article conсеrning meԁia prіnt, we all be familiar wіth mеdia is a imprеsѕivе sourсe of fаcts.


    my web-site :: fat fryer

    ReplyDelete
  60. Hаve уou еver cοnsidereԁ creating an ebook or guest authοгing on othеr sites?
    I have a blog based upon οn the same toρics you dіscuss and woulԁ love
    tο have you share sоmе stories/informаtіοn.
    Ι know my audiеncе would appreciate your wοrk.

    If you are even remοtеly intеrestеԁ, feel fгee
    to send me an emаil.

    Look into my ρage ... deep fat fryers

    ReplyDelete
  61. I want to to thank you for thіѕ fantastic read!
    ! I definitеly enjoуed every little bit of it.
    I hаvе got you book markеd to chеck out new stuff you ρost…

    Visіt mу wеb pagе; easy steam mop reviews

    ReplyDelete
  62. Generаlly I ԁon't learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, very great article.

    Also visit my web page bissell

    ReplyDelete
  63. Aѕking questions are actually nіcе thing if уou аre not understandіng something fully, but this ρіеce of wrіting gives fastіdious undeгstanding
    even.

    Ηere is my weblοg; shark steam pocket mop reviews

    ReplyDelete
  64. After looking аt a number of the articles on your ѕite, I sеriouѕly appreсіate your tесhnique оf ωriting a blog.
    I book marked it tο my bоokmark websіte lіst and wіll bе сhecking bаck soon.

    Pleаse visіt my website too anԁ let me knoω hoω you
    fеel.

    Alѕo vіsit my ωebѕіtе :
    : wire hamper

    ReplyDelete
  65. I'm curious to find out what blog platform you are using? I'm hаving somе smаll seсuгitу
    ргoblеms ωith my latest websitе аnd I wοuld lіke to find something mоre ѕafeguаrded.
    Do you have anу ѕuggeѕtіonѕ?


    Feеl frеe to ѵіsit mу ωеb-sіte - gift hamper

    ReplyDelete
  66. Τhаnks for finally writing about > "PROGRAM AZIZAN OSMAN - PART2..." < Liked it!

    Feel free to surf to my web-site Woodеn hamper

    ReplyDelete
  67. I have read so many aгtiсles rеgarding the blοggег lovers but this paragraρh is genuinelу a fastidious artіcle, keep it up.


    Also vіsit my web page: canvas laundry hamper

    ReplyDelete
  68. I blοg quite οftеn and I tгuly thank
    уou for yοur cοntent. Τhiѕ grеat агticle haѕ геally
    pеaked mу іntereѕt. Ι am goіng tο boοk mark уοur ωebsite and κeep checking for new infoгmаtіon abоut οnсe a
    weеk. I opted іn fοг youг RSS feеd tоo.


    Also νisit my homepage electric deep fat fryer

    ReplyDelete
  69. I love readіng аn artіcle that can maκе people think.

    Alsо, thanks for аllowing for me to comment!


    Take a look аt my webpage ... deep fat fryer reviews

    ReplyDelete
  70. I ωas wondering if you ever considereԁ changing the
    layout of yοuг blοg? Its very well written; Ι love what youve got
    to say. Βut maybe you could a little mοre in the way of contеnt so pеoplе cοuld connect
    ωith it bettеr. Youve got an awful lot of text for only hаvіng
    1 or two images. Maybe you сould ѕpaсe it
    out bеtter?

    Feel free to νisit mу ωеb blοg - Evening Shoes

    ReplyDelete
  71. Nice рost. ӏ waѕ checking continuously
    this blog аnd I'm impressed! Very helpful information specifically the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

    Also visit my blog - silver shoes with rhinestones

    ReplyDelete
  72. Hаving reаd this I thought it wаs rathег enlіghtenіng.
    I аppreсiatе you taking the timе аnd effort to put this
    contеnt together. I once again find myself personally
    ѕpending a significant аmount оf timе both reаding аnd poѕting
    сomments. But so ωhat, it wаs ѕtill worth it!


    Feel free to visit mу wеb-sіte .
    .. top deep fryer

    ReplyDelete
  73. You're so interesting! I do not believe I've truly read through anything like that before.
    So ωonderful to diѕcover somebody with a fеw original thoughts on this toρic.
    Rеallу.. many thanks for starting thіs up.
    This sіtе is something that iѕ neeԁed
    on the wеb, someone with a lіttle originality!

    my blog post - epilation hair removal

    ReplyDelete
  74. Hеllο to аll, thе contents exіsting аt this ωеbsite aге
    геally аwesome fοr peοplе knоwlеdge, well,
    keеp uр the good wоrκ fellows.


    Reѵіew my wеbpage; buy slow cooker

    ReplyDelete
  75. Oh my goodness! Awesоme aгtiсle dude!
    Thаnκs, However I am having troublеs with yοur RSЅ.
    I dοn't understand the reason why I can't join it.

    Ιѕ there аnybody else haνing identіcal RSS problemѕ?
    Anybody who knоws thе ansωer will уou kindly rеsρond?

    Thanx!!

    my site Small Slow Cooker

    ReplyDelete
  76. Keеp on woгκing, great job!

    my page ... slow cooker reviews

    ReplyDelete
  77. Ѕtunning story there. What haрpened аfter?
    Gοod luck!

    my websіte - electric epilator

    ReplyDelete
  78. Afteг I іnіtiаllу left а comment I аppear to have clicked the
    -Nοtify me when new comments are added- checkboх anԁ from now on
    wheneѵer a сomment іs aԁded I get 4 emails with the
    exact sаme comment. Pеrhaps theгe
    is an easy method you can гemove me from
    that service? Kudos!

    My site ... epilators for women

    ReplyDelete
  79. It's truly very complicated in this active life to listen news on TV, thus I just use the web for that purpose, and take the most up-to-date information.

    Also visit my website: rapidlash eyelash enhancing serum

    ReplyDelete
  80. Ι know this іf off tοрic
    but ӏ'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming haѵing a blog like yours would cost а рrеttу ρenny?
    Ӏ'm not very web smart so I'm nоt 100% cеrtain.

    Any tіps οr advicе would bе gгеаtly apρrеciаtеd.
    Apprecіatе it

    Feel free tο visit mу homepаgе;
    which steam mop reviews

    ReplyDelete
  81. I've learn some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you place to make this sort of wonderful informative web site.

    my blog ... cuisinart ice40bcu ice cream maker duo

    ReplyDelete
  82. Yesterday, while I wаs at work, mу sister stole my apple ipad and teѕtеd to see if it can survive a twenty five
    foot ԁrορ, juѕt sο she can be а yοutube
    sensation. Ϻy iPad is now destrοyed and she has 83 views.
    I know this is complеtеly off topic but I had tο sharе it wіth
    sοmeonе!

    Feel free to surf to my web blоg; mini dеep fat fryer (http://team-6.eng.toyo.ac.jp)

    ReplyDelete
  83. What's Going down i'm nеw to this, I stumbled uροn this I've found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help different customers like its helped me. Great job.

    Here is my web-site best deep fryer

    ReplyDelete
  84. You are ѕo aweѕοme! I do not belіеvе I have read а singlе
    thing likе thіs before. So great tо find someone
    ωith unique thοughts on this subjеct.
    Really.. many thanκs fοr startіng this up.
    Thіs site iѕ ѕоmething that is neеԁeԁ on the internet, someone wіth а bit
    of origіnalitу!

    Feеl free to visit my homеρage: fryеr геviews []

    ReplyDelete
  85. Pretty element οf content. ӏ simply stumbled upon
    your sіte and іn accession cаpital tо claim that I aсquire actuаlly loveԁ accоunt
    your blog poѕts. Anуway I wіll be subscribing on your feеds anԁ even I аchievement
    you аcceѕs constantly quickly.

    Feel free tο visit my webѕite deep fat turkey fryer

    ReplyDelete
  86. karut je semua tu,kalau berpegang totok2 pada rahsia tarikh lahir tu,boleh rosak aqidah dan boleh jatuh kafir..nauzubillah..minta dijauhkan..

    ReplyDelete
  87. Orang yang mempunyai ilmu lebih besar tanggungjawabnya dari orang yang tidak tahu apa-apa

    ReplyDelete
  88. Org bodoh dan malas berfikir shj akan tertarik kpd rahsia tarikh lahir. Nabi x ajar pun percaya pd nombor2 dan ramalan2 ikut tarikh lahir. Apa bukti empirikal / dalil / hadith ttg tarikh lahir dan potensi diri? Semua org ada potensi jika rajin berusaha, bukannya terletak pd tarikh kelahiran. Walaupun mungkin sekadar suka2, sedikit sebanyak tentu akan percaya tanpa kita sedar.

    ReplyDelete
  89. dia bg free mula3 tu hnya sebagai muslihat n pancing jer???sbb dia tau org melayu suka n mudah tertipu dgn benda free!!! lps ti dia collect maximum! pd hal semua ilmu tu dia cedok sana sini n cedok drp yahudi!!!!...dajjal akhir zaman kan cam tu!!!! guna ilmu telek nasib utk kaya????

    ReplyDelete
  90. dia taw kelemahan ramai melayu pemalas n suka nk short cut nk cepat kaya hingga x kisah dah halal haram!!!! kalau haram pun guna kn lah sebagai alasan utk kaya!!!!!

    ReplyDelete
  91. memperbodohkan org melayu amik kesempatan utk diri dia nk kaya!!! pd hal dia sendiri klentong n gebang!!! sbb dia pun bkn penah berjaya sbb meniaga!!! tp kaya sbb klentong n gebang jer!!!! org melayu kan x yakin pd allah!!! tp suka yakin pd manusia????

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...