Friday, December 10, 2010

GAJI - PART1...


3 Muharram 1432 Hijriah. Ok, untuk post kali ini, aku ingin membincangkan sesuatu perkara yang dianggap tak berapa lapuk, mungkin dianggap politik atau mungkin dianggap dengki. Apa2 jelah, yang penting pada aku, aku just terasa dunia ini unfair, itu je. Perkara itu adalah tentang gaji CEO di Malaysia yang dikatakan terlampau tinggi. Perkara tentang gaji ini agak 'boom' after ada beberapa pertanyaaan dan pertikaian berkaitan dengan ketelusan dan penyelewengan, tapi takpelah, aku just nak fokus kepada hal gaji itu sahaja untuk post ini.

CEO atau nama panjangnya Chief Executive Offiver adalah orang yang bertanggungjawab dalam menakhoda syarikat. Boleh dikatakan CEO adalah pihak yang bertanggungjawab dalam jatuh bangun sesebuah syarikat. Bagi sesebuah syarikat besar, kebiasaannya gaji CEO ini amatlah tinggi. Aku tak kisah sangat berapa tinggi sekalipun gaji CEO ini tapi apa yang aku kisahkan adalah adakah gajinya itu setimpal dengan prestasi dirinya? Adakah patut CEO ini menerima gaji yang tinggi dalam menguruskan syarikat berkaitan kerajaan (GLC)?

Sebagai contoh, gaji CEO TNB yang mana gaji tahunannya lebih RM 1 juta. Begitu juga dengan CEO SYABAS iaitu RM 5.2 juta, CEO CIMB iaitu RM 9.3 juta dan lain2 CEO. Aku actually kalau gaji syarikat perniagaan swasta tu tak kisah pun sebab itu based business diorang tapi yang aku hairan adalah gaji2 CEO GLC dan company2 kendalian kerajaan ini.

Sebagai contoh aku ambil gaji CEO TNB. Gajinya cukup tinggi sedangkan dia memonopoli dalam menguruskan kemudahan rakyat Malaysia. Syarikat TNB sememangnya mencatatkan keuntungan setiap tahun, tidak mungkin rugi sebab tarif elektri tak pernah turun, maka mungkin Board of Director berpuas hati dengan kerjanya, maka gajinya sentiasa tinggi. Pada aku, ianya tidak adil. TNB adalah satu2nya pihak yang mengawal sumber elektrik.

Cuba pihak kerajaan membenarkan ada syarikat swasta lain (mungkin ada 5-6 syarikat) yang berpeluang mengendalikan perniagaan tenaga elektrik dan pengguna di Malaysia juga berpeluang memillih provider elektrik mana yang diinginkan. Adakah prestasi TNB akan sama? Bila wujudnya persaingan dan pemilihan, barulah adil. Seandainya pihak kerajaan membenarkan perkara ini, orang ramai boleh memilih provider, cuba tengok prestasi CEO TNB ini? Kalau prestasi TNB naik, mencatatkan keuntungan selepas persaingan, yes, aku setuju gajinya tinggi kerana dia memang berkemampuan, berkaliber dan berhak untuk menerima gaji sebanyak itu. Ini tidak, dah lah memonopoli, gaji pula amat tinggi.

Begitu juga dengan gaji CEO SYABAS, pihak yang diamanahkan untuk menguruskan sumber kekayaan alam anugerah Allah SWT. Pihak ini bertanggungjawab untuk memastikan orang ramai mendapat bekalan air yang mencukupi serta menguruskan hal2 selenggara peralatannya. Syarikat boleh mengambil untung tapi janganlah terlampau tinggi. Adakah kesemua rumah di negeri itu 100% mendapat bekalan air yang mencukupi, bersih dan terawat? Aku tak pernah pula tengok bahawa jika elektrik ini terputus, jika bekalan air ini terputus, pihak yang bertanggungjawab membayar ganti rugi. Tiada sebarang denda/ganti rugi terhadap CEO ini bila berlakunya masalah sedangkan harga perkhidmatan mereka sentiasa meningkat.

Kalau sebelum ini ramai orang complaint terhadap syarikat Astro kerana mengenakan caj yang tinggi sedangkan jika cuaca tidak elok, langsung tiada siaran yang boleh ditonton. Orang ramai complain, jika siaran terganggu, sepatutnya mereka mendapat pampasan/ganti rugi atau sekurang2nya diskaun untuk bil mereka, tapi tidak dengan elektrik dan air. Yes, mungkin pihak TNB dan SYABAS boleh mengenakan caj seperti sekarang ini tetapi seandainya berlaku masalah seperti blackout/terputus bekalan air, mereka mesti bertanggungjawab, mesti ada pampasan.

Ada kilang yang mana jika blackout, boleh mengakibatkan kerugian yang besar, so siapa yang akan menanggung kerugian tersebut? Aku mempersoalkan hal ini kerana melihat dari sudut keusahawanan, ianya adalah kesilapan provider elektrik dan kerugian itu mesti ditanggung oleh pihak provider tersebut. Itu baru adil. Syarikat/kilang itu membayar bil yang tinggi setiap bulan tapi jika ada kesilapan dari pihak provider, mereka ini juga yang mesti menanggung kerugian tersebut. Jika ini benar2 dibolehkan (boleh dapat pampasan/diskaun), barulah wujudnya environment perniagaan yang sihat dan proaktif serta perkhidmatan pun akan menjadi lebih efisien.

Aku bukannya apa, tak jealous pun dengan pendapatan CEO2 ini tapi sometimes rasa tidak adil kerana mereka itu diamanahkan menguruskan sumber/harta yang Allah SWT berikan sahaja. Yes, boleh ambil untung tapi biarlah berpada2. Yes, boleh bergaji tinggi tapi biarlah sesuai dan setimpal dengan prestasi mereka. Biarlah ada check and balanced, baru adil, baru boleh kita bersaing secara sihat dan bukan dengan cara monopoli seperti ini....



1 comment:

  1. makin besar gaji sebenanye makin besar tanggungjawab makin byk masalah nk kena handle...
    setiap benda ade pro n contra gaji mmg banyak tapi mase utk berehat, bersama keluarga,anak2 x byk.. byk pengorbanan...pendapat saye x pelah klau gaji kite x byk pon yg penting dpt menikmati hidup dgn bahagia tanpa nk byk2 piki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...