Wednesday, December 29, 2010

KONSEP PERNIAGAAN CINA - PART1...


22 Muharram 1432 Hijriah. Ok, untuk post kali ini aku ingin membuat sedikit pembongkaran tentang business model yang telah digunapakai oleh golongan peniaga cina di negara ini. Aku mohon maaf sekiranya post ini mengundang 'luka' pada kaum cina terutamanya golongan peniaga. Tujuan aku post tajuk ini adalah aku ingin membaca menilai sendiri bagaimana orang cina melakukan perniagaan mereka. Aku akan cuba buat dalam dua situasi iaitu situasi negatif dan situasi positif. Aku pergi yang negatif dulu, ada sebabnya.

Pernah dengar cerita ini: Orang cina mengatakan kepada anaknya: 'Ah Chong a... nanti u sudah busat, mesti jadi tauke ar... mesti jadi tauke....'. Orang melayu pula mengatakan kepada anaknya: 'Ahmad, belajar pandai2 ye, nanti bila besar, senang dapat kerja dengan kerajaan, senang cari kerja...'

Orang cina sememangnya dikatakan pandai berniaga. Tak kira dikawasan mana mereka tinggal, di negara mana mereka lahir, mereka dikatakan pandai berniaga. Tapi betulkah itu semua? Betulkan mereka ini berniaga secara jujur tanpa sebarang penipuan? Bagaimana cara mereka menguasai ekonomi menerusi perniagaan? Mungkin apa yang aku perkatakan ini ada salahnya, so kalau ada yang terseilap, harap boleh tegur la ye.

Ok, dalam business model orang cina, mereka sebenarnya cuba memegang sumber sesuatu perkara/produk sedangkan bagi orang melayu, mereka lebih kepada menggunakan sumber tersebut. Sebagai contoh, peniaga melayu menggunakan gula untuk buat air minuman, buat kuih, guna dalam masakan dan sebagainya sedangkan orang cina tidak. Orang cina cuba menguasai apa yang orang melayu gunakan tersebut iaitu gula tersebut. Orang cina diibaratkan sebagai manufactures dan orang melayu sebagai service provider terhadap produk tersebut.

Apabila orang cina ini menguasai sumber, mereka boleh sesuka hati menaikkan harganya, menjual kepada sesiapa sahaja dengan harga yang tidak adil dan sebagainya. Dalam contoh gula tadi, mereka boleh menaikkan harga gula sesuka hati mereka. Pihak kerajaan tidak mampu mengawal mereka kerana sumbernya berada pada mereka. Nak tak nak, kerajaan akan akur, dan kita sebagai rakyat inilah yang mesti menanggungnya. Ada sesiapa yang nak mogok gula?

Begitu juga dengan produk lain seperti ayam. Daripada pengeluaran dedak ayam sehinggalah penjualan ayam itu sendiri, semuanya dikawal oleh golongan peniaga cina. Kita biasanya hanya pergi kekedai dan beli sahaja, walaupun harganya mahal, tetap beli. Kebiasaannya harga2 ini meningkat semasa hampirnya perayaan hari raya, deepavali dan Kristmas. Pada masa perayaan Tahun Baru Cina, pernah dengar harga ayam naik? Pernah dengar harga limau naik? Tak pernah kan...

Business model lainadalah dari segi senarai harga. Mereka mempunyai senarai list harga yang berbeza untuk orang yang berbeza. Ini adalah daripada pengalaman aku sendiri berbual dengan kawan cinaku. Sebagai contoh dalam business peralatan komputer. Jika seorang cina berkunjung ke kilang cina, satu harga akan diberikan. jika kaum lain yang pergi, mereka ini akan memberikan senarai harga lain walaupun produknya sama. Perbezaan harga dalam senarai adalah lebih kurang 25%-30%. So, bila peniaga cina menjual produk tersebut, harga mereka lebih murah berbanding peniaga melayu tawarkan.

Peniaga melayu terpaksa menjual peralatan mereka dengan harga yang mahal kerana mereka memperolehi harga yang mahal daripada supplier cina. Bila pengguna melihat harga yang mahal tersebut, mereka akan beralih arah kepada pekedai cina. Lama kelamaan perniagaan melayu terpaksa ditutup dan ini membolehkan perniagaan cina menguasai ekonomi barangan tersebut. Lama-kelamaan, apabila sudah menguasai ekonomi, mereka bebas untuk meletakkan harga mereka dan pengguna terpaksa membayar sahaja.

Orang cina juga seboleh2nya cuba mengamalkan konsep tukar baru. Maksud tukar baru adalah jika mereka membuka bengkel membaiki kereta dan ada customer yang datang untuk checkkan keretanya. Mungkin kereta itu just rosak sedikit, tiada perlu ditukar ganti barangan dalam kereta tersebut. Tapi peniaga tersebut akan mengatakan ada beberapa buah benda yang rosak dan perlu ditukar ganti. Customer yang tak tahu menahu bab2 kereta ini, terpaksa rela sahajalah membayarnya sedangkan peralatan itu tidak perlu ditukar pun, masih boleh dibaiki.

Konsep tukar baru juga ada dilaksanakan dalam tempoh waranti sekiranya . Mereka ini dalam waranti mengatakan akan cuba membaik pulih sesuatu barangan tetapi tidak. Ada yang aku ketahui selagi mereka boleh claims terhadap sesuatu perkara itu, mereka akan claims, mereka tidak akan mengatakan produk itu rosak kepada kita tetapi rosak pada supplier asal. Ada yang benar2 jujur dari segi waranti tapi disarankan agar berhati2.

Apa pun pada aku, itu adalah cara mereka. Kita sebagai orang Islam mempunyai etika dan tanggungjawab kita dalam menunaikan perniagaan kita. Aku bukan bertujuan untuk menimbulkan rasa benci ke, rasa prejudis ke atau apa2 perkara yang tidak elok, just ingin menyedarkan pengguna sahaja. Selepas ini, aku akan mengulas konsep perniagaan cina ini dari sudut positif pula dan diharapkan pembaca boleh memahami apa yang ingin aku sampaikan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...