Wednesday, December 29, 2010

KONSEP PERNIAGAAN CINA - PART1...


22 Muharram 1432 Hijriah. Ok, untuk post kali ini aku ingin membuat sedikit pembongkaran tentang business model yang telah digunapakai oleh golongan peniaga cina di negara ini. Aku mohon maaf sekiranya post ini mengundang 'luka' pada kaum cina terutamanya golongan peniaga. Tujuan aku post tajuk ini adalah aku ingin membaca menilai sendiri bagaimana orang cina melakukan perniagaan mereka. Aku akan cuba buat dalam dua situasi iaitu situasi negatif dan situasi positif. Aku pergi yang negatif dulu, ada sebabnya.

Pernah dengar cerita ini: Orang cina mengatakan kepada anaknya: 'Ah Chong a... nanti u sudah busat, mesti jadi tauke ar... mesti jadi tauke....'. Orang melayu pula mengatakan kepada anaknya: 'Ahmad, belajar pandai2 ye, nanti bila besar, senang dapat kerja dengan kerajaan, senang cari kerja...'

Orang cina sememangnya dikatakan pandai berniaga. Tak kira dikawasan mana mereka tinggal, di negara mana mereka lahir, mereka dikatakan pandai berniaga. Tapi betulkah itu semua? Betulkan mereka ini berniaga secara jujur tanpa sebarang penipuan? Bagaimana cara mereka menguasai ekonomi menerusi perniagaan? Mungkin apa yang aku perkatakan ini ada salahnya, so kalau ada yang terseilap, harap boleh tegur la ye.

Ok, dalam business model orang cina, mereka sebenarnya cuba memegang sumber sesuatu perkara/produk sedangkan bagi orang melayu, mereka lebih kepada menggunakan sumber tersebut. Sebagai contoh, peniaga melayu menggunakan gula untuk buat air minuman, buat kuih, guna dalam masakan dan sebagainya sedangkan orang cina tidak. Orang cina cuba menguasai apa yang orang melayu gunakan tersebut iaitu gula tersebut. Orang cina diibaratkan sebagai manufactures dan orang melayu sebagai service provider terhadap produk tersebut.

Apabila orang cina ini menguasai sumber, mereka boleh sesuka hati menaikkan harganya, menjual kepada sesiapa sahaja dengan harga yang tidak adil dan sebagainya. Dalam contoh gula tadi, mereka boleh menaikkan harga gula sesuka hati mereka. Pihak kerajaan tidak mampu mengawal mereka kerana sumbernya berada pada mereka. Nak tak nak, kerajaan akan akur, dan kita sebagai rakyat inilah yang mesti menanggungnya. Ada sesiapa yang nak mogok gula?

Begitu juga dengan produk lain seperti ayam. Daripada pengeluaran dedak ayam sehinggalah penjualan ayam itu sendiri, semuanya dikawal oleh golongan peniaga cina. Kita biasanya hanya pergi kekedai dan beli sahaja, walaupun harganya mahal, tetap beli. Kebiasaannya harga2 ini meningkat semasa hampirnya perayaan hari raya, deepavali dan Kristmas. Pada masa perayaan Tahun Baru Cina, pernah dengar harga ayam naik? Pernah dengar harga limau naik? Tak pernah kan...

Business model lainadalah dari segi senarai harga. Mereka mempunyai senarai list harga yang berbeza untuk orang yang berbeza. Ini adalah daripada pengalaman aku sendiri berbual dengan kawan cinaku. Sebagai contoh dalam business peralatan komputer. Jika seorang cina berkunjung ke kilang cina, satu harga akan diberikan. jika kaum lain yang pergi, mereka ini akan memberikan senarai harga lain walaupun produknya sama. Perbezaan harga dalam senarai adalah lebih kurang 25%-30%. So, bila peniaga cina menjual produk tersebut, harga mereka lebih murah berbanding peniaga melayu tawarkan.

Peniaga melayu terpaksa menjual peralatan mereka dengan harga yang mahal kerana mereka memperolehi harga yang mahal daripada supplier cina. Bila pengguna melihat harga yang mahal tersebut, mereka akan beralih arah kepada pekedai cina. Lama kelamaan perniagaan melayu terpaksa ditutup dan ini membolehkan perniagaan cina menguasai ekonomi barangan tersebut. Lama-kelamaan, apabila sudah menguasai ekonomi, mereka bebas untuk meletakkan harga mereka dan pengguna terpaksa membayar sahaja.

Orang cina juga seboleh2nya cuba mengamalkan konsep tukar baru. Maksud tukar baru adalah jika mereka membuka bengkel membaiki kereta dan ada customer yang datang untuk checkkan keretanya. Mungkin kereta itu just rosak sedikit, tiada perlu ditukar ganti barangan dalam kereta tersebut. Tapi peniaga tersebut akan mengatakan ada beberapa buah benda yang rosak dan perlu ditukar ganti. Customer yang tak tahu menahu bab2 kereta ini, terpaksa rela sahajalah membayarnya sedangkan peralatan itu tidak perlu ditukar pun, masih boleh dibaiki.

Konsep tukar baru juga ada dilaksanakan dalam tempoh waranti sekiranya . Mereka ini dalam waranti mengatakan akan cuba membaik pulih sesuatu barangan tetapi tidak. Ada yang aku ketahui selagi mereka boleh claims terhadap sesuatu perkara itu, mereka akan claims, mereka tidak akan mengatakan produk itu rosak kepada kita tetapi rosak pada supplier asal. Ada yang benar2 jujur dari segi waranti tapi disarankan agar berhati2.

Apa pun pada aku, itu adalah cara mereka. Kita sebagai orang Islam mempunyai etika dan tanggungjawab kita dalam menunaikan perniagaan kita. Aku bukan bertujuan untuk menimbulkan rasa benci ke, rasa prejudis ke atau apa2 perkara yang tidak elok, just ingin menyedarkan pengguna sahaja. Selepas ini, aku akan mengulas konsep perniagaan cina ini dari sudut positif pula dan diharapkan pembaca boleh memahami apa yang ingin aku sampaikan.


Sunday, December 12, 2010

GAJI - PART2...


22 Muharram 1432 Hijriah. Ok, kali ini aku nak kupas detail sikit lagi tentang post yang lalu. dalam post yang lalu, aku mempertikaikan tentang gaji2 CEO yang tinggi melangit dengan prestasi kerja mereka yang belum tentu sepadan dengan pendapatan tersebut. So, ini pula adalah sebuah kisah yang aku lalui sendiri dan bermuhasabah diri. Sebelum itu aku mintak maaf banyak2 sekiranya isu ini menjadi sensitif kerana ianya turut mempertikaikan kedaulatan raja-raja di negara kita. Aku tidak berniat untuk mempertikaikan apa, just muhasabah untuk diriku sahaja.

Berbicara tentang gaji yang tinggi melangit ini, aku 2-3 bulan lalu ada pergi ke Kampung Melayu Majidee untuk makan cendol bersama2 beberapa kawanku (cendol kat sini best). Tengah kitaorang menunggu cendol tu tiba, ada berbunyi siren polis keselamatan dan berlalu sebuah kereta sport (yang pada aku mesti mahal giler harganya) berlalu di jalan tersebut. Daripada plat kereta itu, fahamlah aku bahawa ianya kereta kerabat diraja. Takde apa2 yg berlaku pun, just gerombolan itu lalu sahaja.

Then makanan sampai. Masa tu aku nampak seorang pakcik tua parking kereta buruk+usangnya berhampiran setentang dengan kedai cendol tu. Keretanya itu betul2 buruk, kalau diberikan kepada golongan muda sekarang ini, free pun diorang taknak agaknya. So, time tu terfikir aku betapa jauhnya beza antara keadaan pakcik tua dan kerabat diraja tersebut. Bila timbulnya isu gaji tinggi ini, teringat pula aku kat kisah tu then thats why aku post tajuk ini.

Apa yang aku nampak adalah perbezaan antara kedudukan tinggi serta mewah kerabat diraja dengan rakyat amat tinggi, bagaikan bumi dan langit. Tak susah pun untuk melihat perbezaan ini, tengok saja pada kenderaan mereka, jauh bezanya. Maka, timbul rasa ingin tahu dihati, aku try buat sedikit kajian tentang pendapatan golongan kerabat diraja.

Mengikut Akta 269 (Akta Peruntukan Diraja 1982), elaun DYMM DiPertuan Agong amat tinggi iaitu RM 87,880 sebulan. Nilai yang sama diterima oleh Pemaisuri Agong. Lebih RM 53 juta diperuntukkan untuk perbelanjaan istana. Ok, perkara ini aku tidak ingin pertikaikan kerana aku mengetahui kedudukan DYMM dan peranannya dalam menjaga kestabilan politik serta undang2 dalam negara. Tapi bagaimana pula dengan bekas DYMM DiPertuan Agong?

Mereka ini menerima hampir RM 20K setiap bulan sehingga seumur hidup mereka. Bekas DYMM DiPertuan Agong sudah menerima elaun daripada pentadbiran negeri masing2 dan apabila tamat tempoh berkhidmat sebagai DYMM DiPertuan Agong, masih lagi menerima elaun tambahan. Ini sudah termaktub dalam Akta Istana Negara Elaun-Elaun Diraja 1982.

Begitu juga dengan penganugerahan pangkat2 lain dalam sistem keluarga diraja yang mana setiap anak raja akan dianugerahkan satu gelaran dan gelaran tersebut mempunyai elaun masing2. Bukan setakat anak-anak raja sahaja tetapi turut kepada isteri-isteri mereka dan setiap rankingnya mempunyai kadar tersendiri, of course Raja Muda paling tinggi. So, aku fikir, alangkah beruntungnya mana2 bayi yang dilahirkan dalam susur galur keturunan diraja sebab baru lahir je, dah confirm ada elaun yang menunggu.

Aku tiada masalah dari segi perbelanjaan negara yang disalurkan kepada kerabat diraja kerana mereka ada tugas2 mereka yang tertentu especially sebagai ketua agama dan ketua tentera. Cuma apa yang aku kisahkan adalah perbelanjaan tersebut adakalanya tidak masuk akal dan terlampau banyak.

Kalau seseorang itu dilahirkan dalam sebuah keluarga berada, takde masalah sebab sememangnya keluarganya itu berada, mungkin pendapatan ayahnya besar, atau juga perniagaan keluarganya maju, jadi dikira bertuahlah anak tersebut. Begitu juga kalau nak diikutkan dengan anak2 diraja ini, dilahirkan dalam keluarga diraja. Sepatutnya tiada masalah tetapi pada aku masalahnya adalah perbelanjaan merka dibayar oleh duit rakyat, dibayar oleh pembayar cukai. Bila lahir je kat muka bumi ni, confirm dah ada satu title untuk mereka dan dah confirm ada satu peruntukan elaun untuk mereka bila dah besar nanti.

Aku taknak panjangkan perkara ini, yelah, nanti orang kata aku jeles pulak, nak mempertikaikan kedaulatan raja-raja pulak dan sebagainya. Apa yang aku tertulis dalam blog ini adalah daripada hati dan jiwa aku sendiri yang melihat ketidakpandaian pengurusan kewangan dan penyalah saluran harta negara.

Next time, bila tengok kereta Porshe atau Lomborghini, mesti persoalan ini muncul dikepalaku "kereta sapa tu, kereta anak raja"....



Friday, December 10, 2010

GAJI - PART1...


3 Muharram 1432 Hijriah. Ok, untuk post kali ini, aku ingin membincangkan sesuatu perkara yang dianggap tak berapa lapuk, mungkin dianggap politik atau mungkin dianggap dengki. Apa2 jelah, yang penting pada aku, aku just terasa dunia ini unfair, itu je. Perkara itu adalah tentang gaji CEO di Malaysia yang dikatakan terlampau tinggi. Perkara tentang gaji ini agak 'boom' after ada beberapa pertanyaaan dan pertikaian berkaitan dengan ketelusan dan penyelewengan, tapi takpelah, aku just nak fokus kepada hal gaji itu sahaja untuk post ini.

CEO atau nama panjangnya Chief Executive Offiver adalah orang yang bertanggungjawab dalam menakhoda syarikat. Boleh dikatakan CEO adalah pihak yang bertanggungjawab dalam jatuh bangun sesebuah syarikat. Bagi sesebuah syarikat besar, kebiasaannya gaji CEO ini amatlah tinggi. Aku tak kisah sangat berapa tinggi sekalipun gaji CEO ini tapi apa yang aku kisahkan adalah adakah gajinya itu setimpal dengan prestasi dirinya? Adakah patut CEO ini menerima gaji yang tinggi dalam menguruskan syarikat berkaitan kerajaan (GLC)?

Sebagai contoh, gaji CEO TNB yang mana gaji tahunannya lebih RM 1 juta. Begitu juga dengan CEO SYABAS iaitu RM 5.2 juta, CEO CIMB iaitu RM 9.3 juta dan lain2 CEO. Aku actually kalau gaji syarikat perniagaan swasta tu tak kisah pun sebab itu based business diorang tapi yang aku hairan adalah gaji2 CEO GLC dan company2 kendalian kerajaan ini.

Sebagai contoh aku ambil gaji CEO TNB. Gajinya cukup tinggi sedangkan dia memonopoli dalam menguruskan kemudahan rakyat Malaysia. Syarikat TNB sememangnya mencatatkan keuntungan setiap tahun, tidak mungkin rugi sebab tarif elektri tak pernah turun, maka mungkin Board of Director berpuas hati dengan kerjanya, maka gajinya sentiasa tinggi. Pada aku, ianya tidak adil. TNB adalah satu2nya pihak yang mengawal sumber elektrik.

Cuba pihak kerajaan membenarkan ada syarikat swasta lain (mungkin ada 5-6 syarikat) yang berpeluang mengendalikan perniagaan tenaga elektrik dan pengguna di Malaysia juga berpeluang memillih provider elektrik mana yang diinginkan. Adakah prestasi TNB akan sama? Bila wujudnya persaingan dan pemilihan, barulah adil. Seandainya pihak kerajaan membenarkan perkara ini, orang ramai boleh memilih provider, cuba tengok prestasi CEO TNB ini? Kalau prestasi TNB naik, mencatatkan keuntungan selepas persaingan, yes, aku setuju gajinya tinggi kerana dia memang berkemampuan, berkaliber dan berhak untuk menerima gaji sebanyak itu. Ini tidak, dah lah memonopoli, gaji pula amat tinggi.

Begitu juga dengan gaji CEO SYABAS, pihak yang diamanahkan untuk menguruskan sumber kekayaan alam anugerah Allah SWT. Pihak ini bertanggungjawab untuk memastikan orang ramai mendapat bekalan air yang mencukupi serta menguruskan hal2 selenggara peralatannya. Syarikat boleh mengambil untung tapi janganlah terlampau tinggi. Adakah kesemua rumah di negeri itu 100% mendapat bekalan air yang mencukupi, bersih dan terawat? Aku tak pernah pula tengok bahawa jika elektrik ini terputus, jika bekalan air ini terputus, pihak yang bertanggungjawab membayar ganti rugi. Tiada sebarang denda/ganti rugi terhadap CEO ini bila berlakunya masalah sedangkan harga perkhidmatan mereka sentiasa meningkat.

Kalau sebelum ini ramai orang complaint terhadap syarikat Astro kerana mengenakan caj yang tinggi sedangkan jika cuaca tidak elok, langsung tiada siaran yang boleh ditonton. Orang ramai complain, jika siaran terganggu, sepatutnya mereka mendapat pampasan/ganti rugi atau sekurang2nya diskaun untuk bil mereka, tapi tidak dengan elektrik dan air. Yes, mungkin pihak TNB dan SYABAS boleh mengenakan caj seperti sekarang ini tetapi seandainya berlaku masalah seperti blackout/terputus bekalan air, mereka mesti bertanggungjawab, mesti ada pampasan.

Ada kilang yang mana jika blackout, boleh mengakibatkan kerugian yang besar, so siapa yang akan menanggung kerugian tersebut? Aku mempersoalkan hal ini kerana melihat dari sudut keusahawanan, ianya adalah kesilapan provider elektrik dan kerugian itu mesti ditanggung oleh pihak provider tersebut. Itu baru adil. Syarikat/kilang itu membayar bil yang tinggi setiap bulan tapi jika ada kesilapan dari pihak provider, mereka ini juga yang mesti menanggung kerugian tersebut. Jika ini benar2 dibolehkan (boleh dapat pampasan/diskaun), barulah wujudnya environment perniagaan yang sihat dan proaktif serta perkhidmatan pun akan menjadi lebih efisien.

Aku bukannya apa, tak jealous pun dengan pendapatan CEO2 ini tapi sometimes rasa tidak adil kerana mereka itu diamanahkan menguruskan sumber/harta yang Allah SWT berikan sahaja. Yes, boleh ambil untung tapi biarlah berpada2. Yes, boleh bergaji tinggi tapi biarlah sesuai dan setimpal dengan prestasi mereka. Biarlah ada check and balanced, baru adil, baru boleh kita bersaing secara sihat dan bukan dengan cara monopoli seperti ini....



Wednesday, December 8, 2010

HANTAR TESIS...


2 Muharram 1432 Hijriah. Ok, kalau kat post lalu aku story tentang pembentangan projek, kali ini aku nak bercerita tentang penghantaran tesis pulak. Betapa azabnya aku rasa untuk menghantar tesis ini, sesiapa yang dah ada pengalaman hantar tesis master kat UTM ni mesti faham hal ini especially kalau bab format.

Aku actually dari segi pembetulan kandungan tesis itu takde masalah sangat. Tak banyak komen dan pembetulan yang mesti aku ubah, just tambah sikit2 je hari itu. Perkara yang menjadi problem adalah pembetulan formatnya. Fuh... kena betulkan format yang tahap extremely detail. Staff yang jaga bahagian format tu pulak jenis yang straight forward, memang tak boleh nak berkompromi.

Bahagian atas, kiri kanan, bawah, after subtopik, after jadual, semuanya ada ukurannya yang tertentu. Tak boleh silap sikit, mesti kena betulkan balik. Sometimes bila kita dah betulkan, tengok2 bila dah print, silap lagi ukurannya. Setting kat komputer mesti betul dan setting kat printer pun mesti betul gak, pendek kata kedua2nya mesti betul. Then kalau sekali kita print pakai printer tu, mesti pakai printer yang sama untuk kesemuanya sebab setiap printer adalah berbeza settingnya.

So, after 3 kali print semula (3 kali print semata2 untuk format je, dah lah sekali print tu tebal mukasuratnya, nasib baik pakai kertas recycle), dan 3 catridge ink, 2 'jejarum' refill, barulah format tesis aku dibenar untuk dijilidkan. Ada kawanku sampai 5 kali print semua, lagi teruk.

So, after dah dibenarkan jilid, pergilah kitaorang kekedai printer dan kedai jilid. kat situ je dah habis duit dalam beratus jugaklah. Aku buat 7 salinan yang mana 6 salinan perlu diberikan kepada fakulti dan 1 lagi untuk simpanan kita (buat kenang-kenangan). Berada kat kedai printer dan jilid pun dah satu azab yang lain. Punyalah lama nak print, then kena susun satu persatu semula mengikut page.

After susun semula tu, baru kita jilidkan kat kedai. Kalau rate biasa kena bayar RM 17 untuk setiap buah buku tu tapi siap dalam 2 hari. Kalau tambah jadi RM 20, maka boleh siap dalam sehari. Memandangkan aku dah nak cepat siapkan, takpelah mahal sikit pun takde masalah, asalkan cepat siap.

After that, kena ambil tandatangan penyelia pulak untuk approve. So, sibuk pulaklah buat appointment nak jumpa dengan penyelia. Kebetulan pulak minggu itu adalah minggu perbentangan Projek Sarjana Muda (PSM) untuk student undergraduate, so kebanyakkan lecturer memang sibuk di tambah pula untuk mark markah final exam student. Apa pun, nasib baik jugalah aku ni sebab kebetulan penyelia aku tu tak sibuk sangat (itu pun after 3 kali cancel pertemuan dengan dia), then dapatlah tandatangan itu.

After that, barulah kita hantar kepada pihak pengurusan. Selesai sudah masalah tesis setelah sebulan berhempas pulas siapkannya. Alhamdulillah....


PERBENTANGAN AKHIR PROJEK...


2 Muharram 1432 Hijriah. Alhamdulillah.... sekali lagi marilah sama2 memanjatkan kesyukuran kehadrat Illahi kerana berpeluang untuk hidup di tahun baru ini. Semoga tahun ini akan membuka lembaran baru dengan azam baru dengan semangat untuk melakukan perubahan yang lebih baik lagi. Aku juga ingin mohon maaf kerana jarang update blog ini kerana agak sibuk dengan tesis aku.

Alhamdulillah.... tesis aku berjaya disiapkan dan dihantar dengan jayanya. Sebelum siapkan tesis ini, aku dan kawan2 telah membentangkan final projek masing2. After perbentangan projek, barulah kami semua membuat pembetulan pada tesis. Apa pun untuk post kali ini, aku ingin bercerita tentang pengalaman membentangkan final projek ini.

Daripada 6 orang, hanya 4 sahaja yang membentangkan projek masing2, 2 lagi tidak bentang, ada masalah tersendiri. So, mula2 kawanku yang bentang. Dia buat games untuk Facebook. Alhamdulillah... Games dia itu berjaya dimainkan secara online dalam FB. So bila dah ada games dalam FB, dia sebagai developer just tunggu duit masuk jelah. Semakin ramai ahli komuniti yang bermain games dia, semakin banyak duit yang dia dapat.

Dari segi soalan pula, pihak penilai (2 pensyarah dalaman dan 3 panel dari pihak luar iaitu usahawan, wakil MARA dan wakil bank). Soalan lebih kepada business model dan macamana kawanku ini akan mendapat wang after dia hostkan game di FB itu. Apa pun, after kita host games kat FB, pihak FB yang akan bagi cek, tapi ada syarat2 tertentu dan pembahagian keuntunganlah. Penilai ada yang keliru iaitu macamana FB dapat duit sedangkan FB adalah free dan iklan pun tak banyak, sama seperti Google. So, semua persoalan itu terjawablah.

After that tiba giliran aku. Untuk perbentangan aku pula, tak banyak soalan sebab mereka dah sedia maklum dengan projek aku. Projek aku dah masuk suratkhabar beberapa kali dalam pelbagai jenis akhbar termasuk akhbar berbahasa cina. So, bila aku tunjukkan proof projek itu, diorang dah takleh nak cakap apa dah. Client dah ada, so apa yang nak dipersoalkan lagi.

Aku juga ada membawa seorang user sebenar kedalam perbentangan ini. Aku membawa seorang OKU fizikal kaki sebagai testimoni/pengesahan keberkesanan produk. Maklumlah, produk aku bukan jenis yang memerlukan research mendalam atau double bind study, ianya lebih kepada kajian mekanikal + IT untuk membantu memudahkan pergerakkan OKU. So dalam pada itu, beberapa soalan ditanya direct oleh penilai kepada OKU tersebut. Bila dah ada pengakuan daripada pengguna sebenar, penilai takleh nak kata apa pun, takleh nak komen dan kondem lagi dah.

After that giliran kawanku yang buat Let's Talk English. Dia buat satu program pembelajaran bahasa English menggunakan kaedah Speech Recognition. Lebih kurang dengan Multimodal Interaction aku jugak la, cuma dia maybe advanced sikit sebab dia ada buat comparison sound. Then kawanku itu bebaru ini di interview dalam rancangan Sudut Pandang di Astro Awani kerana kejayaannya sebagai finalis Young Entreprenuer Award kerana berjaya menghasilkan projek Al-Furqan.

So, dia pun tak banyak masalah dari segi perbentangan. Pensyarah siap test sendiri programmnya itu dan berpuas hati. Kiranya jadilah konsep terima input, detection dan comparison sound tu. Sebagai contoh, kalau di skrin komputer, kita dikehendaki menyebut perkataan 'small' tapi kita sebut 'mall', ianya akan detect kesalahan tersebut. Pada aku, ia ada very nice learning consept.

Then lastly, rakanku yang buat alat Sensor Detecting membentangkan projeknya. Kawanku ini sudah mendapat geran perniagaan sebanyak RM 150k daripada Cradle Fund, so dah tiada masalah untuk siapkan prototaip projeknya yang berfokuskan kepada penternakan ikan dalam kolam. Sebagai contoh, alat sensor itu diletakkan dalam air kolam ikan untuk menguji nilai pH nya.

Then sensor itu akan detect nilai tersebut. Kalau nilai pH itu terlalu tinggi atau rendah, ianya akan mengeluarkan signal dan secara automatik akan menjadikan nilai tersebut mejadinormal dan sesuai dengan environment untuk kolam tersebut. So, soalan untuknya adalah berkisarkan tentang business model dan perancangan masa depan.

So, apa pun, pada aku perbentangan final projek ini dapat dilakukan dengan jayanya. Alhamdulillah.... aku berjaya dalam kategori lulus dengan pembetulan (yelah, mana ada projek master lulus perfect tanpa pembetulan pada tesisnya kan? mesti ada perkara yang mesti ditambah baikan pada tesis). So, aku just perlu buat beberapa pembetulan sikit pada tesis aku, dari segi produk, dah tiada masalah. Alhamdulillah.....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...