Sunday, January 23, 2011

KEMUDAHAN OKU...


23 Safar 1432 Hijriah. Alhamdulillah... dah nak hampir penghujung Safar. Hari ini aku takde mood sangat nak story perkara-perkara lain, just nak berkongsi pengalaman tentang kemudahan untuk OKU especially bagi yang menggunakan kerusi roda seperti aku ini. Aku bukan berniat untuk mengomen, mengkritik sesiapa. just anggaplah sebagai suatu perkara yang boleh difikirkan.

Bebaru ini ada kawan perempuan (member dari zaman sekolah menengah) yang datang dari USM, study Civil Engineering melawat aku. Dia bertanyakan tentang keadaan aku, macamana business dan sebagainya. After that, dia ajak aku pergi makan dan aku cadangkan untuk makan di Arked Meranti, so dia yang drive aku ke sana. Sampai-sampai di sana, ada laluan OKU tetapi terhalang oleh beberapa buah motorsikal yang betul-betul parking menghalang laluan tersebut.

So, member aku pun parking keretanya dan mengalihkan motorsikal-motorsikal tersebut (perempuan yang tolong alihkan motorsikal lelaki), barulah dia tolak aku dan kami pun makan. Sungguh seronok berjumpa dengan kawan lama, maklumlah, dah lama tak sembang, jumpa pun kat dalam FB je, itu pun jarang-jarang. After lunch tu, dia nak tengok kedai aku kat Student Mall tu, then aku pun bawaklah ke sana.

Sampai kat sana, dia macam tengok-tengok keadaan sekeliling, lalu bertanya kat aku. Berikut adalah perbualan tersebut:

Kawan : Kenapa aku tengok kat area engkau ni takde kemudahan OKU?
Aku : Sebab takde 'pembesar' atau 'anak pembesar' yang OKU...
Kawan : Tadi dah ada laluan untuk OKU tapi kena block dengan motor student pulak...
Aku : Biasala... student U pandai tapi tak semuanya cerdik...

So, after that, dia pun tolong la aku naik kat kedai tu. Sambil2 tu dia tengok kedai aku, berkenalan dengan staff aku dan sambung sembang lagi. Dia ada beritahu aku, dia sekarang ini belajar bidang construction, then kadang2 ada kena lukis pelan rumah atau bangunan. Setiap bangunan yang dilukis, mesti dia akan pastikan dia lukiskan bersama laluan dan tandas untuk OKU. Pengalaman dia belajar satu kelas dengan aku mengingatkan dia tentang perkara kemudahan OKU. Very nice...

After that, hari dah nak petang, then dia pun hantar aku ke kolej semula. Well... puas hati jugaklah dapat sembang2 dengan member lama macam ni. After that, malam itu aku ada terfikir tentang kemudahan OKU ini. Aku terfikir, kalaulah aku yang berkeadaan macam ini pun dah agak susah, macamana dengan OKU lain? Kalaulah ada pihak luar yang datang melawat universiti ini, macamanalah tanggapan mereka terhadap 'world class university'...

Aku teringat kat bangunan pentadbiran universiti, banyak yang telah ditambah untuk mencantikkan suasana, ada blok yang di cat baru, ditambah dengan bilik berkaca yang cantik menawan tapi masih tiada laluan untuk OKU. Bagi pembaca yang dah lama follow blog aku ini, ingat tak dulu aku ada cerita tentang perjumpaanku dengan TNC tentang kemudahan OKU? Masa itu aku baru nak sambung master, tapi sekarang ini dah tamat pun pengajian aku, still tiada perubahan. Bagi yang baru follow, boleh rujuk link ini.

Perbincangan dulu itu aku rasa dah bertahap perbincangan dengan pimpinan tertinggi universiti dah tapi still macam itu, tiada apa-apa perubahan. Biasanya, kalau aku mengadu kepada pihak bawahan, mereka tidak akan berbuat apa-apa kerana tiada arahan pihak atasan dan tiada kuasa untuk berbuat sedemikian. So, kalau aku mengadu kepada pihak atasan seperti itu, ada apa-apa perubahan? Different position but still same story, same problem and same result.

Aku pun kadang-kadang terfikir, susah sangat ke nak sediakan kemudahan OKU ni? Aku tak minta semua bangunan mesti ada kemudahan tersebut dan aku juga tak minta semuanya disediakan secara serentak. Cukuplah dibuat di kawasan-kawasan tertentu yang selalu digunakan oleh OKU dan boleh buat secara berperingkat-peringkat. Aku faham bahawa mungkin budget untuk kemudahan OKU tiada dan kalau ada pun, ianya sedikit sahaja tetapi boleh buat secara sedikit demi sedikit.

Compare dengan penambahbaikan dan penambahcantikkan perkara lain, aku rasa kemudahan untuk OKU adalah suatu keperluan. Menambah cantik persekitaran itu adalah pilihan kedua tetapi keperluan adalah pilihan pertama. Jika semua keperluan sudah dicukupi, barulah boleh menambah cantikkan persekitaran. Itu common sense, semua pun tahu, semua boleh membezakan yang mana keperluan yang mana nafsu. Ibarat nasi dengan rokok, mesti pilih nasi dulu (kalau perokok tegar, tak taulah aku), yang mana fardhu yang mana sunat.

Kalau ada 'pembesar' luar yang datang ke universiti dan melihat keadaan yang kurang kemudahan OKU, lalu bertanya tahap kepuasan hati aku terhadap kemudahan OKU, aku akan direct cakap "masih kurang mesra OKU". Kalau pihak universiti nak marah, marahlah, aku apa kisah? Aku cakap perkara yang benar. Kalau ditanya berapa bintang untuk penilaian universiti dalam aspek kemudahan OKU, aku bagi 4 daripada 10 bintang. Ini realiti.

Ok, aku rasa cukup setakat ini saja then aku tinggalkan sebuah video yang aku download daripada Youtube, harap boleh menontonnya dan fikir-fikirkanlah...




All it takes is a little bit of thought....



21 comments:

  1. Usually, a brand new website takes about six months to one year to appear
    in the SERPs of Google, assuming the service provider
    is worth their salt. If you encourage your visitors to write their original reviews about
    your products instead of coping reviews from competitive websites to show you have circulation and satisfied customers,
    your website is more likely to earn higher ranking in the major search engines.
    Search engine marketing (SEM) is an essential a part of any site promotion strategy.
    Naturally, they will flock to your competitor who does.
    Thus, in minimum cost, you get an opportunity to increase
    your site ranking on Search Engine Result Page (SERP).
    If the conversion is higher with a certain keyword or a
    particular set of keywords, then the SEO vendor can focus on
    the same keyword to get it ranked high in all the search
    engines. Social networking Optimization
    Websites which include Facebook and You - Tube could be the latest examples of how "personal" websites can be
    appropriated for business. There are many tools online to help
    you research relevant keywords, such as the Google
    Adwords Keyword Tool. It focuses on networking and impeccable website maintenance.

    What are the advantages of article submission. Those who work on introduced SEO power suite, they choose
    best SEO tools among various tools available in the market.
    However, in general, SEO services involve using standard and compliant coding.
    Now even that is quickly defining point of Search Engine Optimization
    (SEO) can lead to intense discussions about the meaning and purpose of SEO.

    You can find several internet marketing companies across the world.
    Know how to get better rank. Here are some examples of things that were once good moves that can now
    get you into trouble. Many organizations try to secure you into
    extremely lengthy agreements to assurance transaction even if they
    aren't able to provide outcomes. Keep in mind that Google doesn’t really like page rank manipulation, even if it’s internally on your site or externally by backlink spamming. They are looking up the the keywords you did research on to find what they are looking for. Never post a half edited article, and never settle for less than your best.

    My page :: Extra resources

    ReplyDelete
  2. I every time spent my half an hour to read this webpage's articles all the time along with a cup of coffee.

    Have a look at my site ... youtube downloader online

    ReplyDelete
  3. Und dieser erste Schritt ist im Internet das Ansprechen mit der ersten Mail.
    Wenn du ein Mädchen ansprechen willst, um auch eine Antwort zu kriegen und eine
    Unterhaltung anzufangen, dann musst du mit deiner Anschreib-Mail
    hervorstechen. Die Acai Beeren kommen ursprünglich aus dem Regenwald des
    Amazonas und dort stellen diese Früchte seit Jahrzehnten
    eine signifikante Zutat des Essens der Indianer dar.

    Here is my homepage :: Www.Production-room.com

    ReplyDelete
  4. You can also buy bundle ԁeals, whiсh moѕt radio ѕtаtions offer, tο decrease thе οverall аd cost.
    Internal or External Ѕound Mіхer "All windows systems come with a internet sound mixer they all differ so you may need to review your manual or online sources to figure out how to enable or use it. The Public Radio Tuner from American Public Media may be one of the best radio applications you can get.

    Here is my blog post - mouse click the next web site

    ReplyDelete
  5. "Is there really no way to transfer my VC and Wii - Ware games from my Wii to another. WIFI:Als Verbindungsmoglichkeiten ins Internet stehen Ihnen WIFI wireless lan zu Verfugung. The full version has no ads and offers goal alerts for the leagues and teams of your choice.

    Feel free to surf to my web blog :: kostenlos spiele spielen

    ReplyDelete
  6. I will immediately take hold of your rss feed as
    I can not to find your e-mail subscription hyperlink or
    newsletter service. Do you've any? Kindly permit me know in order that I may just subscribe. Thanks.

    Feel free to visit my weblog: radio sender

    ReplyDelete
  7. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new
    comments are added- checkbox and now each time a comment is
    added I receive 4 emails with the same comment. Is there a means you
    are able to remove me from that service? Thank you!



    Feel free to visit my blog: Game Key kaufenFar Cry 3 key

    ReplyDelete
  8. It's remarkable in support of me to have a website, which is helpful for my knowledge. thanks admin

    Here is my web-site: kostenlos spiele spielen

    ReplyDelete
  9. I every time used to read post in news papers but now as I am a user of
    web therefore from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.


    Feel free to surf to my blog post ... radiosender

    ReplyDelete
  10. I аlways ѕρent mу half an hour tο read this webѕite's articles or reviews daily along with a mug of coffee.

    My website :: click the following post

    ReplyDelete
  11. Without the internet, this is not possible to play these novoline
    games online and even they can't live online that they perform now with public for additional characteristics and completely attractive in a delusion earth to participate in a game. Naturally the ideal situation is to be able to lose weight really fast with a little amount of discomfort. Each child is given 30 seconds to race to the pile and make as many matches as possible before time runs out.

    Feel free to surf to my web site - kostenlos spiele spielen

    ReplyDelete
  12. And then, you'll probably see that the battery's charge won't be as durable as before. Continually letting a battery drain will make it die much faster then it normally would. While the older 17 inch Mac - Book Pros lack the benefits of the unibody design, they do have the added feature of user-replaceable batteries.

    my website; dkuh.co.kr
    My site: videos von youtube downloaden

    ReplyDelete
  13. Tomb Raider, Mega Moolah, Mermaid's Millions, and Blackjack are some of the new Android game apps that have been released from Microgaming's partner,
    Spin 3. You will eventually run into the Download Location menu with
    two options: Wii System Menu and SD Card. You'll have to keep the phone close (on the bed or in an armband) for the app to work.

    Feel free to visit my site; gratis spiele
    Also see my page :: onlineradio

    ReplyDelete
  14. Pop the battery ribbon connector out and remove the battery, again held in
    with a dab of glue. Remove other nearby wireless devices, such as a cordless or cellular telephone and
    make sure the mouse is at least eight inches away from a wireless keyboard.
    Rechargeable batteries last longer than single use batteries before disposal and reduce
    the number of batteries you buy.

    Also visit my website :: internet radio
    My web site - relevant web-site

    ReplyDelete
  15. Each listing includes the skills taught and the suggested age for the activity.
    If you want to enjoy the game thoroughly then you need to get on board
    of a reliable online bingo site to get the maximum enjoyment as well as benefit of the game.
    The player guides Phen through 10 levels of dungeon gameplay, finding a whole host of weapons and
    other items as well.

    Here is my webpage :: youtube downloader online

    ReplyDelete
  16. We hit it off from the very beginning and have been together ever since,
    with no signs of our love and passion for video games ever fading.
    Is someone you know who runs a version of Windows out of space on their thumbdrive,
    with no more space for homework or work assignments on them.
    You're punished more than and in excess of for generating faults in education and encouraged never ever to do it.

    Have a look at my weblog marypteriuj.skyrock.com

    ReplyDelete
  17. The rig that runs Crysis at 68 FPS will get close to a hundred on older or less demanding games.

    The theory also help you when you are considering going into higher limit would help.

    This is your other tank in Warhammer online, special ability is buffs.


    Here is my website :: Hai

    ReplyDelete
  18. When you open it, music starts playing, and you do not have to do anything else but adjust the
    volume and close it when you want it to be done.

    Perhaps there is a news broadcast you want to check, or perhaps a vital sports game you
    cannot miss. Some radio stations have also started making use of streaming MP3 format, which could be played through Winamp.


    Feel free to visit my web page 1

    ReplyDelete
  19. Aside from being hypoallergenic, this oil has the ability to stimulate the skin and repair damage.
    Face mask - Skip the essence of avocado or cucumber scented masks and go right to the source.
    Hairdressing and hairstyling on special occasions are also important and regular services
    on hand.

    Look into my blog post skillwalk.com

    ReplyDelete
  20. Meet Ira – Our Wi fi Internet radio adapter that connects
    automatically to any wireless Internet network. Pandora is free (ad-supported), but you can buy an
    upgrade for no ads and other improvements. You can in
    fact lend your ears to varied musical programs on rock music, jazz, country music and
    many more.

    Also visit my web site; http://bitcoinbasics.com/content/hip-hop-producer-how-how-much-frame-picture

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...