Friday, February 4, 2011

PROGRAM CTAP FASA 1...


12 Rabbiul Awal 1432 Hijrah. Alhamdulillah... dah 2 minggu kita masuk bulan baru. Hari ini aku nak berkongsi pengalaman tentang kursus yang telah aku hadiri bebaru ni iaitu CTAP IDEA GENERATION WORKSHOP kat Port Dickson selama 3 hari. Aku pergi kesana dengan beberapa orang kawanku dengan kenderaan universiti. Diorang yang manage, aku ikut jelah. So, bertolak pd 30hb Jan sehingga 2 Feb.

Ok, actually kursus ini adalah untuk membantu menambahkan idea, mewar-warkan tentang geran2 perniagaan yang ada dan beberapa perkara yang berkaitan dengannyalah. Seramai 30 orang (lebih kurang la) yang terpilih untuk menyertai program ini. So first day kitaorang sampai tu, tak banyak aktiviti yang boleh dibuat sebab cuaca hujan, cadangnya nak mandi pantai tapi apakan daya, cuaca tidak mengizinkan.

Hari kedua bermula dengan ice-breaking, pengenalan kepada program dan pembahagian kumpulan. Aku actually dah join program seumpama ini rasanya dah 3 kali tapi yelah, just untuk tambahkan network, cambahkan idea serta tambah berat badan sebanyak 3 kilogram (sekilo sehari) sebab makan percuma kan...

Apa yang menarik tentang program kali ini ada 2 perkara iaitu peserta kali ini datang daripada pelbagai bidang. Ada bidang kejuruteraan, ada tukang masak, ada yang buat bekam, ada yang kerja kat Jabatan Kebajikan Masyarakat, ada kartunis, ada 'grant hunter', ada pensyarah, ada pelajar (termasuk aku) dan sebagainya. So memang variety la peserta-peserta kali ini. Sebelum ini, kalau buat kat universiti, semua student dengan pensyarah je.

Bila kita bercampur dengan orang dari pelbagai latar belakang ni, otak kita akan bertambah kreatif, lebih memahami cara kerja mereka, boleh mempelajari ilmu lain yang tiada di ajar di universiti dan sebagainya. Pada aku, yang paling penting adalah kita boleh membina network bersama. Dengan network inilah kita boleh berkembang lagi.

Sebagai contoh, untuk first day sahaja, bila dah kenal2 dengan peniaga-peniaga ini (kebanyakkan dari mereka memang dah berniaga), aku berjaya deal dengan 2 orang dari mereka untuk sama-sama menyertai Pesta Konvokesyen ke-46 di UTM nanti. Mereka ini peniaga restoran dan peniaga tudung wanita. Ok ar, dapat la jugak sedikit komisyen untuk aku nanti kan, ok la tu.

Perkara kedua adalah bila berkumpulnya orang dari pelbagai latarbelakang, idea yang dicurahkan pun amat berbeza-beza. Biasanya geng2 aku dari sains komputer je, then idea pun tak jauh sangat daripada ruang lingkungan sains komputer, tapi kali ini berbeza. Ada kejuruteraan, ada kartunis dan sebagainya. Maka timbullah idea-idea seperti nak buat komik digital, nak buat aplikasi pengawalan hardware, aplikasi mobile, aplikasi urutan tradisional dan sebagainya.

Time buat Brains Storm je, penuh dengan idea-idea gabungan ini. Sebagai contoh, penjual restoran dengan student IT, penjual restoran mahir tentang cara-cara mengendalikan restoran dan student IT pulak mahir buat games, maksa hasilnya, muncul idea untuk membuat aplikasi pengurusan restoran. Ha, nampak tak? Asalnya just kemahiran yang ada dalam diri masing-masing je, sorang mahir pengurusan dan sorang mahir komputer tapi bila combine, boleh menghasilkan idea yang bagus.

So dalam program ini, banyaklah yang diterangkan tapi ianya lebih kepada idea sahaja, lebih kepada untuk menghasilkan idea yang asas terlebih dahulu. Then untuk fasa kedua nanti, hanya idea-idea yang nampak berpotensi untuk dibangunkan sahaja yang akan dipanggil. Kiranya ini next round la, kalau idea ok, baru boleh masuk ke next round.

So, kat sini aku masukkan beberapa gambar untuk tatapan, nampak dalam gambar, lebih banyak enjoy daripada belajar... hehehe....


Gambar1: Ice-Breaking


Gambar2: Perbincangan berkumpulan


Gambar3: Mandi pantai


Gambar4: Naik 'Banana Boat'


Gambar5: Ramai-ramai bergambar untuk kenangan



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...