Sunday, July 10, 2011

CARA DAN ADAB MENEGUR - PART1...


10 Syaaban 1432 Hijriah. Alhamdulillah.... dah masuk suku pertama bulan Syaaban kita sekarang. Untuk post kali ini, aku ingin berkongsi pendapat tentang cara dan adab menegur yang mana aku tengok sekarang ini dah agak ramai yang tidak tahu dan faham akan adab menegur secara berhikmah.

Ok, aku sedar bahawa dalam setiap orang ada keinginan untuk menegur apabila melihat sesuatu yang tidak betul atau melihat maksiat berleluasa. Firstly, tahniah aku ucapkan kepada orang-orang itu kerana niat untuk menegur itu masih wujud dalam hati mereka (kalau takde niat untuk menegur, lagi teruk). Namun demikian, dorongan nafsu dan emosi menjadikan seseorang itu melampaui batas-batas mereka dalam menegur sekaligus tidak berjaya menyampaikan niat sebenar teguran itu.

Sesetengahnya pula aku dapati suka menegur menggunakan FB yana mana teguran itu direct ke wall pihak tersebut dan ini turut mendedahkan teguran yang dibuat itu kepada pengetahuan umum. Islam sudah menggariskan beberapa cara untk memberi teguran dan cara-cara itu juga berbeza mengikut level seseorang.

Jika mampu, tegurlah dengan tangan, jika kurang mampu tegurlah dengan lisan dan jika benar-benar tidak mampu, tegurlah dengan hati. Menegur seseorang pemimpin, tidak sama dengan menegur kawan kita. Menegur pemimpin dikatakan mesti dibelakang, tarik tangannya dahulu dan bercakap elok-elok kepadanya, jika pemimpin tidak mahu mendengar, itu terpulang kepadanya, tugasan kita sudah selesai.

So, bila aku amati lagi, trend menegur dan sindir menyindir dalam FB semakin berleluasa. Sudahlah ditegur, malahan ada kawan-kawan FB siap like dan tumpang kutuk lagi bagi menambah perisa sindiran itu. Bukan aku kata tak boleh tegur dalam FB atau mana-mana medan alam maya tetapi biarlah secara betul dan berhikmah.

Boleh menegur dalam FB tetapi biarlah dalam inbox message ataupun chatting terus dengan orang tersebut. Hal ini bagi mengelakkan teguran tadi membuka aib orang yang ditegur. Amat berdosa sekiranya kita membuka aaib seseorang. Yes, boleh buka aib orang itu tetapi bukalah kepada pihak yang berhak sahaja.

Tulis dan post di wall orang itu bukan sahaja membuka aib orang tersebut kepada umum, membuka aib kepada orang yang bukan hak malahan membuka ruang kepada orang lain untuk menambah lagi keaiban tersebut. Ini bukan cara yang diajar dalam Islam. Sebaik-baiknya tegurlah dalam inbox message atau chat ataupun berjumpa direct dan tegur dalam perjumpaan tersebut.

Itu untuk teguran dalam FB sesama kawan-kawan kita. Bagaimana untuk menegur pemimpin atau sekurang-kurangnya menegur orang yang lebih tinggi kedudukan daripada kita? Nabi Musa A.S diminta menegur Firaun secara baik dan berhikmah. Salman Al-Farisi juga menegur Saidina Umar R.A dengan bijaksana. Allah SWT juga ada menegur Nabi Daud A.S melalui ulat dan sebagainya.

Tegurlah pemimpin dengan tangan jika berkemampuan (aku berpendapat yang ini teramat susah untuk dilakukan), tegurlah pemimpin dengan lisan (yang ini boleh dilakukan dan amat sesuai) ataupun tegurlah pemimpin dengan hati (ini adalah selemah-lemah iman). So, aku rasa, cara terbaik untuk menegur pemimpin adalah secara lisan, cakap elok-elok dengannya, Insyaallah... dia akan menerimanya dengan baik.

Bagaimana pula dengan orang/pemimpin yang tidak boleh menerima teguran kita? Ok, bab itu aku ingin bincangkan pada the next post. Untuk post kali ini, aku suka juga ingatkan kepada semua dan juga kepada diriku sendiri agar tuntutan menegur mestilah dibuat jika kita melihat kemungkaran berlaku. Jika ada kawan-kawanku yang melihat aku melakukan kesilapan/kesalahan/ maksiat, tegurlah aku juga, aku pun banyak buat silap jugak.

Jangan disebabkan kita suka dan sayang seseorang itu, kita segan dan takut untuk menegur kesilapannya. Jangan disebabkan kita tak suka dan benci seseorang itu, kita membuka aib dan melempar kata-kata nista kepadanya. Jangan disebabkan seseorang itu membuat suatu kesilapan, kita terus melupakan segala jasa baiknya dan jangan disebabkan dia baik dengan kita, kita pertahan kesilapannya....

Sikap manusia sememangnya tidak sempurna dan ketidaksempurnaan itu boleh diperbaiki dengan teguran yang dibuat secara baik dan berhikmah. Tegurlah dengan niat bagi memperbetulkan kesilapan yang telah dilakukan atau sekurang-kurangnya mengelakkan kesilapan yang sama berulang kembali. Sampaikanlah yang benar itu walaupun ia pahit....



Gambar1: Seoyang ayah menasihati anaknya (agaknya la)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...