Monday, September 19, 2011

KOMEN MOVIE HANTU BONCENG...


21 Syawal 1432 Hijriah. Alhamdulillah... sempat gak update blog hari ini. Ok, dah tengok movie Hantu Bonceng lakonan Zizan yang telah berjaya memungut RM 5 juta dalam masa 5 hari? Aku dah tengok dah movie ni then i think ada beberapa perkara yang rasanya patut dipertimbangkan/difikirkan kembali serta diambil pengajaran daripada movie tersebut.


Gambar1: Poster movie Hantu Bonceng


Melakonkan watak sebagai seorang penghantar (delivery boy) produk makanan, movie dimulakan dengan Zizan melakukan adegan lumba haram dan mengalami kemalangan. Hasil kemalangan itu, hantu perempuan itu terus menganggunya serta pelbagai cara dibuat untuk menyelesaikan gangguan tersebut. Akhirnya terbongkar satu konspirasi oleh musuh-musuh Zizan, begitulah lebih kurang ceritanya.

Sebelum ini dah ada aku tengok kat FB tentang komen penonton yang kurang berpuas hati terhadap kononnya ada isu penghinaan terhadap kalimah syahadah, nasihat yang terpesong, budaya buruk melayu dan sebagainya. Hari ini ada member aku yang komen kat FB nya, so aku rasa terpanggil pulak (macam perasan je) untuk turut menyatakan pendapat aku.

Firstly, tahniah diucapkan kepada pengarahnya iaitu Ahmad Idham dalam keberaniannya mengemukakan sebuah filem satira orang melayu, sebuah filem yang cuba untuk menyedarkan orang melayu tentang budaya dan sikap kurang elok mereka. Itu yang terlintas dalam fikiranku terlebih dahulu yang mana rasanya Ahmad Idham maybe berniat baik untuk menyedarkan masyarakat melayu kita.

Namun, yelah, dalam Islam, matlamat tidak menghalalkan cara. Mungkin niatnya sudah elok tapi aksi yang dilakonkan itu tidak menepati kehendak seperti apa yang sepatutnya. Disini aku pun ada beberapa perkara yang ingin disenaraikan tentang perkara yang tidak menepati kehendak tersebut:

1) Menonjolkan sifat happy dan seronok apabila menyertai lumba haram. Ini boleh menggalakkan lagi aktiviti perlumbaan haram. Apa yang tonjolkan adalah aktiviti lumba haram itu menyeronokkan dengan si pemenang akan mendapat 'habuan'. Ini secara tidak langsung boleh menimbulkan minat remaja untuk cuba-cuba menyertai lumba haram dan sealigus berminat untuk mendapatkan 'habuan berzina'.

2) Pelafazan kalimah syahadah oleh Zizan. Ada perkataan yang tidak elok dicampurkan bersama dengan lafaz tersebut menjadikannya berubah maksud yang sepatutnya. Jika tiada perkataan yang tercampur sekalipun, sepatutnya sebutannya mesti diselangkan. Ini berkaitan dengan syahadah, bukan boleh dibuat main-main. Harap Ahmad Idham boleh menelitinya semula.

3) Kata-kata nasihat supaya banyakkan berdoa dan tidak abaikan solat sedangkan after that, si penasihat itu sendiri pergi ke disko. Tak silap aku watu tu adegan awek Ucop (lakonan Zizan) tengah bersedih dan ditenangkan ole awek penjahat tu. Ditenangkan dengan kata-kata nasihat dan jangan lupa bersolat, and then, terus dia pergi ke disko bersama penjahat tersebut.

4) Pewatakkan adik perempuan ustaz itu yang bila bergotong royong, dia memakai pakaian yang baik tetapi bila kat kedai, dia tidak menutup auratnya dengan baik. Ini menimbulkan tanggapan yang tidak elok kerana abangnya adalah seorang ustaz. Diharap, tunjukkanlah sikap dan sifat yang boleh diteladani oleh semua orang memandangkan peranan itu adalah seorang ustaz. Nanti orang bukan Islam akan kata, "Ustaz pun takleh nak betulkan/nasihatkan adik sendiri mengikut ajaran Islam sebenar". So, takkan nak tunggu sampai kes macam itu berlaku kan.....

5) Tindakan perempuan tinggal bersama lelaki dalam rumah tanpa sebarang ikatan yang sah. Disini ada dua kes iaitu Zizan dengan perempuan kampung dan penjahat (tak ingat nama watak tu) dengan aweknya. Dalam kes penjahat dengan aweknya, after ditinggalkan baru menyesal, selagi tak ditinggalkan, selagi itulah mereka berzina (walaupun tak tunjuk berzina, tapi penonton dah boleh faham). Ini memberi kesan buruk terhadap tanggapan gadis remaja sekarang.

Ok, so aku rasa cukup lima perkara terbesar itu yang ingin aku highlightkan. Aku merasakan bahawa filem ini memerlukan pembetulan/penambaikan (tapi yelah, dah release kan, nak buat macamana kan...) untuk masa akan datang terutamanya terhadap Ahmad Idham. Aku pun actually suka dengan En.Ahmad Idham dari segi lakonan dan pengarahan filem-filemnya sebelum ini tapi untuk movie ini, mungkin kurang skit agaknya. Diharapkan agar En. Ahmad Idham dapat memperbaiki mutu lakonan dan pengarahan beliau. Walaupun filem ini melepasi piawaian Lembaga Penapisan Filem dan Finas, i think cerita seperti ini patut diberi lebih kawalan lagi serta turut ditapis oleh ustaz.


1 comment:

  1. walaupon sy tk tgk cite ni, sy tetap takan tgk cite ini. hihi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...