Sunday, July 31, 2011

NOTA RAMADHAN KU - PART1...


30 Syaaaban 1432. Alhamdulillah.... Esok adalah hari pertama kita berpuasa di bulan Ramadhan, dibulan yang paling berkat dan paling rahmat. Untuk pembaca blog ini, selamat menjalani ibadah puasa aku ucapkan. Semoga Ramadhan kita kali ini lebih baik daripada Ramadhan yang lalu. Ok, untuk Ramadhan ini, aku bercadang untuk post apa-apa yang boleh memberi nasihat, motivasi dan sebagai dalam tajuk Nota Ramadhan Ku. Diharap apa yang baik dapat diamalkan dan apa yang tidak baik ditinggalkan.

Firman Allah SWT "Rahmat aku meliputi segala-galanya" (Al-A'raf , 156). Daripada ayat ini, nyatalah bahawa Allah SWT telah mengurniakan belas kasihannya kepada semua makhluk yang dicipta atas muka bumi ini. Binatang-binatang dan tumbuh-tumbuhan turut diberi rahmat. Orang kafir yang tidak beriman kepada Allah SWT turut diberi kasih dan sayang oleh Allah SWT. Allah SWT memberi tanpa diminta dan tanpa meminta. Memberi dengan kasih sayang dan bukan dengan paksaan dan penghinaan.

10 malam pertama Ramadhan adalah untuk rahmat, 10 malan kedua adalah untuk pengampunan dan 10 malam terakhir adalah untuk bebas daripada api neraka. Dalam bulan Ramadhan, awal-awal lagi Allah SWT memberikan peluang kepada kita untuk mendapatkan rahmat daripada Allah SWT. Rahmat yang diberikan oleh Allah SWT ada yang boleh dilihat, dirasa dan disentuh namun ada juga yang bersifat tidak boleh dilihat, dirasa dengan lidah dan disentuh dengan tangan.

Rahmat Allah SWT ini juga merangkumi kepada orang bukan Islam yang mana dalam bulan Ramadhan ini, pintu rahmat Allah SWT terbuka luas untuk semua, semua akan memperolehinya. Apa yang berbeza adalah mungkin rahmat yang diterima oleh orang yang beriman berbeza dengan rahmat yang diterima oleh orang bukan Islam sesuai dengan keadaan dan situasi masing-masing.

Namun, sedarkah kita akan rahmat Allah SWT itu? Sedarkah bahawa dalam asyik kita menjalani kehidupan kita, banyak rahmat Allah SWT berikan kepada kita samada rahmat itu dalam bentuk yang boleh kita lihat atau tidak boleh dilihat? Sedarkah kita bahawa 10 malam pertama Ramadhan adalah malam-malam yang paling banyak rahmat yang Allah SWT berikan kepada kita?

Kepada yang sedar pula, adakah kita bersyukur dengan rahmat-rahmat tersebut? Adakah kita menggunakan rahmat tersebut sebaik-baiknya? Adakah kita menggunakan peluang 10 malam pertama Ramadhan ini untuk berusaha memperoleh rahmat Allah SWT itu?

Tentang topik rahmat ini, aku suka berbicara, berkongsi ilmu dan pengalaman dalam konteks masyarakat kita hari ini terutamanya melibatkan golongan OKU. Dalam pada 10 malam pertama Ramadhan ini, apa aktiviti yang dilakukan oleh masyarakat kita terutamanya golongan OKU dalam usaha memperolehi rahmat serta usaha mensyukuri rahmat tersebut?

Adakah cukup dengan sekadar menunaikan solat wajib 5 waktu sehari selepas itu duduk rileks dan rehat atas alasan penat berpuasa? Adakah aktiviti hiburan kita berkurangan sepanjasng Ramadhan ini ataupun sama sahaja seperti hari-hari lain? Adakah kita masih lagi akan berjaga malam menonton tv atau melayari internet berbanding membuat solat Tarawikh?

Dalam 10 malam pertama ini, inilah peluang terbaik yang mesti kita semua sebagai golongan OKU untuk merebut rahmat daripada Allah SWT. Inilah peluangnya untuk kita menanam rasa syukur terhadap rahmat Allah SWT. Janganlah kita menyangka disebabkan kita OKU, maka Allah SWT tidak memberikan rahmatNya kepada kita. Mungkin tanpa kita sedari bahawa rahmat yang Allah SWT berikan kepada OKU lebih banyak berbanding golongan normal.

Janganlah jadikan alasan disebabkan kita ini OKU, kita tidak boleh menjalani ibadat puasa. Janganlah disebabkan kita kita ini OKU, kita tidak boleh sama-sama menunaikan ibadah tarawikh secara berjemaah. Janganlah disebabkan kita ini OKU, kita ditangkap oleh pihak berkuasa kerana tidak berpuasa (melainkan kita mempunyai sebab kesihatan dan bukti yang kukuh).

Janganlah kita asyik leka dengan aktiviti harian kita dan jangan pula kita bermalas-malasan atas alasan penat berpuasa. Sebaliknya jadikanlah bulan Ramadhan ini sebagai bulan untuk menambah seberapa banyak pahala, menambah seberapa banyak ilmu dan sebagainya. Kurangkanlah aktiviti yang melalaikan seperti menonton tv dirumah. Ambillah peluang Ramadhan ini untuk memperolehi pahala yang banyak.

Kita begitu senang menangis tatkala menonton movie hindustan, drama korea ataupun rancangan program realiti tetapi kita susah untuk menangis di atas kain sejadah, susah untuk menangis ketika mengaji Al-Quran dan susah untuk menangis ketika membaca kisah pengorbanan nabi dalam sirah-sirah nabi....

Jadi, kepada semua OKU, janganlah kita mensia-siakan Ramadhan yang datang ini dengan membuat perkara yang sia-sia. Disini aku lampirkan beberapa gambar sebagai motivasi untuk semua.


Gambar1: OKU menjadi imam



Gambar2: Gambar ini dari Google, tak pasti dimana gambar originalnya



Gambar3: Berdoa memohon rahmat daripada Allah SWT




Saturday, July 30, 2011

TEGURAN SECARA TERBUKA - PART2...


30 Syaaban 1432. Hari ini adalah hari terakhir sebelum datangnya bulan yang penuh keberkatan iaitu bulan Ramadhan dan untuk post kali ini aku ingin menyambung tentang topik sebelum ini iaitu teguran secara terbuka. Untuk post ini aku reka sebuah satira bagi menyampaikan apa yang ingin aku maksudkan. Kisah satira ini tiada kaitan dengan yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia....

Ali (bukan nama sebenar) baru sahaja memperolehi surat tawaran pengajian ke salah sebuah institut pengajian tinggi awam di ibukota. Rasa gembiranya bukan kepalang. Ibu bapanya juga teramat gembira sehingga rebah seekor lembu untuk membuat majlis bacaan doa khas pada malam sebelum keberangkatan Ali ke ibukota.

Pagi itu sebelum bertolak ke ibu kota, ibu bapanya sempat berpesan agar jangan tinggankan solat, belajar rajin-rajin dan sentiasa menghubungi keluarga. Ali seorang anak yang baik hati dan rajin. Dia sentiasa patuh pada kata-kata ibubapanya. Maka berangkatlah Ali ke ipta tersebut.

Dua bulan berada di ibukota, Ali mula terkena kejutan budaya dan berubah sikap. Dulu semasa berada di kampung sewaktu subuh, dia sering ke surau untuk bersolat subuh, namun tidak lagi. Dia hanya bersolat subuh di bilik kolej untuk bersolat. Takpe, yang penting dia tahu dan sedar... bahawa tak solat di masjid kolej pun tak mengapa, tak wajib atas undang-undang kolej...

Pengajian Ali tiada masalah kerana dia seorang yang pandai Selepas 2 bulan, dia berkenalan dengan Aini (bukan nama sebenar), seorang remaja dan gadis metropolitan. Mereka mula rapat dan akhirnya bercinta. Aini tidak bertudung dan kadang-kala berpakaian yang agak menjolok mata. Di kampus elok saja pemakaiannya, tetapi di kolej dia free hair. Padanya takpe, yang penting dia tahu dan sedar... bahawa dia tak melanggar peraturan universiti....

Mulanya Ali berniat untuk mengubah Aini daripada kurang elok kepada lebih elok, daripada free hair kepada bertudung, daripada berpakaian agak ketat kepada bersopan santun, itu niat asalnya. Namun Ali tewas.... Jika dulu pada waktu Maghrib menunggu Isya' dikampung, Ali selalu mengaji Al-Quran dan bertadarus, namun sekarang dia sibuk ber sms dengan Aini, melontarkan kata-kata rindu dihati... takpe, yang penting dia tahu dan sedar... lagipun tak berdosa pun tinggalkan mengaji Al-Quran waktu Maghrib, boleh buat pada waktu lain....

Akibat selalu 'berdating' dengan Aini sehingga kadang-kala pulang lewat dalam pukul 1-2 pagi, Ali selalu tidak cukup tidur. Dia sekarang mula 'terbabas' waktu subuh nya. Jika dulu, pukul 6.00 pagi dia sudah bersolat, namun lama kelamaan semakin lewat. Dua bulan pertama, dia bangun pukul 6.20, bulan ketiga pukul 6.40, bulan keempat pukul 7.00, bulan kelima pukul 7.20 dan bulan keenam pukul 7.45, makin lama, makin lewat... Ala.. takpe, yang penting dia sedar dan tahu... dia masih lagi bersolat subuh berbanding orang lain, fikir Ali...

Sewaktu 'dating' pula, mula-mula itu duduk agak renggang dan tak bersentuhan. Itu bulan pertama bercinta, masuk bulan kedua dan seterusnya, duduk mula rapat-rapat, berpegangan tangan, bergambar berdua-duaan dan bangga masukkan dalam FB nya. Takpe... yang penting dia tahu dan sedar... dia rasa dia takde buat dosa, takde buat maksiat pun, belum masuk kategori berzina, fikir Ali dan Aini....

Sahabat-sahabat kuliah ada menasihati Ali tentang kelakuannya. Ali juga ada dinasihatkan oleh ibu bapanya apabila dia pulang bercuti semester di kampung. Namun, Ali tidak endahkan kesemua nasihat itu. Baginya yang penting dia tahu dan sedar... dia tak buat salah, tak buat dosa, perkara sunat je yang tak buat perkara wajib masih dibuat, tak perlu menyibuk dan ditegur.... Dia mula rasa teguran sahabat dan ibu bapanya itu kolot, dia sudah maju ke hadapan...

Pelajaran Ali mula merosot. Semester pertama, pointer nya just cukup makan namun sikap Ali tidak berubah. Dia mula berpeleseran dan kali ini dengan perempuan lain pula. Dulu dengan Aini, sekarang dengan Fatimah. Ali tinggalkan Aini setelah puas dipegang dan bergambar berdua-duaan, sekarang dia ingin memegang dan berpegang dengan Fatimah yang lebih cun lagi. Takpe, yang penting dia tahu dan sedar bahawa dia takde buat apa-apa dosa pun dengan Aini, so tak perlu bertanggungjawab apa-apa terhadap Aini...

Dengan Fatimah, Ali mula 'maju ke hadapan'. Dulu sekadar pegang tangan dan duduk rapat-rapat dengan Aini, sekarang sudah pandai 'demand' untuk berpelukan dan 'kiss ringan-ringan'. Oh, sungguh seronok bercinta ini, semuanya indah-indah belaka.... fikir Ali. Jika tidak dipenuhi 'demand' tersebut, Ali ugut untuk tinggalkan Fatimah. Maklumlah Ali ini kategori jejaka kampung yang kacak berwajah jambu katakan..., dah lah tu, boleh berlagu mengaji Al-Quran pulak tu....

Takpe, yang penting dia tahu dan sedar... Baginya dia hanya ingin berseronok, belum berzina lagi. Dia masih lagi bersolat walaupun pada lewat waktunya... Dia masih lagi menggaji Al-Quran walaupun jarang-jarang dilakukan. Nasihat sahabat dan ibubapanya tidak diendahkan... takpe... yang penting dia tahu dan sedar apa yang dia lakukan... fikir Ali...

Sapai waktunya, result semester dua keluar. Result Ali teramat teruk dan dia 'ditendang' dari pusat pengajiannya. Dia mula sedar dan insaf akan kesilapannya. Dia mula terkenangkan nasihat sahabat dan ibubapanya... Kalaulah dia ikut nasihat tersebut, mungkin ada keputusan yang lebih elok lagi untuk dirinya. Namun, apakan daya, nasi sudah basi, tak mampu dijamah lagi....semuanya kerana 'takpe... yang penting dia tahu dan sedar.....'

Ok, cukup setakat ini sahaja satira ini. Mana yang baik, ambillah pengajaran dan mana yang tak baik, jadikanlah sempadan....



Tuesday, July 26, 2011

TEGURAN SECARA TERBUKA - PART1...

26 Syaaban 1432 Hijriah. Ok, untuk post kali ini, aku ingin menghuraikan beberapa perkara tentang teguran secara umum yang mana aku tengok, ada orang yang tersilap faham dengan tindakan memalukan orang. Aku post tajuk ini atas sebab bebaru ini aku ada buat kenyataan kat Facebook seperti ini: "Aku agak hairan dengan sesetengah ustaz/ulama sekarang. Bila berceramah atau memberi motivasi keagamaan di tv dan surathabar, mereka berkopiah tetapi bila sudah dilantik menjadi duta sesuatu produk, mereka muncul di media tanpa berkopiah.... Aku bukan ingin mengkritik, just sebagai komen dan peringatan kepada diriku sendiri...."

Ada jugalah beberapa orang yang klik 'Like' (termasuk bukan islam) dan komen. Mula-mulanya ok sehingga komen terakhir yang berbunyi: "kadang2 sesuatu kekurangan pade tingkah laku seseorang.. tidak perlulah diisukan...hanya mereka yg melakukannye sahaja tahu, sebab mereka lakukan sedemikian..dan..apa yg penting die tahu dan sedar...die lakukan sesuatu tu..hanya kerana Lillahita'ala ^_^".

Aku mulanya rasa macam ok komen tersebut tapi bila aku fikir-fikirkan semula, ada something yang kurang elok. Aku tidak bermaksud kurang elok pada komen dan orang itu tapi kepada pemikiran sepertinya yang mana teguran secara umum dibuat tetapi di 'tidak apakan', di 'tidak kisahkan', di 'tidak perlu tegurkan' atas alasan 'yang penting dia tahu dan sedar'.

Sekilas pandang, nampak macam ok, tapi bila aku fahami dan rujuk buku ilmiah betul-betul, tidak boleh bersikap seperti itu. So, aku buat post ini untuk berkongsi tentang pendapat dan ilmu aku (kalau salah tolonglah tegur ye) untuk pembaca blog ini tentang teguran secara umum dan keperluan menegur itu supaya kita tidak mengulangi kesilapan yang sama.

Dalam surah Ali imran ayat 110 ada menyatakan bahawa kita dituntut menjalankan amar makruf nahi mungkar, iaitu mengajak kearah kebaikkan dan mencegah kemungkaran. Bagi maksud ini, kita dikehendaki menjalankannya secara berhikmah dan bersopan santun dalam erti kata cara kita itu mestilah dibuat secara bijaksana dan tercapai kepada golongan yang disasarkan.

Ada pelbagai cara untuk menyeru kearah kebaikkan dan mencegah kemungkaran dan cara yang paling popular adalah melalui teguran. Membuat teguran yang menuju kearah kebaikkan dan mencegah kemungkaran adalah perlu dan perlu diingat bahawa teguran juga perlu dibuat untuk menegur kesilapan yang tidak disengajakan (sesetengah orang kata takpelah... tak sengaja kan... tak boleh macam tu).

Perlu aku nyatakan disini bahawa dalam kelembutan teguran mesti ada ketegasannya. Apa yang salah tetap salah yang mana mungkin sesetengah tanggapan ianya adalah tidak popular atau tidak disukai oleh orang yang ditegur (dalam kes aku menegur ustaz/ulama dalam Facebook yang terbuka ini contohnya). Sesuatu teguran itu boleh dilakukan secara umum samada dalam apa-apa media atau perhimpunan tanpa menyebut pihak yang ditegur secara terperinci tentang kesilapan/kesalahannya.

Aku bagi 2 contoh. Contoh A: Seorang guru menegur anak muridnya dan mendenda murid tersebut kerana tidak menyiapkan tugasan yang diberikan. Guru tersebut menegur didalam kelas dan memberi hukuman juga dalam kelas. dalam situasi ini, guru tersebut ingin memberi pengajaran kepada murid itu dan juga sebagai pengajaran kepada murid-murid lain supaya tidak mengulangi kesalahan yang sama dilakukan oleh murid tersebut.

Contoh B: Seorang ayah memarahi anaknya yang pulang bermain lewat Maghrib. Ayah itu memukul anaknya itu untuk pengajaran supaya dia tidak lagi pulang lewat Maghrib. Tindakan ini juga dilakukan sebagai pengajaran kepada anak-anak yang lain supaya tidak pulang lewat Maghrib juga, jika tidak, tindakan sama akan dikenakan kepada mereka yang ingkar.

Sudah jelas tentang teguran secara umum dan kaedahnya? Boleh dibuat teguran secara umum, tanpa menyebut nama dan kesilapan secara detail dan bertujuan untuk menjadikannya sebagai pengajaran kepada pihak tersebut dan pihak sekeliling supaya tidak mengulangi kesilapan yang sama. Begitu juga teguran/komen aku terhadap golongan ustaz/ulama dalam FB itu. Niat aku adalah untuk kebaikkan dan aku tidak menyebut secara spesifik nama ustaz/ulama itu serta bertujuan untuk memberi peringatan.

Teguran secara umum dan terbuka boleh dilakukan dengan cara tanpa menyebut nama atau kesilapan/kesalahan secara spesifik/detail seperti golongan ustaz/ulama, polis, mahasiswa, pekerja bawahan dan sebagainya bertujuan untuk menegur kepada golongan sasaran itu dan juga sebagai peringatan kepada masyarakat lain agar tidak mengulangi perkara yang sama walaupun kesilapan/kesalahan itu dilakukan secara tidak sengaja....

Jikalau ianya dilakukan secara umum dan terbuka tetapi disebut nama secara spesifik dan kesilapan/kesalahan secara detail, maka ianya adalah salah dan boleh mengakibatkan pendedahan aib terhadap pihak yang ditegur itu. Dalam hal ini, bukan sahaja maksud teguran itu tidak akan tercapai malahan boleh mengakibatkan permusuhan.

Sikap tidak apa, tidak kisah, jangan peduli, tidak perlu di isu kan tidak sepatutnya timbul kerana teguran itu adalah untuk menegur, bukan untuk mendedahkan aib orang itu. Juga sikap 'yang penting dia tahu dan sedar' janganlah diamalkan kerana jika diamalkan, bermakna tiada teguran dilakukan, tidak perlu ditegur, jangan pedulikan orang lain dan masing-masing bawa diri.

Jika sikap ini diamalkan, ianya akan membawa keburukan untuk jangka masa panjang. Main dengan sikap endah tak endah, tidak menegur ini akan membawa keburukkan untuk jangka masa panjang, menghakis sedikit demi sedikit sifat kebaikkan dan sebagainya lagi. Insyaallah... aku akan cuba ulas untuk post akan datang tentang keburukkan 'yang penting dia sedar dan tahu' tersebut....



ABILITY TO BOUNCE BACK - PART2...


26 Syaaban 1432 Hijriah. Alhamdulillah... sempat juga berblog hari ini. Ok, untuk post kali ini, aku ingin berkongsi tentang sesetengah material yang boleh digunakan untuk membantu mengembalikan semangat, tenaga supaya kita mampu bangkit semula. Material yang aku maksudkan adalah movie (inspiration movie) yang mana dalam movie ini ada kata-kata semangat dan beberapa tips lagilah.

Ok, untuk memudahkan aku menaip kat blog ini, aku just buat dalam bentuk point ajelah (sesetengah movie ini ada unsur yang tak elok seperti seksi, propaganda barat, ganas dan sebagainya, so just ambil yang positif sahaja ye):

1. 300 - “Children, gather round! No retreat, no surrender; that is Spartan law. And by Spartan law we will stand and fight… and die. A new age has begun. An age of freedom, and all will know, that 300 Spartans gave their last breath to defend it!” – King Leonidas (Gerard Butler)

2. Braveheart - “Aye, fight and you may die. Run, and you’ll live… at least a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin’ to trade ALL the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they’ll never take… OUR FREEDOM!” – William Wallace

3. Coach Carter - “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine as children do. It’s not just in some of us; it is in everyone. And as we let our own lights shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.” – Timo Cruz (Rick Gonzalez)

4. Dead Poet Society - “They’re not that different from you, are they? Same haircuts. Full of hormones, just like you. Invincible, just like you feel. The world is their oyster. They believe they’re destined for great things, just like many of you, their eyes are full of hope, just like you. Did they wait until it was too late to make from their lives even one iota of what they were capable? Because, you see gentlemen, these boys are now fertilizing daffodils. But if you listen real close, you can hear them whisper their legacy to you. Go on, lean in. Listen, you hear it? – - Carpe – - hear it? – - Carpe, carpe diem, seize the day boys, make your lives extraordinary.” – John Keating

5. Don Juan DeMarco - “There are only four questions of value in life, Don Octavio. What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same – only love.” — Don Juan DeMarco (Johnny Depp

6. Freedom Writers - “I don’t want excuses. I know what you’re up against. We’re all of us up against something. So you better make up your mind, because until you have the balls to look me straight in the eye and tell me this is all you deserve, I am not letting you fail. Even if that means coming to your house every night until you finish the work. I see who you are. Do you understand me? I can see you. And you are not failing.” – Erin Gruwell (Hilary Swank)

7. Good Will Hunting - “They don’t know about real loss, because that only occurs when you love something more than you love yourself.” – Sean (Robin Williams)


Gambar1: Poster movie Good Will Hunting



8. Hitch - “Life is not the amount of breaths you take, it’s the moments that take your breath away.” – Hitch (Will Smith)

9. Into The Wild - “I will miss you too, but you are wrong if you think that the joy of life comes principally from the joy of human relationships. God’s place is all around us, it is in everything and in anything we can experience. People just need to change the way they look at things.” – Christopher McCandless (Emile Hirsch)

10. Lord Of The Ring - “So do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to us. There are other forces at work in this world Frodo, besides the will of evil. Bilbo was meant to find the Ring. In which case, you were also meant to have it. And that is an encouraging thought.” — Gandalf (Ian McKellen)

Ok, cukup just 10 judul movie berserta kata-kata semangat/hikmah mereka. So, sekarang, aku kongsikan beberapa tips lagi. Tips ini adalah daripada How To Think Like Bill Gates (aku just copy paste jelah ye, kredit kepada website sebenar).

10 Ways to Think Like Bill Gates

While I don’t think Bill will lend you his brain, you can do the next best thing. You can take some of this thought patterns and practices for a test-drive. Here are ten patterns to get you started:

  1. Prioritize. “What’s the next best thing you should be thinking about?” It starts here. Time is your most limited and precious resource. This is about asking whether the problem is even worth your time. Before you throw cycles at it, figure out whether it’s worth it. Is it significant? How much time should you spend on it? For an example of how Bill Gates figures out how to prioritize, check out the following video: Bill Gates on Mosquitoes, Malaria, and Education.
  2. Ask smarter questions. If you want better answers, ask better questions. Rather than getting stuck in one line of questioning, such as “what’s wrong with this?” or “what’s right with this?”, you can explore your thinking more deeply, by asking a range of questions. One of the skills we learn at Microsoft isPrecision Questions / Precision Answers. In this approach, there are 7 categories of precise questions: 1) Go / NoGo - Do we need to talk about this? 2) Clarification – What do you mean? 3) Assumptions – What are we assuming? 4) Basic Critical Question – How do we know this is true? 5) Causes – What’s causing this? 6) Effects – What will be the effects? 7) Action – What should be done?
  3. Make data-driven decisions. This is one of the toughest switches to make. By default, most people make emotional decisions and then find data to support the decision. This means asking questions like, “what’s the data say?” This means getting informed, before you make your decision. This means evaluating the sources of data. It’s an extreme exercise in emotional intelligence to pause your emotional response, while you check your logic and critical thinking.
  4. Divorce your ego. This is where you separate yourself from the problem. This is also about separating yourself from the solution. Instead, you hold the problem or solution out in your hands and inspect it from different angles. Rather than focus on whether you’re right, it’s about whether the solution is right. It’s about being able to beat up the thinking, without taking it personally.
  5. Frame the problem. Framing a problem is simply how you look at a problem, just like how you frame a picture. It’s about choosing what to focus on, what’s in and what’s out. When you frame the problem, you bound it. Framing also helps you get a better perspective on the problem, as well as share the problem more effectively with others. Some questions to help frame a problem include: Who’s the customer? What are their needs and priorities? What’s happening in the market? What are competitors doing? What are our options for responding? How do we differentiate? How is technology changing and what possibilities does it offer our customers? What are the priorities for our business?
  6. Get perspectives on the problem. This means being able to switch your perspectives. Rather than see the glass half-full or the glass half-empty, you should see both. Challenge yourself to switch back and forth from finding flaws to finding opportunities. If you only know how to play the Devil’s advocate, you have a limited view. Like a multi-faceted diamond, you should be able to look at the problem from different angles. This also means being able to broker in experts and get other people’s perspective on the problem. Problem solving is a team sport. It’s also about leveraging smart people without domain expertise. For example, you can take a dev manager in consumer devices and have him/her move into the enterprise or business applications.
  7. Model the problem. By abstracting the problem into a model, you can think about it in simpler ways, without being bogged down by the implementation details. One of Bill Gate’s favorite tools is his whiteboard. A whiteboard makes it easy to sketch out ideas and visualize them. A whiteboard can help whether you’re trying to map out the problem or draw a solution. Keep in mind that George Box taught us that, “all models are wrong, but some are useful.”
  8. Think of the system and the ecosystem. Bill Gates has an engineering mind. He can see the problem as a system. You can map out the system by asking yourself questions along the line of, what are the bits and pieces? … How does it work? … How do the bits and pieces work together? … what’s the flow through the system? … what are the inputs and outputs? After you have a handle on the system, you can ask yourself about the ecosystem or the system of systems.
  9. Think of the problem over time. It’s easy to look at the problem and just see it as a static snapshot. The challenge is playing out the problem or your solution over time. Time can dramatically change what it looks like. Consider the impact of trends. Consider sustainability. Some things that look good only temporary, and really break down when you apply time to them. Sometimes time is on your side. You might find that there may be better windows of opportunity.
  10. Think strategically. Strategy guides your actions. You can think strategically along different lines. Consider the core of what you do (mission, vision, values, and goals.) Consider internal analysis (strengths and weaknesses, resources and capabilities, and benchmarking.) Consider external analysis (competitive analysis, opportunities and threats, and industry conditions.) Consider the organization design (structure, controls and incentives, culture and people.) Consider execution (roles, responsibilities, resources, action plans, measurement, and accountability.) Consider functional strategies (marketing and sales, operations, human resources, and R&D.) Consider strategic choices (corporate strategy and business strategy.)

So, aku rasa cukup setakat ini sahaja untuk post ability to bounce back. Aku harap apa yang baik bolehlah diambil dan apa yang buruk, janganlah dicontohi. Bagi usahawan, mempunyai ability to bounce back adalah petanda kejayaan anda. Jika anda berada dalam keadaan sukar, bangkitlah semula dan perbetulkan kesilapan lalu anda.

Dalam perniagaan, selagi kita tidak pernah jatuh, kita tidak akan tahu kemampuan sebenar kita. Selagi kita tidak pernah diuji dengan ujian yang besar, kita tidak akan tahu sejauh mana keupayaan sebenar kita. Jatuh tidak bermakna gagal tetapi sebagai peluang untuk kita sedar, bangkit dan memperbetulkan kesilapan lalu. Jika kita berjaya bangkit, inilah yang dikatakan ability to bounce back....



Friday, July 22, 2011

ABILITY TO BOUNCE BACK - PART1...


22 Syaaban 1432 Hijriah. Alhamdulillah... semakin kita menghampiri Ramadhan rupanya. dalam kesempatan ini, aku doakan agar kita semua berkesempatan untuk sama-sama menjalani ibadah puasa nanti. Ok, untuk post kali ini, aku just ingin bercerita tentang apa ciri yang paling penting untuk kita menjadi usahawan yang berjaya.

Dalam kita memperkatakan ciri-ciri penting untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya, aku percaya bahawa tentu ramai yang boleh memberikan jawapan yang betul. Antara jawapan yang biasa kita dengar ialah baik hati, pemurah, rajin bersedekah, suka membantu orang, menepati masa dan sebagainya.

Aku tidak nafikan bahawa kesemua jawapan itu betul, tiada satu pun yang salah. Namun demikian, kalau kita terfikir sejenak, apa faktor yang benar-benar boleh membuktikan atau sekurang-kurangnya menjadi petanda bahawa kita akan menjadi usahawan yang berjaya? Apabila aku pergi kemana-mana kursus keusahawanan, ada beberapa faktor yang sering menjadi penyebab kegagalan seseorang usahawan itu. Usahawan itu pandai berkomunikasi, pandai menetap dan mengira harga, pandai mengambil hati pelanggan, rajin bersedekah tetapi sampai pada suatu tahap yang diuji oleh Allah SWT, usahawan itu gagal.

So, ada rumusan yang telah dibuat yang mana ada satu faktor utama (faktor lain ada juga) yang menyebabkan seseorang itu gagal dalam perniagaan. Faktor itu ialah usahawan itu kurang/tiada 'ability to bounce back'. Apa yang dimaksudkan dengan ability to bounce back dan macamana cara untuk mempunyai kebolehan/keupayaan tersebut?

Ability to bounce back adalah keupayaan seseorang itu untuk come back daripada saat kejatuhannya. Contohnya macam ini: Seorang usahawan berjaya, A telah berniaga selama 5 tahun dan dia memang berjaya. Tetapi dia diuji oleh Allah SWT dengan ujian yang berat sehingga dirinya muflis, dikejar bank dan along, rumah tergadai, keadaan isteri dan keluarga terumbang ambing dan sebagainya.

Dalam keadaan teruk ini, usahawan A itu masih mampu 'berdiri semula', merangkak perlahan-lahan, bijak menyusun strategi dan sebagainya sehingga mampu membina semula empayar perniagaannya dalam masa beberapa tahun kemudian. Usahawan itu tidak berputus asa dan sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri dan perniagaannya sehingga dia berjaya. Inilah yang dikatakan ability to bounce back. iaitu keupayaan untuk kembali berusaha, semangat untuk kembali berjaya. Usahawan itu bila gagal, dia tak berputus asa, tak menyalahkan orang lain, tak mengambil masa yang lama untuk bersedih dan sebagainya.

Ok, macamana pula dengan cara untuk bounce back sekiranya kita sudah jatuh teruk (muflis, hutang dengan along, rumah kena jual, isteri mintak cerai, anak-anak terumbang-ambing dan sebagainya)? Disini aku paparkan gambar 4x4 Source of Strength (empat perkara yang perlu di bounce back jika kita berada dalam keadaan gagal) dan penerangannya dibawah.



Gambar1: Gambarajah 4x4 Source of Strength


Ok, untuk Mind, kita (usahawan yang dalam keadaan gagal tadi) mesti kembali fokus terhadap apa matlamatnya sebelum ini dan adakah matlamatnya itu sudah tercapai. Dia mesti memperbaiki semula kepercayaan dalam dirinya dan memperkuatkan semula mentalnya untuk menghadapi situasi yang terumbang-ambing ini. Dalam keadaan yang gagal ini, seseorang itu biasanya akan mudah down, penat, fikiran tidak stabil, tidak boleh berfikir dengan baik, kurang tumpuan dan sebagainya. So, usahawan itu mesti bounce kembali Minds nya dengan cara tersebut.

Bila dia sudah mempersiapkan minda dan meneguhkan kembali matlamatnya, move pula kepada Body. Body bermaksud, apa bila kita berada dalam keadaan yang terumbang-ambing, kita akan penat, letih berfikir, letih merancang sekaligus menyebabkan kita banyak kehilangan tenaga. Kita sepatutnya cuba untuk rest (tidur yang mencukupi), exercise, dapatkan nutrisi bagi menyihatkan kembali badan dan sekaligus boleh membantu mencergaskan kembali minda. Bila mida dan badan sudah ok, kita akan berupaya untuk merancang sesuatu dengan lebih baik lagi.

Emotions pula adalah berkaitan dengan psikologi kita. Mempunyai emosi yang turun naik pada waktu sukar sememangnya amat memeritkan. Untuk menenangkan kembali emosi ini (sesudah melakukan step 1 dan 2 tadi) adalah fikir kembali apa yang kita inginkan sebenarnya dan tanamkan sifat 'whatever happens happens'. Tidak perlu untuk fokus terhadap ability kita tapi fokus kepada effort atau determination kita. Try to find 'why' dan jagan bergantung kepada perkara luaran untuk terus bergerak.

Spirits. Adalah sesuatu yang teramat penting untuk dipulihkan. Antara cara untuk mengembalikan semangat adalah 'finding your unique contribution' dan 'shaping a better version of yourself'. Bagaimana caranya? Kita buat apa yang kita suka, buat apa yang kita gemari dan perkara yang kita buat itu mestilah boleh memberi value kepada diri sendiri dan orang sekeliling. Buat something yang memberi makna, memberi kegembiraan kepada kita dan Insyaallah... lama-kelamaan, bila hati dah gembira, kita akan kembali pulih spirits kita itu.

Ok, aku stop disini dahulu tentang apa ciri paling penting dan bagaimana untuk mendapatkan ciri-ciri tersebut sekaligus membantu kita menjadi usahawan yang berjaya. Untuk post akan datang, aku akan berkongsi tentang cerita/movie, metafora, kata-kata hikmah dan lagu yang boleh membantu kita dalam menguatkan ability to bounce back kita. Insyaallah....



Wednesday, July 20, 2011

UNIVERSAL DESIGN - PART2...


19 Syaaban 1432 Hijriah. Alhamdulillah... dalam kesibukan sehari dua ini, sempat jugak aku update blog. Ok, untuk post kali ini, aku nak sambung tentang topik Universal Design (UD) ni dan UD kali ini aku nak fokus kepada peralatan/apa-apa perkara yang berkaitan dengan golongan Orang kurang Upaya (OKU), maknanua UD untuk OKU lah.

Aku rasa (rasa jelah, takde fakta/kajian pun), mesti kebanyakkan orang berfikir susah untuk membangunkan idea/produk yang bersifat UD untuk OKU. Kebanyakkan mereka seperti yang aku nyatakan dahulu berfikiran kompleks dengan menanggap bahawa untuk buat peralatan OKU, mestilah canggih. Silap tu. Tak semua produk untuk OKU tu mesti canggih as long as dapat memberi manfaat kepada perbezaan ketidakupayaan itu dah cukup hebat.

Produk UD untuk OKU mestilah bersifat useful dan marketable untuk pelbagai ketidakupayaan, flexibility in use, eliminate unnecessary complexity, tolerance for error, low physical effort dan terpenting adalah simple serta mudah digunakan. Jika design itu mempunyai 2-3 daripada sifat-sifat ini, ianya sudah memadai.

Ok, OKU dikategorikan kepada 7 kategori sekarang (dulu 5 je) dan untuk setiap kategori memerlukan peralatan yang berbeza mengikut kadar ketidakupayaan mereka. Aku berpendapat bahawa mencipta peralatan yang bersifat UD untuk golongan OKU fizikal lebih mudah berbanding ketidakupayaan lain seperti ketidakupayaan penglihatan, ketidakupayaan pertuturan dan sebagainya. Sesetengah ketidakupayaan ini memerlukan teknologi canggih untuk menghasilkan produk untuk mereka, itu topik lain.

Jika dulu ada alat A yang digunakan untuk membuat sesuatu kerja rutin memerlukan penggunaan kedua belah tangan, then inovasikanlah alat A itu supaya boleh digunakan hanya menggunakan sebelah tangan sahaja. Daripada perlu menggunakan 2 tangan, rekalah alat yang sama tetapi hanya perlu 1 tangan sahaja. Bukankah ianya juga dikatakan design untuk OKU? Daripada 2 tangan kepada 1 tangan, boleh bantu OKU fizikal tangan.

Begitu juga dengan produk B. Jika dulu nak guna produk B, perlu berdiri/berjalan, tapi inovasikanlah produk B itu supaya OKU tidak perlu berdiri/berjalan lagi. Dengan inovasi tersebut, kita sudah berjaya membantu OKU fizikal kaki untuk memudahkan rutin mereka. Atau paling tidak pun, inovasikan keadaan sekeliling supaya OKU fizikal kaki itu tidak perlu berdiri /berjalan lagi untuk mereka membuat kerja mereka.

Faktor ketinggian, jarak, pergerakkan, masa, kepantasan adalah antara elemen inovasi yang boleh diterapkan dalam penghasilan sesuatu produk UD untuk OKU. Sebagai contoh, kita ambil faktor ketinggian. Contoh 1: Merekacipta kabinet dapur semuanya dibawah bagi memudahkan OKU mencapainya. Contoh 2: Merekacipta kerusi roda yang membolehkan pengguna seolah-olah berdiri.




Gambar1: Kabinet dapur bersifat UD



Gambar2: Kerusi roda 'berdiri'



So, fikirkanlah sesuatu yang simple dan mudah untuk digunakan untuk OKU ini. Apa pun, aku akui bahawa untuk sesetengah kategori OKU seperti OKU penglihatan dan OKU masalah pembelajaran, agak rumit untuk mencipta produk untuk mereka. Design UD itu memerlukan kajian yang rumit dan budget yang besar dan aku kurang pasti jikalau design itu memerlukan masa, tenaga dan budget yang besar, adakah ianya still boleh dikategorikan sebagai UD design? (kena tanya pihak yang pakar dalam bidan ini)

Apabila kita mereka cipta sesuatu yang bersifat UD untuk golongan OKU, kita sebenarnya bukan shaja membantu OKU tetapi turut membantu golongan lain seperti warga emas, orang sakit malahan orang normal juga. Sebagai contoh adalah rekaan ramp (laluan OKU menggantikan tangga). Ramp bukan sahaja berguna untuk OKU tetapi berguna untuk warga emas yang tak larat menaiki tangga, ibu menyorong kereta bayi dan orang normal yang membawa troli barang.



Gambar3: Ramp yang lengkap dengan pemegangnya


Gambar4: Ramp yang UD mempunyai spesifikasi piawainya.



See? Bukankah UD untuk OKU itu juga berguna untuk golongan lain? That's why apabila kita merekacipta sesuatu yang bersifat UD untuk OKU, kita secara tak langsung merekacipta untuk golongan lain tetapi jika kita mereka cipta sesuatu UD untuk golongan lain, belum tentu boleh digunakan untuk OKU (walaupun konsep UD itu sendiri didefinisikan untuk semua lapisan masyarakat).

So, aku cukup menggalakkan sesiapa sahaja yang ingin merekacipta sesuatu produk yang bersifat UD untuk golongan OKU ini. Apa yang penting adalah mengetahui permasalahan yang dihadapi OKU, melihat rekacipta semasa dan inovasikan produk semasa menjadi sesuatu yang bersifat UD (mulia tau membantu OKU ni, hehehe...). Tiga step sahaja untuk memcipta sesuatu UD untuk OKU, tak susah pun. Kat bawah ini aku letakkan beberapa gambar yang pada aku cukup kreatif.

So, ingat kata-kata aku ini: A good universal designer drives successful innovation, makes business more competitive, makes public services more effective and the most important is makes more sustainable future.



Gambar5: Payung untuk couple.




Gambar6: Pemecah telur



Gambar7: Tempat mandi (aku rasa kurang sesuai untuk OKU)




Gambar8: Sofa dan katil



Friday, July 15, 2011

UNIVERSAL DESIGN - PART1...


15 Syaaban 1432 Hijriah. ok, semalam aku berkesempatan berbual dengan rakan maya aku dan topik kami time tu (sebelum melalut) adalah 'Universal Design (UD)'. Universal design (UD) merujuk kepada rekabentuk produk dan persekitaran yang boleh digunakan oleh semua golongan pengguna tanpa sebarang pengubahsuaian tertentu terhadap rekabentuk.

Konsep UD adalah untuk memudahkan semua golongan pengguna melalui penghasilan produk, komunikasi, dan pembangunan persekitaran yang boleh dimanfaatkan oleh lebih ramai penggunatanpa atau kos yang paling minima. Sesuatu yang dikatakan memenuhi ciri-ciri ud adalah mempunyai cnilai inovasi, berfungsi untuk menyelesaikan masalah, berkualiti, ergonomik dan mesra alam (ciri-ciri ekologi).

So, bila bersembang tentang UD ni, aku suka mengaitkannya dengan invention dan inovasion. Aku pernah berbicara tentang inovasi dan invention ni kat sini, boleh rujuk jika belum baca lagi. so, apa kaitannya antara UD dengan inovasi dan invention ni?

UD secara umumnya berkaitan dengan inovasi sebab bila kita membuat sesuatu rekaan yang baru, boleh memberi manfaat untuk orang ramai dan boleh digunakan oleh pelbagai lapisan masyarakat, ianya sudah tergolong dalam inovasi. UD bukan sahaja melibatkan rekaan tetapi juga proses pembuatannya. Sebagai contoh untuk produk A, dulu perlukan masa setahun untuk disiapkan, namun dengan inovasi yang dimasukkan, proses itu menjadi 6 bulan sahaja. Ini juga boleh dikategorikan sebagai inovasi UD.

Begitu juga dengan sesetengah produk yang berada di pasaran semasa. Banyak benda boleh di upgrade dengan menambahkan elemen inovasi terhadap produk tersebut menjadikannya bersifat UD. Aku berpendapat bahawa jika sudah ditambah unsur inovasi, secara automatiknya ianya akan mempunyai ciri-ciri lain seperti kebolehgunaan, berkualiti, ergonomik dan berekologi.

Ok, aku harap anda semua faham apa yang dimaksudkan dengan UD dan kaitannya dengan inovasi. Sekarang kita move kepada permasalahan kenapa susah sangat untuk mereka sesuatu produk yang bersifat UD? Perkara ini aku pasti banyak menghantui orang-orang yang terlibat dalam bidang UD ini. So, izinkan aku untuk menyatakan pendapat aku ye (kalau salah tolong tegur ye, maklumlah siapalah aku kan, aku bukan bidang ini).

Faktor utama yang menjadikan kita susah untuk untuk merekacipta sesuatu yang bersifat UD adalah kita berfikiran terlalu kompleks dengan menganggap bahawa mesti menggunakan teknologi canggih untuk menghasilkan produk UD ini. Bila kita berfikir bahawa kita memerlukan teknologi canggih, kita sudah mengabaikan sifat UD ini sendiri kerana UD boleh dihasilkan dengan kos yang paling minimum.

Bila kita terkongkong akan teknologi canggih, mesti guna teknologi canggih, costing yang tinggi, tak tahu nak buat macamana dan sebagainya, kita menjadi tidak berupaya untuk berfikir secara simple sekaligus sukar untuk menyelesaikan current problem (ada sesetengahnya takde problem pun just nak penambahbaikan sahaja).

Kita sering menganggap bahawa teknologi canggih diperlukan untuk menyelesaikan semua permasalahan besar kita tetapi tanpa disedari, masalah itu boleh diselesaikan tanpa menggunakan teknologi canggih pun. Bila fikiran kita sudah terkongkong dengan kewajipan menggunakan teknologi canggih, kita tidak akan dapat berfikir secara simple, kreatif, nature dan unik.

Sesetengah orang menganggap kebolehan mereka menyelesaikan sesuatu permasalahan menggunakan teknologi canggih rekaan mereka adalah hebat dan merasakan diri mereka tiada tandingan sedangkan tanpa disedari bahawa permasalahan tersebut boleh diselesaikan tanpa perlu menggunakan teknologi canggih pun, cukup dengan menggunakan bahan kitar semula. sahaja.

So, lapangkan fikiran, lapangkan dada, cuba fikir secara tenang dan tidak terlalu bergantung kepada teknologi canggih untuk mendapatkan idea rekaan yang bersifat UD itu.

Ok, faktor kedua adalah, kita tidak mengkaji sesuatu pemasalahan itu secara dari akar umbinya. Kita kurang membuat kajian tentang permasalahan sebenar dan just mengetahui permasalahan tersebut secara sutface sahaja. Bila ini berlaku, produk yang dihasilkan itu tidak berupaya untuk menyelesaikan permasalahan yang melanda sekaligus produk yang dibuat itu tidak mempunyai sifat UD.

Mengkaji permasalahan secara mendalam dari akar umbi boleh membantu kita benar-benar memahami permasalahan tersebut, memahami the real problem. Apabila kita sudah mengetahui the real problem, barulah kita boleh berfikir secara fokus terhadap cara penyelesaian yang terbaik sekaligus menghasilkan produk yang bersifat UD ini.

So, lapangkan lah juga dada dan minda anda, fikirkan bahawa adakah sudah cukup kajian kita dan adakah kita sudah benar-benar mengetahui permasalahan utama yang mesti diselesaikan itu.

Untuk berfikiran kreatif dan inovatif, kita mesti banyak berfikir secara 'gila-gila', 'out of the box' dan belum pernah dilakukan oleh orang lain. Dengan itu, barulah kita boleh menghasikan sesuatu yang bersifat UD dan memiliki nilai inovasi yang tinggi. Dibawah ini aku lampirkan beberapa gambar yang pada aku bersifat cukup kreatif dan boleh membantu menyelesaikan banyak masalah yang dihadap oleh masyarakat hari ini (problem takde la besar sangat tapi just nice untuk mencipta produk seperti gambar-gambar dibawah ini).



Gambar1: Pemegang cawan yang sesuai untuk OKU Fizikal sebelah tangan



Gambar2: Produk yang tidak menyemakkan kawasan dan mudah dibawa.



Gambar3: Penggunting Pizza



Gambar4: Penyangkut dan pemasang lampu




Gambar5: Kabinet dapur yang canggih




Tuesday, July 12, 2011

CARA DAN ADAB MENEGUR - PART2...


11 Syaban 1432 Hijriah. Ok, sambung kembali kepada topik cara dan adab menegur daripada post yang lalu. Untuk kali ini, aku just ingin berkongsi tentang bagaimana cara untuk menegur pemimpin/ketua atau somebody yang lebih tinggi kedudukannya, senang kata untuk tegur orang besarlah.

Bila bercakap tentang cara menegur pemimpin, ada satu hadis yang popular tentang hal ini iaitu:

“Sesiapa ingin menasihati sultan (pemerintah) dengan sebarang urusan, janganlah menampilkan kepadanya secara terang-terangan. Tetapi hendaklah memegang tangannya, lalu dibawa ke suatu tempat yang tersembunyi (pada masa itu bolehlah dia menasihatinya secara berseorangan dan jika nasihatnya diterima, maka itulah yang sebaik-baiknya dan kalau tidak, maka dia sudah pun menunaikan tanggungjawabnya sendiri.” (Riwayat Tarmizi)


So, aku rasa hadis ini senang untuk difahami yang mana ianya menerangkan cara untuk menegur pemimpin iaitu tidak boleh tegur secara direct, on the spot, suara yang kuat dan dihadapan orang ramai sebaliknya mestilah memegang tangannya dan time tu baru boleh menegurnya. Samada pemimpin tersebut nak terima atau tidak, terpulanglah kepada beliau, tugas kita sebagai si penegur dah selesai.

Cara ini amat sesuai dilakukan oleh para mufti, ustaz , ulama', pegawai agama dan sesiapa sahaja yang berada dekat pada pemimpin tersebut. Biasanya, tak ramai orang yang betul-betul boleh merapati pemimpin. Kalau orang biasa/masyarakat/rakyat ini, amat jarang untuk mempunyai peluang untuk berbuat demikian (tarik tangan, bawak ke belakang sikit dan tegur), jadi tugas tersebut hanya boleh dilakukan oleh pihak-pihak yang rapat dengannya sahaja on that time. Maka menjadi tanggungjawab pihak-pihak tersebut untuk menasihati pemimpin itu.

Jika ada pemimpin yang membuat silap, menjadi tanggungjawab orang yang terdekat itu untuk menegurnya dan jika tiada teguran dilakukan, orang sekelilingnya itu akan turut menerima tempias di akhirat kelak. Orang sekeliling akan selamat jika ada pihak yang sudah membuat teguran dan jika diterima teguran itu, Alhamdulillah... tetapi jika tidak diterima, tanggungjawab itu sudah terlepas.

Ok, bagaimana pula jika orang jauh yang tak pernah berpeluang untuk merapati pemimpin (tak berpeluang nak tarik tangan pemimpin dan bawak ke belakang)? Mereka juga boleh membuat teguran secara lisan dan dalam hati mereka. Mesti diingatkan bahawa kita kena ikut step yang ada iaitu guna tangan (jika amat mampu), guna lisan (jika mampu) dan guna hati (jika paling tidak mampu)

Oh, ye sebelum aku terlupa, teguran yang boleh dilakukan dengan tangan (berkeupayaan untuk menghalang, berkeupayaan untuk menggunakan sedikit kekerasan dengan niat mendidik) sesuai untuk pemimpin menegur orang bawahan, suami menegur isteri dan anak-anak, orang yang sihat fizikalnya, guru dengan anak muridnya dan sebagainya, pendek kata orang yang ingin menegur itu mestilah berkemampuan lebih daripada orang yang ditegur.

Untuk secara lisan pula, sesuai untuk orang bawahan menegur pemimpin, isteri dan anak-anak dengan suami, orang yang kurang besar fizikalnya, murid dengan guru dan sebagainya pendek kata kurang berkemampuan untuk menggunakan tangan. Begitu juga dengan hati. Tegur dan marahlah dalam hati sebagai menandakan bahawa kita tidak meredhai akan perbuatan yang dilakukan tersebut. Gunakanlah hati jika kita betul-betul tidak berkemampuan, tidak berkeupayaan dan tidak berani untuk menggunakan teguran secara lisan.

Bagaimana pula dengan cara untuk menegur pemimpin jika dah banyak kali ditegur tapi still tak berubah? Untuk hal ini, jika pemimpin itu tidak segan silu membuat kemungkaran, dah banyak buat maksiat, dah banyak ditegur tapi tak hiraukan teguran itu, maka kita boleh mendedahkan kepada umum, menegur secara terbuka, diharuskan mengumpat bagi menimbulkan rasa malu kepada pemimpin tersebut dan sebagai pengajaran kepada orang lain.

Kita sebagai orang jauh dan bawahan juga boleh menggunakan kekerasan, mengangkat senjata untuk memerangi pemimpin yang sudah banyak kali ditegur tapi tiada sebarang perubahan, kita boleh mengangkat senjata terhadap pemimpin tersebut sesuai dengan hadis Riwayat Muslim ini:


"Sahabat bertanya: Apakah tidak kita perangi (saja) dengan pedang? Baginda menjawab: Jangan, selama mana mereka masih menegakkan solat ditengah-tengah kalian"


Bagaimana pula jika ada orang bukan Islam yang ingin menegur pemimpin Islam? Ok, jumhur ulama mengatakan bahawa kalau ilmu itu betul (apa yang diberitahu itu betul) walaupun datang daripada kanak-kanak bukan Islam, kita kena akui kebenarannya. So, dalam konteks ttegur menegur ini, tidak menjadi sebarang masalah jika orang bukan Islam ingin menegur orang Islam dan orang Islam itu patut bersyukur kerana masih ada orang lain yang ingin menegur walaupun bukan saudara seagama kita.

Kesimpulannya adalah:

1) Ada banyak cara untuk menegur seseorang itu iaitu melalui tangan, lisan/lidah dan hati dan mesti menggunakan cara ini mengikut step serta kemampuan kita.

2) Seboleh-bolehnya janganlah mengaibkan seseorang itu dengan mendedahkan kesilapannya. Tegurlah dengan baik dan berhikmah. Gunakan saluran yang betul untuk menegur.

3) Teguran terhadap pemimpin mestiah dilakukan dengan elok dan berhikmah. Jika sudah terlalu teruk, boleh mendedahkan aib orang tersebut dengan niat untuk memberi pengajaran kepadanya dan juga pengajaran kepada orang lain.

4) Boleh mengangkat senjata untuk memerangi pemerintah yang banyak membuat kemungkaran dan meninggalkan solat jika sudah banyak kali ditegur.

5) Jika teguran itu betul, tidak menjadi masalah tentang identiti orang itu, boleh terima teguran tersebut.

So, aku rasa cukup untuk aku menperjelaskan tentang cara dan adab teguran, bermula daripada menegur kawan sehingga menegur pemimpin, daripada menegur secara tangan sehingga menegur melalui hati dan sebagainya. Jika ada apa-apa yang silap dalam perkongsian ini, silah tegur aku dan kita boleh bersama-sama berbincang, meluaskan lagi ilmu pengetahuan kita, Insyaallah....



Sunday, July 10, 2011

CARA DAN ADAB MENEGUR - PART1...


10 Syaaban 1432 Hijriah. Alhamdulillah.... dah masuk suku pertama bulan Syaaban kita sekarang. Untuk post kali ini, aku ingin berkongsi pendapat tentang cara dan adab menegur yang mana aku tengok sekarang ini dah agak ramai yang tidak tahu dan faham akan adab menegur secara berhikmah.

Ok, aku sedar bahawa dalam setiap orang ada keinginan untuk menegur apabila melihat sesuatu yang tidak betul atau melihat maksiat berleluasa. Firstly, tahniah aku ucapkan kepada orang-orang itu kerana niat untuk menegur itu masih wujud dalam hati mereka (kalau takde niat untuk menegur, lagi teruk). Namun demikian, dorongan nafsu dan emosi menjadikan seseorang itu melampaui batas-batas mereka dalam menegur sekaligus tidak berjaya menyampaikan niat sebenar teguran itu.

Sesetengahnya pula aku dapati suka menegur menggunakan FB yana mana teguran itu direct ke wall pihak tersebut dan ini turut mendedahkan teguran yang dibuat itu kepada pengetahuan umum. Islam sudah menggariskan beberapa cara untk memberi teguran dan cara-cara itu juga berbeza mengikut level seseorang.

Jika mampu, tegurlah dengan tangan, jika kurang mampu tegurlah dengan lisan dan jika benar-benar tidak mampu, tegurlah dengan hati. Menegur seseorang pemimpin, tidak sama dengan menegur kawan kita. Menegur pemimpin dikatakan mesti dibelakang, tarik tangannya dahulu dan bercakap elok-elok kepadanya, jika pemimpin tidak mahu mendengar, itu terpulang kepadanya, tugasan kita sudah selesai.

So, bila aku amati lagi, trend menegur dan sindir menyindir dalam FB semakin berleluasa. Sudahlah ditegur, malahan ada kawan-kawan FB siap like dan tumpang kutuk lagi bagi menambah perisa sindiran itu. Bukan aku kata tak boleh tegur dalam FB atau mana-mana medan alam maya tetapi biarlah secara betul dan berhikmah.

Boleh menegur dalam FB tetapi biarlah dalam inbox message ataupun chatting terus dengan orang tersebut. Hal ini bagi mengelakkan teguran tadi membuka aib orang yang ditegur. Amat berdosa sekiranya kita membuka aaib seseorang. Yes, boleh buka aib orang itu tetapi bukalah kepada pihak yang berhak sahaja.

Tulis dan post di wall orang itu bukan sahaja membuka aib orang tersebut kepada umum, membuka aib kepada orang yang bukan hak malahan membuka ruang kepada orang lain untuk menambah lagi keaiban tersebut. Ini bukan cara yang diajar dalam Islam. Sebaik-baiknya tegurlah dalam inbox message atau chat ataupun berjumpa direct dan tegur dalam perjumpaan tersebut.

Itu untuk teguran dalam FB sesama kawan-kawan kita. Bagaimana untuk menegur pemimpin atau sekurang-kurangnya menegur orang yang lebih tinggi kedudukan daripada kita? Nabi Musa A.S diminta menegur Firaun secara baik dan berhikmah. Salman Al-Farisi juga menegur Saidina Umar R.A dengan bijaksana. Allah SWT juga ada menegur Nabi Daud A.S melalui ulat dan sebagainya.

Tegurlah pemimpin dengan tangan jika berkemampuan (aku berpendapat yang ini teramat susah untuk dilakukan), tegurlah pemimpin dengan lisan (yang ini boleh dilakukan dan amat sesuai) ataupun tegurlah pemimpin dengan hati (ini adalah selemah-lemah iman). So, aku rasa, cara terbaik untuk menegur pemimpin adalah secara lisan, cakap elok-elok dengannya, Insyaallah... dia akan menerimanya dengan baik.

Bagaimana pula dengan orang/pemimpin yang tidak boleh menerima teguran kita? Ok, bab itu aku ingin bincangkan pada the next post. Untuk post kali ini, aku suka juga ingatkan kepada semua dan juga kepada diriku sendiri agar tuntutan menegur mestilah dibuat jika kita melihat kemungkaran berlaku. Jika ada kawan-kawanku yang melihat aku melakukan kesilapan/kesalahan/ maksiat, tegurlah aku juga, aku pun banyak buat silap jugak.

Jangan disebabkan kita suka dan sayang seseorang itu, kita segan dan takut untuk menegur kesilapannya. Jangan disebabkan kita tak suka dan benci seseorang itu, kita membuka aib dan melempar kata-kata nista kepadanya. Jangan disebabkan seseorang itu membuat suatu kesilapan, kita terus melupakan segala jasa baiknya dan jangan disebabkan dia baik dengan kita, kita pertahan kesilapannya....

Sikap manusia sememangnya tidak sempurna dan ketidaksempurnaan itu boleh diperbaiki dengan teguran yang dibuat secara baik dan berhikmah. Tegurlah dengan niat bagi memperbetulkan kesilapan yang telah dilakukan atau sekurang-kurangnya mengelakkan kesilapan yang sama berulang kembali. Sampaikanlah yang benar itu walaupun ia pahit....



Gambar1: Seoyang ayah menasihati anaknya (agaknya la)



Monday, July 4, 2011

PSIKOLOGI CINTA OKU - PART2...


4 Syaaban 1432 Hijriah. Ok, untuk post kali ini, aku sambung topik sebelum iaitu psikologi cinta OKU yang mana dulu aku ceritakan tentang sifat OKU yang 'mudah perasan' dan corak pemilihan jodoh sesama mereka. So, untuk post kali ini, aku akan membincangkan tentang OKU yang berkahwin dengan orang normal.

Kakak aku ada buka kedai makan di Kelantan dan ada seorang customer OKU lelaki, (maaf aku tak tahu namanya) yang mana OKU lelaki ini boleh drive kereta (jenis auto) dan mempunyai 3 anak. Anak-anaknya semuanya normal dan isterinya juga adalah seorang perempuan yang normal. Kadang-kadang kakak aku kata, OKU tu selalu juga belanja member-member dia makan kat kedai kakak aku tu dengan bawa bersama isterinya.

Ingat lagi pada arwah YB Senator Prof. Datuk Dr.Ismail Md Salleh, seorang OKU penglihatan yang juga salah seorang pakar ekonomi negara? Arwah juga mempunyai 6 orang anak yang normal hasil perkongsian hidup bersama Datin Hasnah Wahab yang juga seorang wanita yang normal. Apa pun Al-Fatihah untuk Prof....

Pernah dengar kisah seorang hamba Allah SWT yang kerdil bernama Ikhsan Sirat, 44 yang dipaparkan dalam Berita Harian, 17 julai 2006? Untuk information, beliau adalah antara OKU kerdil yang mempunyai 2 orang isteri yang normal. Bukan seorang, tetapi 2 orang isteri yang normal dan sekarang ini sudah menjadi bapa kepada 5 orang anak.


Gambar1: Ikhsan Sirat mendidik anaknya untuk berniaga dan berdikari


Nak contoh lagi? Ok, kenal tak individu OKU penglihatan yang juga pengarah eksekutif Malaysian Association for the Blind (MAB) iaitu Ooi Goat See yang berkahwin dengan Belinda Quah Siew Lan yang normal dan tahun lalu telah melangsungkan perkahwinan anak perempuannya yang normal. Boleh rujuk di akhbar The Star bertarikh 19 Jun 2010.


Gambar2: Ooi Goat See bersama wife dan anak perempuannya


Ok, cukup dengan beberapa contoh yang aku berikan itu. Bukan apa, just as motivation kepada mana-mana OKU yang mempunyai rasa sayang dan cinta kepada orang normal. OKU lelaki boleh berkahwin dengan perempuan normal dan OKU perempuan juga boleh berkahwin dengan lelaki normal as long as saling mencintai dan mendapat restu keluarga.

Namun demikian, aku akui bahawa bukan senang untuk orang normal ataupun keluarga orang normal untuk menerima calon suami/isteri yang OKU. Ada juga kes yang kedua-dua pasangan sudah bersetuju (lelaki OKU dan perempuan normal) untuk berkahwin tetapi keluarga perempuan tidak merestuinya. Ini kes salah seorang kawanku yang berada di Pandan Indah, Ampang.

Pihak keluarga yang tidak boleh menerima lelaki/perempuan yang OKU sebagai calon menantu beralasan bimbang kebajikan anaknya kurang terjamin, bimbang cucu mereka juga akan menjadi OKU, takut dicemuh jiran-jiran dan sebagainya. Pada aku, terpulanglah pada pendirian dan fahaman keluarga masing-masing, perkara ini tidak boleh dipaksa-paksa dan pada aku juga, mana-mana OKU yang ingin berkahwin, dapatkanlah restu kedua-dua belah keluarga terlebih dahulu, jangan melampaui batas agama walaupun hati memberontak untuk berkahwin.

Perkara sebalinya terjadi jika pihak OKU itu adalah pihak perempuan yang mana biasanya keluarga perempuan tersebut akan menerima sesiapa sahaja yang sudi menjadi suami kepada anak perempuan mereka. Mereka berpendapat adalah bagus dan sesuai serta baik hati betul lelaki yang sedia menerima kekurangan anak gadis mereka dan kalau dah rezeki, pihak keluarga perempuan pulak yang menanggung majlis perkahwinan.

Bila perkara ini terjadi, OKU biasanya menyalahkan kekurangan dirinya, menyalahkan takdir, berputus asa dan sebagainya. Mereka jarang yang dapat menerima hakikat tersebut. Ada logiknya pihak keluarga menolak pinangan OKU kerana mereka berpendapat sukar untuk OKU menyara kehidupan anak mereka, menjaga keselamatan, menjaga bakal cucu mereka dan sebagainya.

Well, sekarang zaman sudah sedikit berubah yang mana OKU sekarang, ramai yang berpendidikan tinggi, berpendapatan tetap dan lumayan serta mempunyai keupayaan yang tiada pada orang lain. Sekarang ini sudah ramai OKU yang berpendidikan tinggi dan graduate serta mempunyai pekerjaan yang bagus sekaligus mampu menyara keluarga mereka.

So, nasihat aku kepada semua OKU yang ingin mendirikan rumah tangga, carilah pekerjaan tetap/berniaga dengan mengambil kira kemampuan untuk menyara keluarga. Hilangkanlah tanggapan negatif pihak keluarga terhadap kemampuan kita dengan membuktikan kejayaan kita mempunyai pekerjaan tetap atau income yang lumayan hasil daripada berniaga.


Gambar3: Contoh OKU berjaya



Gambar4: Menjadi usahawan untuk kukuhkan kewangan



Aku juga berharap agar pihak keluarga berfikir secara rasional dan tidak mengamalkan sikap diskriminasi/tutup pintu untuk OKU. Jika merasakan bahawa OKU itu mempunyai ciri-ciri bakal suami menurut Islam, izinkanlah mereka berumah tangga. Kepada OKU pula, jika pinangan anda ditolak, jananlah berputus asa dan menyalahkan diri sendiri, sebaliknya jadikanlah perkara itu sebagai suatu teladan.


Gambar5: Pasangan OKU pertuturan berkahwin (kedua-duanya OKU pertuturan)


Kepada OKU yang ingin berumah tangga, contohilah Ooi Goat See (OKU penglihatan yang berkahwin dengan perempuan normal) dan Ikhsan Sirat (OKU kerdil yang mempunyai 2 isteri normal). Tingkatkan iman, belajar bersungguh-sungguh, kukuhkan kewangan dan buktikan kemampuan untuk menjadi bakal suami, insyaallah... akan ada jodoh untuk anda.

Kepada OKU yang juga berkahwin dengan OKU, tiada masalah. Itu adalah cinta dan kasih sayang anda. Anda saling menyintai, saling memahami dan saling mendapat restu keluarga. Anda tentukan nasib dan takdir anda sendiri. Semoga anda juga bahagia hingga ke akhir hayat, Insyaallah....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...:: Facebook ::...